• 1
  • 2
Всички имаме коли, нали ?
nakatasan - специалист
Здравейте, повреди ми се комутатора като изгоря силовия транзистор. С мултицет направих измерване, стойностите на съпротивление са критично високи, където отчете съпротивление, а на другите изводи отчете безкрайност. Нов комутатор с незнайно качество и надеждност е безбожно скъп. Затова реших да си отремонтирам комутатора като заменя транзистора. Оказа се, че такъв транзистор е много спешъл и не се намира свободно. Моделът е BU941Z. Знаете ли от къде мога да намеря масов пълен аналог на този, който се намира в магазините за ел. материали. Магазините, които зная във Варна нямат наличен и не могат да доставят. Идеи от къде да го намеря, без да правя поръчки извън България и да го чакам 2-3 месеца?
Поздрави
dyaneff - майстор
Обикновено транзистора е BU 931Z/дарлингтон/. Но в повечето случаи е виновен чипа L 497.
nakatasan - специалист
hidrazin написа:
https://www.ksp-electronics.com/bg/prod ... 41zp-to-3p
:partyman:
Здравей и благодаря за линка, вече е видян, ама не ми върши работа, защото трябва да се поръчва и да пристигне в друг град, а това изисква време, отделно транспортните разходи за 2-5 грама са безбожно високи.
След упорито търсене по магазините, се оказа, че във Варна все пак имало такъв транзистор, даже днес след работа си го купих и в събота живот и здраве ще монтирам.

Благодаря на всички, които се отзоваха и ми писаха.
nakatasan - специалист
dyaneff написа:
Обикновено транзистора е BU 931Z/дарлингтон/. Но в повечето случаи е виновен чипа L 497.
Какво имаш предвид "виновен"? Братушките са ползвали BU941Z и си върши работата идеално. Но такъв до колкото разбрах в България не се намира, затова като негов аналог се ползва BU941ZР, който успях да намеря.

Какво искате да кажете с чипа L 497? Не съм електротехник и не разбирам тази материя.
Поздрави, благодаря все пак за съдействието.
dyaneff - майстор
Щом си намерил транзистора, го смени. Ако пак не работи си купи един от морга. Цената им е под 20 лева. Преди седмица взех един за 10 лева. Тука има информация за чипа. http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... L497.shtml
hidrazin - майстор
nakatasan написа:
...Здравей и благодаря за линка, вече е видян, ама не ми върши работа, защото трябва да се поръчва и да пристигне в друг град,...
Ми не те знам от кой точно магазин си поръчал. Линка дето го дадох - от там менте не ми е идвало.
Виж, елимекс е друга работа. :lol: Да не ти излезе златен.
nakatasan - специалист
hidrazin написа:
nakatasan написа:
Ми не те знам от кой точно магазин си поръчал. Линка дето го дадох - от там менте не ми е идвало.
Виж, елимекс е друга работа. :lol: Да не ти излезе златен.
От Варна, Конрад електроникс. Има 2 Конрад, на различни собственици, в първия го нямаха, във втория като отидох на място имаха налични и си взех. А колко ще е читав, мога да гадая, все още не е монтиран.
А за линка, който ми дадохте го видях, ама нещо доставката не ми харесва как я правят, а и цената е малко височка. Не ми се чака, затова походих из града и си намерих.
Поздрави
kr1100 - майстор
ако е от Братан не е менте./малкото магазинче със стъпалата/
nakatasan - специалист
kr1100 написа:
ако е от Братан не е менте./малкото магазинче със стъпалата/
Здравей, не зная как точно се казва собственика. Магазина се намира в блока от другата страна, където е джамията. Има и трафопост до паркингчето. и Ботевата градинка. Продавачът е пекън, ама няма сайт. Като ги купих ми даде визитка с телефони, при нужда направо да звънкам, а не да се размотавам като муха без глава. По спомен на времето магазина му беше също в блок до църквата Св. Петка.
Поздрави
  • 1
  • 2

Тема "Ремонт комутатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: