Всички имаме коли, нали ?
kozl - майстор
Всичко, което трябва да знаем за алтернатора
Дали е всичко :?
Аз искам да знам какво се случва с алтернатора при претоварване :?
Също - как така на алтернатор на който пише 50А, повече ток не се генерира при претоварване :?
Пробвал съм на няколко автомобила да включа консуматори над обозначения ток на алтернатора и ампер клещите показват максимален, константен ток, приблизително колкото е обозначен алтернатора, а напрежението почва да спада. Ампер клещите съм закачил на проводника от алтернатора към акумулатора.
Към автомобилната инсталация принципно има 2 токозахранвания:
АЛТ. Алтернатор
АКУ. Акумулатор
И пак да повторя, че въпросите са свързани с превишаване на тока обозначен на алтернатора с тока на консумация от автомобила.
Понеже пак има 2 аспекта, защото АКУ може да е и консуматор към АЛТ, но може и да не е, то измерванията, които правих попадат в случай когато АКУ не е консуматор или поне аз с такова убеждение съм останал :?

А все пак алтернаторът без реле регулатора е генереатор. При претоварване генераторът смъква напраежението, но тока се покачва и не остава константен, както при измерванията които съм правил :?
пишман_майстор - майстор
Мхм. И аз съм си правил разни "опити" . Някои до изпаткване на диодния блок отзад на алтернатора.
Бях вързал един подгрев за охл.течност. Тунинг версия с 6 свещи. Управлението му обаче излезе леко калпаво и стана к'вато стана нали...
Щом тока е на границата ( и повече) нормално волтажа да падне. Дори до нула ако трябва ( идеалното късо)
Baлepu - специалист
"РР" променяйки възбудителния ток, управлява изходното напрежение от генератора. Съвременните са "умни" и като усетят опит за претоварване, намаляват пропорционално възбуждането, до толкова, че изходното напрежение да падне, така че токът "ограничен" от приложеното по-малко от предвиденото съпротивление да не надвиши зададения. Или: от I= U/R за да запазим I константа - намаляваме R.
Премерно: при 50W-ов генератор, при U=12,5V, токът е . Съпротивлението на консуматора ~3Ω. Ако свържем консуматор със съпротивление 2Ω (~80W), "РР" ще свали напрежението до 8V. От I=U/R =>8V/2Ω=4A
пишман_майстор - майстор
Смарт управлението при алтернаторите не е ли при модели, които нямат собствен регулатор ?
Щото по тая логика вероятността да цъфне нещо по него, диоден блок например, би трябвало да е изключение. А то се случва и то нерядко.
При другите-да, които тази функция се поема от компа на колата. И там има възможност дори като прегрее алтернатора, да изключи тотал зареждането .
Докато при по-опростените ( тия със собствен регулатор) , там често е до "дупка" и изпатква я блок, я ротор/статор и т.н.

Тема "Алтернатор - въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: