Видях това в едно научно-популярно филмче. Действието се развива в САЩ, в един автосервиз, където имаха една тенджера разтопено олово на газова горелка.  
Иначе филмчето беше на друга тема но пичовете само казаха, че го използват за изглаждане на ламарини на коли, вместо кит.
На мен ми стана интересно - дали това нещо се практикува и тук?
Предимството е, че няма да се разлети "мазилка", ако удариш колата с юмрук. Но пък от оловните пари майсторът ще остане без зъби...

Иначе филмчето беше на друга тема но пичовете само казаха, че го използват за изглаждане на ламарини на коли, вместо кит.
На мен ми стана интересно - дали това нещо се практикува и тук?
Предимството е, че няма да се разлети "мазилка", ако удариш колата с юмрук. Но пък от оловните пари майсторът ще остане без зъби...

То затова е ставало!
  То затова е ставало!  Така е,всичко си е майсторлък. Аз през 1976-та работих малко в Циментовия в Девня, в новия цех Суровинни мелници. Тия мелници бяха едни цилиндри,сега не помня точно,ама около 30 метра дълги и поне 2,50 метра в диаметър. В тях щеше да има определено количество стоманени топки,като самата мелница беше разделена на секции и колото по-надолу се смъкваше материалът (мелницата се монтираше под наклон) толкова по-малки ставаха топките. Започваше се от около 10 см. диаметър и накрая доколкото помня топчетата бяха около 2 см. В горния край се подаваше материалът-грубо смлян варовик и вода, пещта се върти и вътре в нея топките правеха камънака на пепел докато стигне в долния край. Получаваше се една каша,която влизаше за изпичане в циментовите пещи с още добавки в тях и после така наречения клинкер се мелеше отново в подобни топкови мелници, ама на сухо до получаване на цимент. Та тия стоманени чудовища се въртяха от едни огромни двигатели-около 5 мегавата. Този огромен цилиндър се поддържаше  от черупкови лагери,които вътре бяха заляти с калаено-оловна сплав (бабит мисля че беше) и повърхноста на лагерите се обработваше на ръка! Сваляше се единия лагер -двете черупки- и майсторите се настаняваха в тях с едни стъргалки и почваха- остържат тук,остържат там,качат черупките пак на фундамента,сглобят ги и превъртят с крана и въжета мелницата 2-3 пъти. Свалят ги пак и търсят следи от триене. Видят ли някъде-започва да играе стъргалката. И така докато се прецени че повърхността е достатъчно добра. Тия хора с 4-5 сваляния на лагерните черупки ги правеха като огледало! На Рожен големия телескоп- като ходих там ми казаха че неговото огледало- думетрово,част от сфера също е шлайфано на ръка! Човекът ми каза че няма машина,която може да постигне достатъчна точност за такъв детайл! Ей затова има поговорки от рда на " Не пипне ли ръка-нищо не става!".
  Така е,всичко си е майсторлък. Аз през 1976-та работих малко в Циментовия в Девня, в новия цех Суровинни мелници. Тия мелници бяха едни цилиндри,сега не помня точно,ама около 30 метра дълги и поне 2,50 метра в диаметър. В тях щеше да има определено количество стоманени топки,като самата мелница беше разделена на секции и колото по-надолу се смъкваше материалът (мелницата се монтираше под наклон) толкова по-малки ставаха топките. Започваше се от около 10 см. диаметър и накрая доколкото помня топчетата бяха около 2 см. В горния край се подаваше материалът-грубо смлян варовик и вода, пещта се върти и вътре в нея топките правеха камънака на пепел докато стигне в долния край. Получаваше се една каша,която влизаше за изпичане в циментовите пещи с още добавки в тях и после така наречения клинкер се мелеше отново в подобни топкови мелници, ама на сухо до получаване на цимент. Та тия стоманени чудовища се въртяха от едни огромни двигатели-около 5 мегавата. Този огромен цилиндър се поддържаше  от черупкови лагери,които вътре бяха заляти с калаено-оловна сплав (бабит мисля че беше) и повърхноста на лагерите се обработваше на ръка! Сваляше се единия лагер -двете черупки- и майсторите се настаняваха в тях с едни стъргалки и почваха- остържат тук,остържат там,качат черупките пак на фундамента,сглобят ги и превъртят с крана и въжета мелницата 2-3 пъти. Свалят ги пак и търсят следи от триене. Видят ли някъде-започва да играе стъргалката. И така докато се прецени че повърхността е достатъчно добра. Тия хора с 4-5 сваляния на лагерните черупки ги правеха като огледало! На Рожен големия телескоп- като ходих там ми казаха че неговото огледало- думетрово,част от сфера също е шлайфано на ръка! Човекът ми каза че няма машина,която може да постигне достатъчна точност за такъв детайл! Ей затова има поговорки от рда на " Не пипне ли ръка-нищо не става!".