Всички имаме коли, нали ?
infomar
Откраднаха ми колата, трябва ли ми гражданската отговорност?

ДА! Въпреки, че превозното средство е противозаконно отнето, формално то продължава да бъде ваша собственост. Докато не бъде дерегистрарно в КАТ, сте длъжен да поддържате валидна полица за него.
http://www.broko.bg/faq/za-kolata/grazh ... tgovornost

Горните обяснения дали са верни, защото звучат много абсурдно :? Ако търсенето и продължи 2-3 години.... :shock:
DundyTheCroc - майстор
Да бе, ще плащам, нали тези без ГО ще ги свалят автоматично от отчет в КАТ.
nanko - специалист
По кой член и от кой закон точно ще ме задължат да имам гражданска за кола която не карам?
Andri01 - майстор
Нали служебно ги спират от КАТ? Тогава да му мисли,този кой то я кара-крадеца!
torbalan - Дървен философ
infomar написа:
Откраднаха ми колата, трябва ли ми гражданската отговорност?

ДА! Въпреки, че превозното средство е противозаконно отнето, формално то продължава да бъде ваша собственост. Докато не бъде дерегистрарно в КАТ, сте длъжен да поддържате валидна полица за него.
http://www.broko.bg/faq/za-kolata/grazh ... tgovornost

Горните обяснения дали са верни, защото звучат много абсурдно :? Ако търсенето и продължи 2-3 години.... :shock:

Трябва да се види точно какво пише в закона. Според мен, след като подадеш жалба в МВР, че колата е открадната - не би трябвало да дължиш нито ГО, нито нещо друго... Всъщност, не че не дължиш ГО, а не би трябвало да носиш отговорност, ако нещо се случи... Така ми звучи логично.

До момента на подаване на жалбата обаче - ако се случи нещо, носиш си отговорността за това, че нямаш ГО. Никой не знае, че колата е открадната...

При всички положения според мен подобен казус ще мине през съд... Там ще има изслушване и съдията ще вземе решение. Според мен ще е в полза на ощетения собственик на колата...
infomar
torbalan написа:
Трябва да се види точно какво пише в закона. ......................

При всички положения според мен подобен казус ще мине през съд... Там ще има изслушване и съдията ще вземе решение. Според мен ще е в полза на ощетения собственик на колата...
Теоретично, на мен не ми е ясно (не съм изпадал в подобна ситуация), след като ти откраднат колата и подадеш жалба в МВР, в какъв срок от този момент, те трябва по закон да търсят колата, след който срок, тя да се обяви за тотално изчезнала и да се снеме от отчет. Подава ли се друга молба за да се снеме от отчет или е автоматично... Дали този срок е еднакъв със срока за "изчезнал човек"..... в този случай май бяха няколко години изчакване да се появи...:?
torbalan - Дървен философ
infomar написа:
... Дали този срок е еднакъв със срока за "изчезнал човек"..... в този случай май бяха няколко години изчакване да се появи...:?
Аз срокове не коментирам, а отговорност...

Според мен - докато не си подал жалба в МВР, че автомобила е откраднат - носиш си цялата отговорност, тоест - ако спрат колата някъде и няма ГО - виновен си... Макар че, съдът може да реши, че не си виновен...

След, като подадеш жалба в МВР, че автомобила е откраднат - според мен приключваш с всякакви граждански и т.н. Доста абсурдно ми се вижда да плащам гражданска на откраднат автомобил...
nanko - специалист
Логично е ако спрат кола и направят проверка на шофьора, глобата и наказанието да е персонално за него, а не на собственика на колата. Ако обаче колата е открадната и не е обявена за издирване и бъде заснета от камера в движение и бъде наложена санкция, че колата няма ГО, то тогава глобата ще е за собственика на колата.

Няма логика да спрат Гошо който кара кола с нередовни документи и да глобят Иван, щото колата била негова.
SEV - специалист
Преди 2 години откраднаха колата на жена ми.Имаше пълно автокаско,гражданска и така нататък.След като се случи,уведомихме полиция,застрахователи,Балканстар,защото колата бе в гарнционния си период.Всички казваха различни неща,накрая наехме адвокат,който на 9 месец поиска банкова сметка,в която след месец имахме пари,преведени от застрахователя.Сумата бе 80% от застрахователната стойност на автомобила.Същата бе малко завишена,спрямо реалната и така нещата си дойдоха малко на место.Хонорара на адвоката бе минимален.
Усещането е отвратително,граждански и тем подобни не сме плащали докато не ни го изплатиха,продължаваме и да не плащаме.
DundyTheCroc - майстор
За съжаление застрахователите в България плащат само ако се стигне до съд, иначе си намират 101 причини да не го направят. Предвид факта, че повечето са си мутри, в това няма нищо учудващо.

Тема "Дали е вярно? - Ако ти откраднат колата.. трябва да си поддържаш ГО...?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: