Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
little_hooligan - специалист
Добър вечер от мен,

Реших да направя нова баня в апартамента на родителите ми и понеже ще ми е за първи път бих искал да ви задам няколко въпроса.

Започнах да къртя старите плочки и на някои места старата мазилка падна заедно с лепилото и плочките, а на други си остана здраво хваната към зида. Прикачвам снимка.

Старата мазилка е на около 20 години от времето, когато е строена сградата и се чудя въобще има ли смисъл да я махам цялата? На някои места изглежда здрава - в горната половина на стената, а на други места е малко ронлива и пада, но това е най-вероятно и заради къртенето на плочките.

Та, въпросите ми са:
1. Има ли нужда да махам цялата стара мазилка или само на ронливите места?
2. Ако не я махна цялата предполагам ще трябва просто да я изравня с полагане на нова варо-циментова мазилка където е необходимо, като преди това съм грундирал с дълбоко проникващ грунд?
3. Трябва ли да си направя т.нар. "майки" в стената по които да се водя когато изравнявам или няма нужда щом на доста места старата мазилка си стои? Ако няма "майки" по какво да се водя?
4. Също се чудя дали има нужда от нова ВИК инсталация? Сегашните тръби са полипропиленови, но са 20 годишни. Четох някъде че полипропиленовите издържат най-малко 50 години, но все пак не е ли по-добре да се застраховам като да ги подменя?

В процеса на правене на банята сигурно ще имам и други въпроси, но засега е това и ще съм благодарен ако получа някакви съвети. :)

Прикачен файл

1000000935.jpg
1000000935.jpg (98.69 KиБ) Видяна 258 пъти
  chapara - майстор
Това е възможно, но никак лесно като за първи зблъсък с материята. Нека колегите започнат, .после мога и аз да пусна моите 50,последни стотинки. Друго, къде си се прицелил? Супер макс, макс или прилично?
Alfa_D - специалист
Като човек, който сам си прави трите бани в момента и няма никакъв практически опит в това, нека да ти напиша няколко неща, които няма да ти харесат:
1. Махни цялата стара мазилка до основата.
2. За аматьорите „майките“ са задължителни при повторното измазване на стените. Аз използвах алтернативен вариант и в едната баня покрих стените със зелен гипсокартон, залепен и здраво закрепен с дюбели, после мрежа, хидроизолация и налепих плочките.
3. Тръбите се сменят задължително. Нагряваш до 270 градуса, броиш до 5 (пет) и лепиш. Преди това маркираш на тръбите около 14-15 мм, за да знаеш до къде да натискаш.
4. Аз не слагам контакти за 230 волта в банята, но много хора си слагат, защото си мислят, че са безсмъртни.

За фугите още нямам информация, а това, което пише в интернет, е меко казано… плява, с цел да те накарат да извикаш някой „майстор“, който ще ти вземе парите и после гони Михаля, ако си нямаш друга работа.
пет дек 12, 2025 11:45 pmchapara написа:
Друго, къде си се прицелил? Супер макс, макс или прилично?
Макс, може и прилично. :roll:

Като краен резултат гоня добре нивелирани плочки, добра основа и хидроизолация. Нищо, че го правя за родителите ми, все едно го правя за себе си.

Плочките са 60 на 120, вече съм ги купил.

В банята няма да има тоалетна и куфар, което ще ми улесни задачата доста. Тоалетната ни е отделно и нея ще я правя след банята. :roll:
MamaMy - майстор
Моя изстрадан съвет е: Никакъв гипскартон в банята. Компромис най-много за тавана да направиш. В противен случай рискуваш най-скъпото покритие плочки да го компрометираш и изхвърлиш заради една калпава основа. Ако не ми вярваш накисни парче гипскартон в малко вода и ще говорим после. Пък бил той и влагоустойчив. Тръбите не ги барай. Щом са изкарали до сега значи са от хубавите. Гледам положени са както трябва в гофре. Ако няма да разместваш изводи не ги закачай за да не съкратиш живота на вашите от глупост. Не всички нови и съвременни материали са добри. Просто са измислени за да може да се монтират по-лесно и от не специалист. Майсторите са кът и по-тъмнозелените чираци вече се правят на майстори. :lol:
съб дек 13, 2025 5:39 amAlfa_D написа:
1. Махни цялата стара мазилка до основата.
На мен това най-много не ми се ще :lol:
Щом е ронлива и пада само на места не е ли по-практично само там да я сваля, а здравата мазилка да запазя? :?
Това ми е най-голямата чуденка.
Baлepu - специалист
Като нищо може и да нямаш никакъв проблем в този си живот, поради компрометиране на здравата сега мазилка. Но гаранция няма кой да ти даде. От друга страна 20 години за баня са си пределно време за реновиране.
съб дек 13, 2025 8:08 pmBaлepu написа:
Като нищо може и да нямаш никакъв проблем в този си живот, поради компрометиране на здравата сега мазилка. Но гаранция няма кой да ти даде. От друга страна 20 години за баня са си пределно време за реновиране.
Да, успя да ме убедиш, че при къртенето се е компрометирала и дори здравите места ще трябва да се свалят сега като се замисля.

Така, че ще свалям всичко, а кой е най-лесният начин да я сваля? Перфоратор с една по-широка лопатка и хубаво наплискване на стената с вода преди това би трябвало да свърши добра работа мисля и да няма толкова прах? :?
MamaMy - майстор
Като гледам Древно римските терми, разбирам защо се е разпаднала империята. Не са си обновявали баните на всеки 20 години. Изчакали са няколко века и краха е готов. :lol:
съб дек 13, 2025 8:20 pmMamaMy написа:
Като гледам Древно римските терми, разбирам защо се е разпаднала империята. Не са си обновявали баните на всеки 20 години. Изчакали са няколко века и краха е готов. :lol:
Цицерон би потвърдил това :lol:

Тема "Започвам да правя баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: