• 1
  • 2
Всички имаме коли, нали ?
hidrazin - майстор
Намаляват максималната скорост по магистралите от 140 на 130 км/ч

Същото което направиха и с БДЖ-то - няма читав релсов път, няма поддръжка и намаляват скоростта.
Същото и с магистралите които нямаме. За да е донякъде безопасно, сваляме скоростта. Така е най-евтино и се маскират некачественото строителство и ремонти.
И се "кляка" на разни ревящи НПО-та и други дето нямат връзка с главния процесор. Но пък са електорат.
Така до 5 години бих предвидил максимална скорост по магистралите от 90 км/ч ...
:partyman:
P.S. Някой може ли да направи елементарна сметка?
- Колко на брой са били например автомобилите в БГ през 1990-та и колко са ПТП-тата с фатален край?
- Същото и за 2024-та - колко регистрирани автомобили и колко са ПТП-тата с фатален край?
Аз си имам едни сметки ама искам да ги сверя и с други... :)
ESPACE - майстор
пет апр 11, 2025 12:14 amhidrazin написа:
- Колко на брой са били например автомобилите в БГ през 1990-та и колко са ПТП-тата с фатален край?
- Същото и за 2024-та - колко регистрирани автомобили и колко са ПТП-тата с фатален край?
Аз си имам едни сметки ама искам да ги сверя и с други... :)

2024 - загинали 478 - 3,1млн автомобили и 450 хиляди товарни
1990 - загинали 1567 - около 3 пъти по малък автопарк спрямо 2024
stefanjor - специалист
пет апр 11, 2025 12:14 amhidrazin написа:
Наистна не се бях замислял как е положението относно ПТП в сравнение с преди 20 г. примерно, когато и магистралите и колите бяха по- малко.
Интересно е, че информация има и е достъпна за всеки, и всички резултатите показват, че 90-те години и преди това положението е било доста по черно от сега.
Първият линк е офицфиално от НСИ, вторият от човек направил си труда да събере малко ( всъщност доста) данни да ги покажа в таблици и диаграми, а третият от МВР- Пътна полиция.
1. НСИ (PDF)
2. Човек
3. Пътна полиция
Последна промяна от stefanjor на пет апр 11, 2025 11:04 am, променено общо 1 път.
DundyTheCroc - майстор
Ясно е, че новите коли са много по-сигурни и са направени така, че да пазят живота на пътниците. Интересно ми е обаче как КАТ водят точно статистиката и ако някой умре в болницата след катастрофа влиза ли в числото на загиналите?
емовлаха - специалист
Това е моето виждане за статистиката.

https://www.investor.bg/a/540-danatsi-i ... velichavat

Мамалигарите не знам колко крадът но и строят.

90км/ч за автомобили е найс, товарните трябва да са на 40 , автобусите и те. Железницата 50км/ч за да е конкуретна :-D
stefanjor - специалист
Ето, истуциите работят, кво са оплакваме :cool:
Пътни участъци с повишен риск
Проблемите се знаят, решения има, но някой трябва да си седне на з@дника и да си свърши работата...
Николов Н. - специалист
...и като не си свърши работата,да има някой да го вкара в затвора! Втория у нас Е президент и главно командващна корупцията : Т.Н.-"съд" и съдии! Така,че както казваше един: "...от умрял писмо..."!
Christo - майстор
Малко инфо за размисъл, къде е светът, къде сме ние...На 3 юли 1938 г. в Англия е поставен рекорд на скорост на влак, теглен от парен локомотив-203км/ч. Рекордът не е надминат и до сега. Има много други парни локомотиви, движещи се с около 200. По света, не у нас! У нас Троян-Левски 62,57км, час и 54 минути- има няма 31 км/ч. :lol: На когото му е интересно- https://en.wikipedia.org/wiki/LNER_Clas ... 68_Mallard Има и снимка на машината
DundyTheCroc - майстор
Троян-Левски е живописен маршрут и БДЖ карат бавно, за да можеш да се насладиш на гледката, като дори не ти вземат пари за това :-D
hidrazin - майстор
пет апр 11, 2025 7:37 pmChristo написа:
Малко инфо за размисъл, къде е светът, къде сме ние...
Хайде още малко за размисъл...

- Влак вдигна 160 км/ч в гара „Зимница“ - по специално подготвен участък от 10-тина километра и подготовка като за световно.

- Влакът Eurostar си намалява скоростта на 160 км/ч когато минава през тунела под Ла Манш

Да, България има и хубави години. Но определено те не са тези след 1990-та...
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Магистралите в България като БДЖ-то" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: