• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Здравейте! Бая си поиграх с търсачката, но не намери точно отговорите, които търся. Обзавеждам в момента 3 апартамента- два двустайни в нова сграда и един тристаен панел. Двустайните ще се обитават постоянно от по двама души, а големият 2-3 пъти в месеца. Имам кофти опит със 150л Елдом емайлиран, с две серпентини и нагревател, който протече на четвъртата години и го замених с "нерж" :-D
Знам само, че ще слагам 80-литрови, вертикални но:
-3кв, 2,4кв, 2 кв?
- потопяеми, сухи или керамични нагреватели?
-емайлирани или неръждавейка?
-голям или малък диаметъ? (планките за окачване един стандарт ли са и може ли на стари крепежи да се сложи изтумбен, без да се тества нервната система на съседите)
- аноден тестер (за какво служи това)?
Ще работят в условията на ВиК Пловдив :cool:
Малък диаметър, сухи нагреватели.
Jacomo - специалист
Ако ще работят с твърда вода, може да не е неръждавейка (но щом си имал проблем в същия район, по-добре неръжд.) и нагревателят е добре да е сух (сухите са керамични) с възможно най-голяма площ и ниска мощност, за да не се отлага по него котлен камък. Анодният тестер показва дали анодната защита все още функционира. При неръжд. няма нужда от такава защита от корозия. При малкия диаметър имаш по-малка контактна площ между топлата и студената вода в него и реално по-късно свършва водата, но по-рязко. Големия диаметър по-рано започва да намалява топлата вода, но постепенно, защото има по-голям топлообмен между студения и топлия слой на водата вътре.

За мека вода (София) - задължително неръжд., без значение от нагревателя.
А по отношение на честотата на употреба или по-точно, при рядка употреба има ли нещо специфично? Както споменах, в стария апартамент има бойлер, елдомски е, уж истински, но е монтиран 1994г. За 30 години я му се събира една пълна експлоатационна, я не. Не е протекъл, но веднъж го включих инцидентно, а се оказа, че авария е оставила квартала без вода в късния следобяд и нагреваятелят изгоря. Не ми се занимава да викам някой да го точи, да сменя нагревател и нещо друго, а рискът от протичане да си остане предвид възрастта. В този случай мисля да сложа потопен 3 кв нагревател, за да може да видга по-бързо температура, когато се наплага да се ползва. Последният въпрос ми е като "мерцедес или бмв"- Елдом или Теси?
fbr - майстор
съб фев 08, 2025 10:33 amgrafgin написа:
Не е протекъл, но веднъж го включих инцидентно, а се оказа, че авария е оставила квартала без вода в късния следобяд и нагреваятелят изгоря.
Тази причина не е правдоподобна.
не споря, просто след този случай спря да нагрява.
kozl - майстор
съб фев 08, 2025 10:53 amfbr написа:
съб фев 08, 2025 10:33 amgrafgin написа:
Не е протекъл, но веднъж го включих инцидентно, а се оказа, че авария е оставила квартала без вода в късния следобяд и нагреваятелят изгоря.
Тази причина не е правдоподобна.
По-вероятно е статистически минимална :?
Не е монтиран клапана с ОК или както на мен се случи - ОК не държи и водата изтече.
Обаче мое и да остане на сухо, поради тръбата за гореща вода, което статистически често се случваше с елдомските позастарели бойлери :roll:
grafgin написа:
Имам кофти опит със 150л Елдом емайлиран, с две серпентини и нагревател, който протече на четвъртата години
А гаранцията колко беше?
Ако е 36 месеца, за теб е "кофти опит", а за производителя е точно попадение :lachtot:
fbr - майстор
съб фев 08, 2025 2:03 pmkozl написа:
което статистически често се случваше с елдомските позастарели бойлери :roll:
Едно е позастарял бойлер с навъртяни работни часове, друго е невключван позастарял бойлер, а за такъв става дума в случая. Топлата тръба се разпадаше при позастарели неизключвани бойлери.
d.ivanov - напреднал
пет фев 07, 2025 11:30 amJacomo написа:
Ако ще работят с твърда вода, може да не е неръждавейка (но щом си имал проблем в същия район, по-добре неръжд.) и нагревателят е добре да е сух (сухите са керамични) с възможно най-голяма площ и ниска мощност, за да не се отлага по него котлен камък. Анодният тестер показва дали анодната защита все още функционира. При неръжд. няма нужда от такава защита от корозия. При малкия диаметър имаш по-малка контактна площ между топлата и студената вода в него и реално по-късно свършва водата, но по-рязко. Големия диаметър по-рано започва да намалява топлата вода, но постепенно, защото има по-голям топлообмен между студения и топлия слой на водата вътре.

За мека вода (София) - задължително неръжд., без значение от нагревателя.
пет фев 07, 2025 11:20 amТрифон П.Трифонов написа:
Малък диаметър, сухи нагреватели.
И аз бях чел из нета за тея сухите ,че е много по-безопасно помеже няма контакт с водата ,но ел. техник ми вика не са читави и много повече енергия им трябва,за да стоплят водата?Какво ще кажете.
нед фев 09, 2025 9:44 amd.ivanov написа:
...но ел. техник ми вика не са читави и много повече енергия им трябва,за да стоплят водата?Какво ще кажете.
Казвам, че нямам личен опит, поради което не мога да кажа- читави са или да, не са читави.
Ако този ел. техник е прав, че харчат много повече ел. енергия, то разликата до нормално изхарчена енергия трябва да се е загубила някъде. Къде? Някой попита ли го?
  • 1
  • 2

Тема "Бойлер според предназначението?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: