Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
bridge - специалист
Бойлерът ще се монтира на вътрешна тухлена стена 15см. Дали може да се намери стойка, която да се укрепи добре?
Другите варианти които обмислям са:
1) Химически анкер. Проблем е ако попадна във фуга между тухлите. И въобще как е изпълнена зидарията. Може да даде проблем.
2) Шпилки през цялата стена и красота от другата страна в стаята = профил между двете шпилки. Не ми се иска този вариант, може и кабели да се уцелят.
3) Ъглова планка (2бр.), която да се хване и към таванската плоча, отделно към стената на две места = с дюбел и винт и където е бойлера = дюбел с комбиниран винт и шпилка. Проблемът тук е, че не намирам толкова дълга планка. Поне 40см надолу, защото има и 5см ок. таван.
4) Стойка. Ако някой е ползвал. Не намирам в интернет за този бойлер който съм харесал на теси 150л.
5) Друго гениално решение прилагано на практика?

Изображение
Изображение
chapara - майстор
чет мар 13, 2025 2:47 pmbridge написа:
Бойлерът ще се монтира на вътрешна тухлена стена 15см. Дали може да се намери стойка, която да се укрепи добре?
Другите варианти които обмислям са:
1) Химически анкер. Проблем е ако попадна във фуга между тухлите. И въобще как е изпълнена зидарията. Може да даде проблем.
2) Шпилки през цялата стена и красота от другата страна в стаята = профил между двете шпилки. Не ми се иска този вариант, може и кабели да се уцелят.
3) Ъглова планка (2бр.), която да се хване и към таванската плоча, отделно към стената на две места = с дюбел и винт и където е бойлера = дюбел с комбиниран винт и шпилка. Проблемът тук е, че не намирам толкова дълга планка. Поне 40см надолу, защото има и 5см ок. таван.
4) Стойка. Ако някой е ползвал. Не намирам в интернет за този бойлер който съм харесал на теси 150л.
5) Друго гениално решение прилагано на практика?

Изображение
Изображение
Ново 20😁😁😁
kozl - майстор
Може да се направи - "направи сам" форум :)
Примерно за Елдомски 120 л:

Прикачен файл:
Стойка бойлер.jpg
vladilen - специалист
Ако има добре залепени плочки от страната на монтаж давай смело с подходящи дюбели
kozl - майстор
чет мар 13, 2025 8:29 pmvladilen написа:
Ако има добре залепени плочки от страната на монтаж давай смело с подходящи дюбели
#-o
bridge - специалист
чет мар 13, 2025 3:58 pmkozl написа:

Стойка бойлер.jpg
Това чертежче на фабрична стойка ли е? Потърсих в интернет, но вместо това намерих тези. Които мисля, че са за хоризонтален бойлер, по-тежкия случай.

чет мар 13, 2025 8:29 pmvladilen написа:
И най-скъпите дюбели за тухла да купя тези 200кг. ме притесняват.
kozl - майстор
чет мар 13, 2025 8:42 pmbridge написа:
чет мар 13, 2025 3:58 pmkozl написа:

Стойка бойлер.jpg
Това чертежче на фабрична стойка ли е? Потърсих в интернет, но вместо това намерих тези. Които мисля, че са за хоризонтален бойлер, по-тежкия случай.
Още не съм отворил фабрика :roll: В стила на форума е.
bridge - специалист
Метнах го на тези стойки. Две куки Ф10 х 120мм към стената. Анкери Ф12 към тавана. Пробиват се докато стойката се държи на място иначе може да не се нацелят после отворите. Стойките издават бойлера малко напред и за да се нивелира трябва да се подпре с нещо.

Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
kozl - майстор
пон мар 17, 2025 6:58 ambridge написа:
Метнах го на тези стойки. Две куки Ф10 х 120мм към стената.
При това изпълнение не е ясно колко ще се натоварят стойките и колко от натоварването ще поеме стената, чрез куките :?
Моята идея е анкерите в плочата да са максимално близо до вертикалите, а така ще се минимизират деформациите при огъване на стойките.

Не мога да съдя за заварките по снимките, иначе стойките изглеждат надежни за целта. По-отдалеченият анкер от вертикалите се явява само осигурителен, ако изпусне другия.

А другият замисъл при моите чертежи е да не подлагам врътка за смесител :roll: И да е минимално податлива връзката, защото тръбите са на твърда връзка и всякакво отместване би натоварило водопроводните връзки.

А според мен дори леко наклонен бойлера ще работи.

Тема "Стойка за вертикален бойлер 150л (~200кг) на тухлена стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: