• 1
  • 2
Всички имаме коли, нали ?
colyo - специалист
Чудих се дали да пусна темата в този раздел и реших, че може би ще се събере полезна информация и за останалите членове на форума.
Проблема ми е следния: През 2011 година се наложи спешно да продам едно Деу Есперо, за да платя на мазачите на къщата. Дадох колата на далечен познат, но не бях платил данъка и нямах възможност да го платя веднага, за това му направих пълномощно и се разбрахме да я прехвърлим след 2-3 месеца.
До тук добре, но когато платих данъка и потърсих купувача да прехвърлим колата се оказа, че той също я е продал. Потърсихме заедно следващия притежател да направим договора директно с него, но и той я беше препродал.......и така 6 пъти в рамките на 8 месеца, като на последния купувач нямам нито име нито местоживеене. Да се неначуди човек какъв златен автомобил съм имал :prayer: Познат, разнасящ стока из Ново и Старо загорско ми сподели, че 2-3 пъти е засичал колата между селата в района. През това време ми пратиха 2 снимки с актове за превишена скорост на обща стойност 600лв. Платих ги, както и продължавам да плащам и данък МПС.
Молбата ми е ако някой от тези географски ширини види Деу Есперо-тъмнозелен металик с вишнева задна броня и квадратен заден номер А0134ВА да ми се обади на телефон 0886 69 55 34 или на ЛС. Искам единствено да прехвърлим колата и да ми се махне от главата.
Благодаря предварително.
За съжаление това е единствената снимка, която имам под ръка.
Прикачен файл:
IMAG0372.jpg
VLADO66 - майстор
Спри я от движение http://www.lawsbg.com/proceduri/986-spirane-mps.html освен ако си нямал глупосттта да дадеш двата талона :cool:
hidrazin - майстор
Ами набутал си се в големи ла...йна. Минал съм по този път, макар и доста по-леко от теб. Никога, на никого и в никакъв случай "продаване" на кола по този начин. Ако някой те посъветва да обявиш колата за открадната - в никакъв случай не го прави!
На твоя далечен познат дето е продал колата и не е спазил уговорката - нотариална покана за оттегляне на пълномощното. И да почва да си я търси.
По принцип има вариант да обявиш само номерата за откраднати и да я бракуваш. Лошото е ако някъде ги набарат с колата и оня покаже пълномощно. Попадаш под ударите на 313 от НК. В края на краищата има и частни детективи. Въпроса е да разбереш къде е колата. Сваляш си предния номер и я бракуваш.
:partyman:
colyo - специалист
Доста съм ровил, човъркал и т.н. та съм наясно колко е сериозно положението. Подадох жалба в полицията, от там ме накараха да подам жалба и до прокуратурата, но и от там ме отсвириха и прекратиха разследването. Пълномощното си го прибрах, но това не ми помага никак, при условие, че колата е в неизвестност. Умувахме с приятел адвокат да заведа дело към упълномощения, но и това не би ми помогнало. За да се реши проблема трябва да открия сегашния ползвател, автомобила или номерата.
8180 - майстор
Не съм много навътре в нещата юридически.
В аналогична ситуация (преди 6-7год.) ме привикаха в КАТ за катастрофа с "продадена" с Пълномощно моя кола. Пак завързана история - бившата жена на упълномощения беше нацепила един Мерцедес.
Като представих Пълномощното, ме изпратиха да си ходя.
Според мен е логично за Актове, ГО, Данъци (непроверено) и Снимки да се грижи/отговаря УПЪЛНОМОЩЕНИЯТ (и следващите), но е трудно да го открият. Затова търсят формалния стар собственик първо и нататък по редичката (би трябвало при представени читави документи)
За данъците (мисля), че би могло да я отпишеш в Общината с Пълномощното (нотариално), но ги дължиш до датата на отписването (с давност 5г. в по-сложни случаи).
Тук Колегата АртърДент по-ги знае нещата.
colyo - специалист
Нямам представа дали пълномощното е достатъчен документ, за да ми я свалят от отчет в данъчното. Все пак ще питам колегата Артър Дент, но ми се ще да намеря и вътрешен човек в данъчното за консултация на 3-4 очи.
шоп - майстор
colyo написа:
Нямам представа дали пълномощното е достатъчен документ, за да ми я свалят от отчет в данъчното. Все пак ще питам колегата Артър Дент, но ми се ще да намеря и вътрешен човек в данъчното за консултация на 3-4 очи.
Не става така. Единственият документ с който може да се отпише МПС от данъчните служни е нот. заверен договор за покупко-продажба.
hidrazin - майстор
шоп написа:
...Единственият документ с който може да се отпише МПС от данъчните служни е нот. заверен договор за покупко-продажба.
И това не е вярно. Може да я бракуваш дори и да нямаш номерата. С парапатката от КАТ си я отписваш. Само дето в дадения случай пак не става защото "пречи" въпросният член 313 от НК.
С една дума пак да го кажа - колегата colyo се е натресъл здраво. И точно в новозагорския регион да я "продаде" с пълномощно. :axe: Там изкарах осем години. И куче не искам от там! :shock:
:partyman:
Чаро - Акълия
шоп написа:

Не става така. Единственият документ с който може да се отпише МПС от данъчните служни е нот. заверен договор за покупко-продажба.
Е къде живеете вие?! :? Там дето живеете, това не е проблем, просто намери познат из авторемонт, внос, продажба -средите. Затегнаха нещата последните години, но единственият резултат от това е поскъпването на "услугата".

Можеш да изтресеш колата на който искаш, стига да имаш данните му. Примерно да върнеш "услугата" на твоя познат. :lol:
fox_vt - майстор
На бившата баща и така си е продал (дал) трабанта и до ден днешен си плаша данъка въпреки че колата вече не съществува физически.И се тюхкаше че са вдигнали данъка и,и ще го плаща до живот.А за е*ане е далечния ти познат който е продал колата без да те уведоми.Е и ти си си за е*ане ама свършеното свършено.
  • 1
  • 2

Тема "Издирване на автомобил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: