Всички имаме коли, нали ?
Здравейте, майстори :)
От известно време се питам дали не може да се измайсторят напречни греди за покрива на кола с фабрични надлъжни такива, или в частност Пежо 307 SW. Та тия греди представляват един алуминиев профил с елипсовидно сечение, в краищата на който има пластмасови тапи с ключалки(против кражба) и малко по-навътре от тапите - сглобки, които захващат (най често с винт на резба) напречните греди за надлъжните. Е за това нещо от един най скромен производител искат 170 лв :roll: Та хайде сега да поумуваме, давайте идеи, откъде може да се намери алуминиев профил с подобно сечение (по-късно ще пробвам и да го скицирам) и най вече- такъв комплект сглобки възможно ли е да се намерят или направят някак си в домашни условия. В чужбина съм виждал и да се продават само сглобки и тапи отделно, тези със заключването, но трябва да са с еднакво сечение барабар с алуминиевия профил :? А самите сглобки са пластмаса с гума там където обхваща надлъжната греда, по-нагоре отвор с дълъг болт в него, чрез който се натягат до обездвижване към гредите, и завършват най горе с Т-образно сечение, което влиза в съответния канал на алуминиевия профил (на принципа на корниз и копчета за перде) Е тези неща ако ги намеря и закупя поотделно, ще ми излязат не повече от 40 лв. :wallbash: Та, това е, давайте идеи, кой къде е ходил, какво е видял което може да влезне в работа за нашата цел, пък ако намерим сполучлив вариант, може и серийно производство да започнем :thumbs:
P.S. Ето го и сечението на профила - черното е алуминиевия профил, синьото е гумичка, която се пъха в горния му канал, червеното е самата сглобка, която го прикрепя към надлъжната греда, а зеленото е болта вътре в канала за затягане. Е, идеи има ли :roll:

Прикачен файл

Profil.jpg
Profil.jpg (8.73 KиБ) Видяна 20061 пъти
stiv1961 - майстор
Точно такъв профил имаше на времето в каталозите и производството на много турски фирми за алуминиева дограма.Даже и сме ги внасяли тук.Ние и казвахме ,,колонка за търговско обзавеждане".Ще проверя при партньорите и ще пиша.
stiv1961 - майстор
Ама ти си от Зарата?Обади ми се на лични.
Малко съм объркал формата на профила, единия свързващ мост точно над главата на болта не съществува. :? Изображение
А ето и сайта на фирмата производител за този модел: САЙТ Полска е, а този модел съм го пробвал на колата, гарантирам че става за всички автомобили с надлъжни греди с разстояние на същите от тавана на колата поне 4-5 см! :) А "сглобката" се наричала фит кит :-D Отивам да проверя дали не се продават някакви подобни фит китове в хипермаркетите. Та такъв профил се търси, изключително здрав е!
vpetrovbg - напреднал
А гумен уплътнител, то къде ще вземеш?
Моето мнение е да дадеш едни 170,00 лева, защото ако погледнеш на THULE, че са над 300,00 лева и ...
Друг вариант на сечение на профила, открит днес в Баумакса:
Изображение
Тези греди ги водят австрийски, ама за мен са по-нифелни от полските :lol: В долния канал между фит китовете няма никаква гума, а тапите отстрани са аут на второто или третото ползване... "Удоволствието" иначе е 140 лв :wallbash: Гумата за каналите е най-малкия проблем, до нея да стигнем, някоя от дограмаджийските ще става на 100%, даже ако е наклонена, като за пакет, ще седи като "спойлер" отгоре :lol: Най-трудно ще се намерят такива фит китове, дето са за захващане на на профила към надлъжните греди, който открие такова нещо самостоятелно да се продава или начин да се измайстори, направо си е за нобелова награда :?
Момчета, не ми се дават 170 кинта за кило алумин и 5 пластмаси, само аз ли съм така "скръндзлив" :-D А и нали форума е направи си сам, ако е за "купи си сам" навигатор ми не требе :partyman:
ozimen - специалист
Колега,какво стана с багажника,че и на мен ми се иска да си направя.Намерих си подцинковани профили 20х20мм. с дебелина на стената2мм.,но захвата ми убягва.Все пак искам да изглежда"културно". :?
Забравих да допълня,че на колата имам надлъжните рейки.Колата е комби.
freshenero - специалист
Няма ли развитие???И мен ме интересуваааа.
Stefan_62 - майстор
Миналата седмица ги закупих от Лидл за 70лв./кво им плащаш/ вече ги изпробвах и съм много доволен.Изображение
Стабилен основен багажник за лека кола с релси на покрива
Идеален за закрепване на багажни кутии, стойки за велосипеди или ски (не се съдържат в обхвата на доставката)
Заключват се - вкл. 2 бр. ключове
Шини от елоксиран алуминий с противоплъзгащ профил
Бърз и лесен монтаж - указанието е в опаковката
Макс. натоварване: 90 кг
Размери: всеки по ок. 120 x 13,5 x 11 см (Д x Ш x В)

Колата ми е "Пасат" комби, но стават за всички модели с "шейни"
ttt - специалист
Онзи ден си взех от Илиянци напречни греди за комбито. Цената беше 23 лв. :) Всичко по гредите е метално, но не се заключва. Имаше и със заключване (с пластмасови държачи като на горната снимка) за около 45-50 лв. :)

Тема "Напречни греди за багажник на покрива" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: