• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
lyubohar - майстор
Монтират ми водната инсталация в банята.На парно сме.Веднаж в годината топлофикацията прави профилактика и слагаме бойлер.Майстора настоява,че не трябва да слага кранче на топлата му вода,заради безопасност.Търся второ мнение.Благодаря.
kozl - майстор
При превишаване на налягането се разчита на предпазния клапан (вентил).
Някои бойлери имат осигуровка за изплюване на фланеца.
Какво ще предпази липсата на кран към тръбите за топла вода :?
Може би се очаква да поемат разширения обем [-X
Или да работят като предпазен клапан [-X
Или някоя арматура (смесител, душ ...) да сработи като предпазен клапан [-X

Единствено ако по време на загряване стане беля в бойлера и СК е затворен към топлата вода, то няма как да се облекчи налягането в бойлера с отваряне на кран за топла вода на смесител.

От друга страна каква е ползата от този кран към топлата вода :?
Че може да откачиш бойлера, като затвориш двата крана на студена и топла вода към бойлера. Ако това е голяма полза :?
И другото, е че с два крана може да се направи така, че да няма налягане в бойлера когато не се ползва. А каква е ползата от това :?
Аз така го ползвам бойлера SANG от време на време и вече на 20 г.

А ако мисля за повече сигурност бих добавил още един предпазен вентил преди крана към тръбите за топла вода.

И цитирам пример с тъщата.
Бойлер на Елдом... Почва да фучи нощес. Тъщата каза, че не е могла да пристъпи към бойлера в банята от пара и жега и първо спряла тока от бойлерното табло в коридора (добре, че има такова, че бушона е високо, неудобен) и второ се сетила да отвори смесителя в кухнята откъдето също фучала пара, но пък по бързо се укротил бойлера. Но последното защото крана към изхода за топла вода е бил отворен.
След инцидента бойлера замина за скрап без проверки и направо - нов пак на Елдом.
Та не можах да установя причината, но предполагам - Терморегулатор и защита са довели до прегряване. Но бойлера се ползва денонощно. Подобна случка с бойлер за профилактика ще означава - небрежност, че бойлерът е включен към загряване без да са отворени крановете към него.
Правило е първо крановете, после проверка за струя през смесител за топла вода, защото бойлера може и да е празен и накрая тока.
Да забравих за крана на топлата при водомера, но ако там има изправен клапан ОК (обратна клапа) може и да не се затваря този кран, но пък не се знае до кога ОК ще е в изправност, а и може да влиза студена вода от "топлата" за сградата, ако не е спряна като вода от централен кран за щранга или в абонатната и да се меша с топлата вода на бойлера
Jacomo - специалист
ср май 21, 2025 11:11 amlyubohar написа:
Монтират ми водната инсталация в банята.На парно сме.Веднаж в годината топлофикацията прави профилактика и слагаме бойлер.Майстора настоява,че не трябва да слага кранче на топлата му вода,заради безопасност.Търся второ мнение.Благодаря.
Не трябва да има спирателна арматура само между предпазния вентил (който се монтира на студената тръба) и бойлера. Аз лично си имам кран на топлата вода, монтиран към стената.

Ето и примерна нужда - искаш да смениш бойлера, но не искаш да спираш топлата вода на цялата къща. Врътваш кранчетата на бойлера и може спокойно да си демонтираш, монтираш, ремонтираш, да чакаш доставка, без да спираш водата при водомера или да навиваш тапа на мястото на липсващото кранче.

Нещо важно, щом имаш ТЕЦ - монтирай еднопосочен вентил при крана за топлата вода идваща от щранговете, за да не се къпят съседите ти с водата от твоя бойлер, когато спре водата от ТЕЦ (и си забравил да затвориш крана).
lyubohar - майстор
Нямам случай да забравя някой кран и да захранвам комшиите.
Но в това жилище ще живее дъщеря ми и искам всичко да е безопасно.
У нас бойлера има един клапан на студената вода.Нанизана силиконова тръба да отвежда водата.
Дали,ако се сложи еднопосочен вентил и на топлата вода ще се задейства при забравено затворено кранче и повреда на бойлера?
radius - майстор
Спирателен кран на топлата вода не се слага, защото...е по-безопасно така.
kozl - майстор
чет май 22, 2025 12:35 amradius написа:
Аз се напънах с разсъждения.
Ти откъде я извади тази аксиома?
kozl - майстор
ср май 21, 2025 9:22 pmlyubohar написа:
Нямам случай да забравя някой кран и да захранвам комшиите.
Но в това жилище ще живее дъщеря ми и искам всичко да е безопасно.
У нас бойлера има един клапан на студената вода.Нанизана силиконова тръба да отвежда водата.
Дали,ако се сложи еднопосочен вентил и на топлата вода ще се задейства при забравено затворено кранче и повреда на бойлера?
И аз нямам такъв случай, но не се считам за застрахован.
В наша сграда един беше забравил да затвори крана към бойлера и така преточил има няма 400 кубика студена вода към съседите си в услуга да им охлади горещата вода против ощавяне :-D
А колко още такива доброжелателни съседи го правят без да искат или нарочно с цел да си намалят сметките за топла вода #-o

Безопасно писах вече - бойлерно табло на такова място за удобно изключване и по възможност по-далече от бойлера.
Втори предпазен клапан преди крана за топлата вода. И за какво ще го ползваш този кран? Ако само за ремонт махни му врътката и да стои отворен. Повече се замисли какъв бойлер ще избереш. Може да има по-безопасни бойлери, с повече защити от тези които аз ползвам. ДТЗ за бойлера, а има и още защити към електричеството, но не съм ползвал.

Не ми е приятно да отбелязвам, но прочети предния дълъг пост
kozl написа:
А ако мисля за повече сигурност бих добавил още един предпазен вентил преди крана към тръбите за топла вода.
Не еднопосочен, а предпазен. Всъщност комбинираният вентил на входа за студена вода към бойлера съдържа предпазен и "еднопосочен" клапан. Така че изтърбушваш един комбиниран вентил, като премахваш обратната клапа (еднопосочния вентил) и оставяш само предпазния в общия корпус. Или ползваш жокер от профи водопроводчик да измери налягането и да ти подбере фабричен предпазен клапан с нужното налягане. Или предпазен клапан за налягане, което да не е по-голямо и възможно най-близко до това на комбинирания вентил, ако има информация колко е на комб.вентил към бойлера.
iliya_i - майстор
чет май 22, 2025 12:35 amradius написа:
При теб постоянно ли тече топлата вода или я затваряш с крана на смесителя? :? :-D
lyubohar - майстор
ДТЗ към бойлера ще има.Няма да има бойлерно табло,а ще се пуска от таблото с бушоните.
Не успях да убедя електричаря за бойлерно табло.
Както и,че искам да има кранче на топлата вода.
Но кранчето е поставено.Остава да измисля как да махна евентуално врътката,че са едни луксозни!
То може и никога да не се ползва бойлера,че там ще се живее 3-4 пъти в годината за по 10 дена.
и може да не съвпадне профилактиката на топлофикация.
Все пак дали се практикува предпазен клапан за топлата вода.
При всички случаи ще се консултирам и с тези,които ще монтират бойлера.
Препоръка за някакъв бойлер за 80л.с по малки размери,че банята е висока 230см.?
С повече защити?
kozl - майстор
чет май 22, 2025 2:32 pmlyubohar написа:
Все пак дали се практикува предпазен клапан за топлата вода.
Не се практикува. Ти искаш повече сигурност, явно другите не искат и практикуват само със стандартния комбиниран клапан.
Е аз обаче съм го практикувал [-(
В едни хотелчета и по други причини, не заради повече сигурност, а за да не капе в коридора, където бяха бойлерите и там обаче без кран към топлата вода след изхода от бойлера.
  • 1
  • 2

Тема "Бойлер,спирателни кранове." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: