• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Всички имаме коли, нали ?
Чираче - майстор
Кой печели и кой губи от въвеждането на това правило? В статията тук http://bultimes.com/zashto-malchim-za-k ... rez-denya/ доста подробно се разглежда въпроса.
В извадка от този статия се вижда, че основния мотив за въвеждането/намаляване броя на ПТП и жертви/, не отговаря на истината.

Държава Дневни светлини Инциденти
Испания Не са задължителни Намаление с 13%
Италия Задължителни извън градовете Намаление с 4,3%
Дания и Финландия Задължителни Увеличение с 40%
Швеция Задължителни Увеличение с 7,3%
Полша Задължителни Увеличение с 17,4%
Чехия Задължителни Увеличение с 17 %
Словения Задължителни извън градовете Увеличение с 12 %

В реалността светлините през деня не спасяват хора, а убиват:
В Хърватска от май 2009 година дневните светлини са отменени.
В Австрия са отменени от януари 2008, поради ръст на инцидентите от 12.2% непосредствено след въвеждането им.
В Полша след въвеждането им през 2007 инцидентите скочиха с 5.7%.
В България след 2006 година убитите са 8.7% повече;
В САЩ от 1997 насам General Motors вграждат дневни светлини в колите си и ръстът е 3.7%.
В САЩ през 2008 Агенцията по сигурността на трафика (NHTSA) заключи, че „светлините нямат статистически значима полза“.
В редица европейски страни дневните светлини са отменени – поради ръст на инцидентите, поради ръст на убитите.
Въведеният текст с промяната в Закона за движението по пътищата не отговаря на европейската директива, която постановява, че в Европейския съюз късите светлини на фаровете трябва да се използват през цялото денонощие независимо от осветеността на пътя.
Лукойл, бюджета, търговците, общините, пътна полиция – всички те печелят, но за чия сметка. За сметка на шофьорите
koveslav - майстор
Ако сте карали мотоциклет можете сами да сравните ползата от дневните светлини.Но от светлини,а не отбиване на номера с не знам си колко процента намалена светлина на фаровете.Когато съм със загасен фар на мотора,по липсата на реакция на много от другите участници в движението,бързо усещам че съм забравил да го включа.Мисля си,че дори и автомобила да е по-голям движещ се обект,светлините го открояват и привличат вниманието на другите шофьори.Светлината те откроява като движещ се обект на фона на останалата обстановка от често нелогично паркиралите на невероятни места автомобили по пътното платно или в по-сложната пътна обстановка на пътните възли.Движеща се светлина прави впечатление и привлича вниманието,дори и да я видим само с периферното си зрение.....
infomar
А защо статистиката показва вредата от тяхното включване?

Всичко останало са наши субективни мнения, а статистиката почива на реални факти. Когато фактите говорят, какво правим :?
p.v.x - майстор
Да не би да има , някакъв конкурс , за най-тъпа тема. :lol: :lol:

Гледам , че няколко потребителя , се пънат за първото място. :-D :lol:

:rock:
Andri01 - майстор
Такива са обикновенно с книжки от преди година. И смятат ,че за тази една година са станали "мАстори" в кормуването. Какво да кажат другите,които шофират/ не пиша-карат/ от над 30-40 години! А иначе по темата - светлините определено помагат през деня. Пълен т...к е това,че като светело слънцето...дрън-дрън!! Катастрофи винаги е имало и ще има,защото има тъпанари по пътищата. "А и на калпавия ..... ,космите му пречат"
MamaMy - майстор
Засиленото писане налива вода в мелничката на новите собственици на форума. Ако се направи една статистика на засилилите писането след позорното обявяване на сделката и отеглянето на част от потребителите, ще се установи кои са служителите на новия собственик. Нищо, че пишат от по 3-4 нови ника. Те повечето са регистрирани след скандала. При известно желание винаги може да се потвърди кой кой е.
Chefo77 - майстор
Andri01 написа:
Такива са обикновенно с книжки от преди година. И смятат ,че за тази една година са станали "мАстори" в кормуването. Какво да кажат другите,които шофират/ не пиша-карат/ от над 30-40 години! А иначе по темата - светлините определено помагат през деня. Пълен т...к е това,че като светело слънцето...дрън-дрън!! Катастрофи винаги е имало и ще има,защото има тъпанари по пътищата. "А и на калпавия ..... ,космите му пречат"
Факт!
Увеличаването на катастрофите не е пряко свързано с включените светлини (това само някоя малоумна кратуна може да го сътвори), а е следствие от липсата на контрол и адекватни наказания. Вкарай в затвора ВСЕКИ, който хванеш с над 1.2 промила, дай по някой лев на полицаите за всеки заловен (за да нямат стимул за вземат), конфискувай личен автомобил за превишение на скоростта над 30 км/ч, обвържи сериозните предпоставки за ПТП с принудително събиране - и статистиката рязко ще се промени...
Чираче - майстор
Andri01 написа:
Такива са обикновенно с книжки от преди година.
Ако визираш мен, грешиш. Професионален шофьор съм от 1972 г./ цели 44 години /, със златен талон.
p.v.x написа:
Да не би да има , някакъв конкурс , за най-тъпа тема. :lol: :lol:

Гледам , че няколко потребителя , се пънат за първото място. :-D :lol:

:rock:
Това не съм го прочел,..... :lol:
Andri01 - майстор
Тя и бившата ми жена е професионален шофьор/ изкарала курса в училище",ама..! Интересни ми са тези т.н. "златни талони"!? Една молба-пусни една снимка на талона ,да го видя!? Не,че не ти вЕрвам,просто ми е интересно какво представлява. Е,значи в сравнение с тебе аз съм "млад водач"-от 73-та само :(.
Чираче - майстор
Andri01 написа:
Една молба-пусни една снимка на талона ,да го видя!? :(.
Не става. Лично информация. Условията за златен талон е да нямаш никакви нарушения определен брой години. Отиваш в КАТ, където ти е досието, подаваш молба по образец, проверяват, и, ако изпълняваш условията за десетина минути ще го имаш. Спасява те от наказание за едно провинение/ без алкохол и трагичен изход/. И оставаш без него. :lol:

И какво означава млад водач? Въпроса е не от колко години имаш книжка, а колко години си управлявал МПС, и колко км си навъртял.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "За Задължителното целогодишно шофиране с къси светлини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: