• 1
  • 2
Всички имаме коли, нали ?
2v6 - майстор
Първия път стана при дълга работа на място в едно задръстване...
Температурата на водата е нормална (около 80 градуса).
При топло време, над 25 градуса околна температура, и работа на място или движение с бавна скорост предполагам се загрява нещо по двигателя или в коша и спира. Газ или бензин се подава.
След известно време, като се охлади пак работи нормално. Никога не е угасвал при движение със скорост над 60 км/ч.

Веднъж един колега спря и ми каза че е възможно да е от замърсен датчик на Хол.

Някакви идеи?

Двигателя е 1.8, бензин, МБ190, 1991 година.

Някой знае ли как да почистя датчика на Хол?
bobii - специалист
Predvaritelno se izvinqvam,che pisha na maimunica, no na telefona nqmam kirilica. Vyv foruma na opel ima edna mnogo hubava tema za podmqna na samiq datchik, ne vqrvam razlikata s mercedes da e golqma. Inache az lichno se symnqvam da moje da se opravi elektronen komponent,kakyvto e datchika samo s pochistvane, poraztyrsi se i nqkoi avto-forum, kolegite ot mbclub.bg sa mnogo otzivchivi,siguren sym,che shte ti pomognat!
sian - специалист
Като загасне проверете дали има искра на свещите.
MamaMy - майстор
На мен проблема ми прилича на комутатор. Вземи за проба от някой! ако е от него виж как да му подобриш охлаждането. Ако трябва с термо паста и върху друг алуминиев радиатор.
kuuuuuul - майстор
И аз съм за комутатора.
2v6 - майстор
bobii написа:
Predvaritelno se izvinqvam,che pisha na maimunica, no na telefona nqmam kirilica. Vyv foruma na opel ima edna mnogo hubava tema za podmqna na samiq datchik, ne vqrvam razlikata s mercedes da e golqma. Inache az lichno se symnqvam da moje da se opravi elektronen komponent,kakyvto e datchika samo s pochistvane, poraztyrsi se i nqkoi avto-forum, kolegite ot mbclub.bg sa mnogo otzivchivi,siguren sym,che shte ti pomognat!
Един приятел с Астра ми каза, че сменя датчика на Хол всяка година. Доста бях учуден.
За 190-ата досега си мислех, че не може да ме изненада, но и доста път е видял.
Това е пружината дето връща дроселовата клапа:
Прикачен файл:
DSC_0049.jpg
DSC_0049.jpg (47.18 KиБ) Видяна 7129 пъти
MamaMy написа:
На мен проблема ми прилича на комутатор. Вземи за проба от някой! ако е от него виж как да му подобриш охлаждането. Ако трябва с термо паста и върху друг алуминиев радиатор.
Сложих един светодиод на изхода на комутатора. Като върти стартера започва да мига. Като работи на празен ход примигва много бързо. На високи обороти си свети постоянно.

Последния път като угасна двигателя и светодиода беше тъмен.
Проблема е или в комутатора, или в датчика на Хол.
Все ми се ще да го намеря този датчик къде е, но явно първо ще пробвам с друг комутатор...
ivanovbg - майстор
Датчик на хол няма. Единия модел е в делкото ,а при другия е на маховика датчика. Ако на делкото няма жици ... сещаш се. По спомен трябваше да има съпротивление около 800 ома между двете крачета. Като спре да работи премери съпротивлението м/у вътрешната и външната на кръглата букса, като за антена прилича малко. Ако няма съпротивление - датчик, ако има - комутатор.
2v6 - майстор
Вчера се приготвих да тествам комутатора с принудително охлаждане - мокър парцал.
Цялата кола беше изстинала под 20 градуса. Още първия път не можа да запали - нямаше импулси на изхода на комутатора. Явно загряването не е причина за гасненето :idea:
Размърдах коаксиалния куплунг и кабела за датчика и двигателя запали :?
Ще пробвам с WD-40...

Мерих съпротивлението на датчика - 0.2 Om. Възможно ли е?
MamaMy - майстор
Датчика представлява една бобинка навита върху феритно тяло и слаб постоянен магнит. При въртене на вала с гребена се накъсва магнитното поле и се индуцира напрежение в намотката. Струва ми се малко 0,2 ома. Все пак намотките са с много тънък проводник и са поне 150. Виж проследи кабела дали някъде не е окъсил!
ivanovbg - майстор
Кабела към датчика е окъсил - по спомен около 500-800 ома.
  • 1
  • 2

Тема "Гасне двигателя при загряване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: