Всички имаме коли, нали ?
stiv1961 - майстор
Става въпрос за този модел комутатор за Опел Астра 1.6 mi
Прикачен файл:
33115729_1_585x461.jpg
33115729_1_585x461.jpg (31.49 KиБ) Видяна 5202 пъти
В гаража имам вече 4-5 комутатора сваляни от стари опели за без пари, но не знам кой е здрав, кой болен :?
Има ли някакъв шанс за замерване на стойностите между отделните крачета и да разбера кой от тях е здрав? Нека изключим опцията- поставяне в делкото свързване на кабеляците и проба на стартер. За седем години съм сменил 2 бр. делка втора употреба за по 40-45 лв. поради причина, че само нов комутатор менте е около 50 лв. а ориджиналдъ на GM отива към стотака.... май :?
Предварително ви казвам: в багажника на опела трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да има- резервна гума(+гжанта+гаечен ключ),жилетка, аптечка, пожарогасител, к-кт крушки, комутатор, нов двигател в багажника, нови свещи, нови карета, резервен радиатор и т.н... :-D
kuger - майстор
Забрави "..... и една кола" в багажника :-D
На ОПЕЛ май това му е детска болежка
stiv1961 - майстор
hidrazin написа:
:?:partyman:
Знайш ли колко разбирам от схеми :-D , на тая виждам само едни + 12 В. Да разбирам ли, че ако там го има това напрежение комутатора работи :?
hidrazin - майстор
Не. То ако ги няма тия 12 волта какъвто и комутатор да сложиш няма да я бъде. Ми те идват от акумулатора. :-D
Единственото дето може да измериш е дали изходния транзистор е дал на късо - между изхода за бобината и масата.
:partyman:
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
stiv1961 написа:
Знайш ли колко разбирам от схеми :-D , на тая виждам само едни + 12 В. Да разбирам ли, че ако там го има това напрежение комутатора работи :?
Не. Tези +12V се подават на комутатора.
Дори да знаеш къде и какво да измериш, пак не може да се твърди че работи. Просто достъпа е много ограничен, отделно не всичко може да се измери.
Можеш да се докаже че не работи - ако има хубаво късо някъде.
Най-точното и лесно е да се смени и провери докато някой проработи. А този с който си в момента и е здрав си го носиш като сигурна резерва.
Duke_BG - специалист
освен да си направиш един стенд за тестове от някое от делката дето ги имаш ..
сега ще проверя и изходите на multec-a за какво са ...

edit да ама не - дърво не мога да намеря изводите
намерих само това :

Изображение
stiv1961 - майстор
Намерих тестер за комутатори
http://opel.abcavto.com/index.php?m=320 ... 1%80%D0%B8

ама струва колкото колата бре :-D
miroton - майстор
Тоя тестер струва колкото цялата кола :)
stiv1961 - майстор
Ми да де :) , аз това и написах :lol:

Тема "Въпрос за комутатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: