• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17
Всички имаме коли, нали ?
thinkpad - майстор
В последните няколко години много се коментират данъците, както и нови-стари автомобили. За екокатегории и кой замърсявал повече. За по-високо "Евро" - по-малък данък. Абстрахирам се от факта, че данък МПС е данък за притежание на собственост, а не екологичен данък, но по логиката на по-горните изброени коментари към този данък ми е интересно защо няма отстъпка от данъка за автомобили с АГУ, след като пропан-бутанът като гориво много по-пълноценно изгаря и от екологична гледна точка замърсява много по-малко околната среда?
ditronix - специалист
А аз защо плащам в пъти по-голям данък, след като колата ми е със сертификати EURO 4 и ECO 3? Не се ли сещаш, че ако изпушиш и една цигара в колата си някой ще те обуе с нов данък, но дори и на маймуна да се направиш и колата ти да започне да поглъща СО , СО2 и да изхвърля кослород в атмосферата никой няма да забележи това и да ти каже даже едно "мерси"! Защо да задаваме такива въпроси, след като е ясно че на маймуни ще се направят управниците ни, и пак ще ни бъркат в джобовете, ако е необходимо през носа ли през гъза!
thinkpad - майстор
ditronix написа:
А аз защо плащам в пъти по-голям данък, след като колата ми е със сертификати EURO 4 и ECO 3?
То се плаща основно по-висок данък, защото автомобилът е по-нов, следователно по-скъп. Както на по-големите доходи в данъчната декларация под чертата има по-голяма сума, която е данък. Като притежаваш нещо скъпо, следователно можеш и да плащаш данък. Ако си гола пушка - не притежаваш нещо скъпо. Екологичните категории отскоро играят роля и не мога да разбера защо с всичко друго, няма отстъпка за АГУ и въобще не се обсъжда такава. Горивните уредби за алтернативни горива - метан и пропан-бутан намаляват вредните емисии значително и щадят много от екологична гледна точка спрямо бензин или дизел. Непонятно ми е просто.
hidrazin - майстор
ditronix написа:
А аз защо плащам в пъти по-голям данък, след като колата ми е със сертификати EURO 4 и ECO 3? ...
Ми не знам защо.
Чл. 59. ..., в сила от 01.01.2014 г.) ....
(2) (Нова - ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW включително и съответстващи на екологични категории "Евро 3" и "Евро 4" данъкът се заплаща с 50 на сто намаление, а за съответстващите на "Евро 5" и "Евро 6" - с 60 на сто намаление, от определения по чл. 55, ал. 1 и 3 данък.
.............................................
(5) (Нова - ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Екологичните категории "Евро 3", "Евро 4", "Евро 5", "Евро 6" и "ЕЕV" се удостоверяват чрез предоставяне на документ, от който е видно съответствието на превозното средство с определената от производителя екологична категория.
:partyman:
jekasus - майстор
hidrazin написа:
ditronix написа:
А аз защо плащам в пъти по-голям данък, след като колата ми е със сертификати EURO 4 и ECO 3? ...
Ми не знам защо.

Конюшнята му е голяма. :-D
Аз за моя скромна машинка платих 18.64 лв, къде още по-малко...
koveslav - майстор
Аз за малката ми кола-Корса 1.2 45к.с. имам 8лв данък,а за скутера 50 куб.,3.5к.с. четиритактов, даже е с екосистема за доизгаряне на газовете(EГР) имам данък 16лв......Каква екология,бе брат.....На никой не му пука за екологията в нашата държавна система.
hidrazin - майстор
koveslav написа:
На никой не му пука за екологията в нашата държавна система.
Споко. И това ще стане. Ама тогава ще е голям рев. За Корса-та данъка ти в Германия ще е около 250 €.
За скутера около 3 € и без значение дали е с ЕГР или не.
lov - майстор
Цирка у нас си е пълен от край време. Никъде по света няма приравняване на автомобила към недвижимо имущество. Тоест сега за да го продадеш трябва да имаш подписа от половинката си. И другото е че никъде не ти търсят номер на двигателя и да ти го описват защото той е подменяем възел тоест резервна част.
А за газовите уредби в някои държави има минимално намаление на данъка но е почти символично. Разликата идва от застрахователните компании които смятат че уредбите с пропан-бутан са по безопасни при автопроишествия. Само не ме карайте сега да диря документи и да ви ги привеждам и да обяснявам защо.

Но пък ако си свалиш катализатора и се правиш на тарикат ще ти откъснат главата от кръста на долу. Че данъците за които пише Хидрата ще ти се видят мана небесна.
zmiori - специалист
lov написа:
И другото е че никъде не ти търсят номер на двигателя и да ти го описват защото той е подменяем възел тоест резервна част.
.
Еи това в БГ хич ама хич не е вярно.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17

Тема "Защо няма отстъпка от данък за автомобили с АГУ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: