• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
dedo pop - помощник
Привет.
Днес за съжаление забелязах, че най-долния ред плочки са се напукали. Стената, на която са лепени е тухла единичка, но старовремски строеж. Стената не лежи на твърда основа (примерно не е продължение на стена или да е върху трегер). През цялото мазе минава дебела дървена греда, наричана по нашия край "смок". Перпендикулярно вмърху "смока" са сложени греди. Върху такава греда е иззидана стената.
Преди 3 години направихме банята, като директно върху стената налепих плочките. Вложих голямо старание, никъде няма кухини между плочките и стената. Но явно стената в някаква степен се движи или има температурно разширение и плочките са се напукали. Какво бихте препоръчали? Смяна на плочките? Или примерно дали има някакъв хидроизолационен материал, който да нанеса в/върху пукнатината и така да запечата проблема? На първо време ще почистя пукнатината с четка и ще я замажа със силикон.
Снимки:

Пукнатината, минава през пет плочки

Изображение

Резултата от другата страна

Изображение

Смока

Изображение

Гредата в дъното, на която лежи стената

Изображение
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
От смяна на плочките май няма смисъл. Причината за спукването ще да си е там. Не бързай със силикона. Имаше някакви специални, със спринцовка се впръсква, реагира със стената, калцира ииии запечатва. Точно за пукнатини. Хайде да питаме Гугъл.
solo5 - майстор
според мен пък май само смяна на плочките остава :?
... или да лепиш върху тях други, но това ако те дразни естетически :roll:
мисля си че при слагането си ги спукал още
Spokoiniq - майстор
Вероятно е натежала банята и слягането ги е спукало.Сваляш реда плочки и с флексово лепило лепиш новите, а вместо фугамаса взимаш цветен силикон и внимателно фугираш.Не е лоше обаче и да укрепиш мястото с някой метален поп примерно.
lenko71 - специалист
Със сигурност причината е в движението на зида (пукнатината тръгва от едната плочка и продължава в другата) и това движение най-вероятно ще продължи, така че ако можеш сложи вертикална греда някъде под средата на зида- ако зида е точно над тази града, ако не е ... става по-сложно.. Иначе ако фугираш пукнатините с паста за фугиране мисля че ще закърпиш положението с влагата.
MASTER - специалист
solo5 написа:
според мен пък май само смяна на плочките остава :?
... или да лепиш върху тях други, но това ако те дразни естетически :roll:
мисля си че при слагането си ги спукал още

Няма начин да се спукат така при слагането.

И в конкретния случай най малкия проблем е пукнатината на плочките, че да се решава точно той. Проблема е, че стената върху гредата поддава.

Плочките са пукнати са именно от движението на стената, задължително укрепи гредата с колони, ако не искаш проблема да се задълбочи.
EmoZ - специалист
Дедо Попе, добре си подпрял стената, 'ма като гледам останалата част от къщата сляга по-бързичко.

Нещата са точно обратно, според мен, цялата къща сляга (накъдето може), а стената остава относително неподвижна, 'щото надеждно си я подпрял. По този начин в стената се появяват напрежения на натиск (не опън), които ти спраскват плочките. Ако беше опън (сиреч стената подава, провисва 'щото 'потъва') първото нещо, което щеше да видиш е отворени фуги, а не спраскани плочи.

Ситуацията 'ич не е толкова проста, ако я подпреш на богато (с повече колони), както те съветват, просто ще преместиш напреженията по геометричната и граница (доколокото самата стената е неподатлива на деформация): в ъглите с другите стени и ъгъла на тавана. Така мисля аз, пък . . . как да го оправиш - много сложна работа.

Успех.

п.п. Аааа, да! Доколкото виждам от снимките 'смока' не 'носи' стената на банята, ако е така, за да видиш какво се случва, точно под подпряната метална греда сложи една отбелязка острани на 'смока' (навърти един винт или плесни един пирон), на металната греда горе направи друга отбелязка (точка с маркер или боя да си сигурен какво мериш). През определен период от време измервай разтоянието между двата маркера.
dedo pop - помощник
Смока носи стената на банята. Хубавото в случая е, че почти под стената има тухлена колона, която подпира смока. Пода на банята е направен съвсем отделно и няма никаква връзка с останалата част от къщата, има си отделни колони. Явно стената спрямо пода се движи леко, все пак е подпряна на дърво.
От другата страна на стената е спалнята, където зимата е топло. А пода на банята се намира над мазето, където пък е студено. Явно температурните разширения са доста драстични и затова се е получило така.
Има и нещо друго - като се съберат пет деца и почнат да скачат в стаята, настава яко земетресение. Все пак половината къща се крепи на смока. Може и нещо подобно да е причинило проблема.
Засега ще напълня пукнатините с С200 и отгоре ще мина с прозрачен силикон. Дано задържи така.
EmoZ - специалист
dedo pop написа:
Смока носи стената на банята. Хубавото в случая е, че почти под стената има тухлена колона, която подпира смока. Пода на банята е направен съвсем отделно и няма никаква връзка с останалата част от къщата, има си отделни колони. Явно стената спрямо пода се движи леко, все пак е подпряна на дърво.
От другата страна на стената е спалнята, където зимата е топло. А пода на банята се намира над мазето, където пък е студено. Явно температурните разширения са доста драстични и затова се е получило така.
Има и нещо друго - като се съберат пет деца и почнат да скачат в стаята, настава яко земетресение. Все пак половината къща се крепи на смока. Може и нещо подобно да е причинило проблема.
Засега ще напълня пукнатините с С200 и отгоре ще мина с прозрачен силикон. Дано задържи така.
Ей го къде е!
sensi - специалист
Здравейте, да се включа и аз. Явно проблема е в плочките. Това са от тези монтанските. Аз имам същите в банята(мойте са от сините) и много се чудех какъв е проблема та се напукват. Явно такъв им е модела. Живея в къща която е строена преди 15 години. Предполагам, че всичко е слегнало и едвали да е от него. В къщата има толкова трегери и колони че едвали може да мръдне. Работат е ясна, смяна на плочките.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с напукани плочки в банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: