Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
vasko_dinkov - помощник
Здравейте,

Става дума за баня в панелно жилище. До малко над височината на вратата има плочки оттам нагоре и тавана трябва да ги шпакловаме наново. По стените и тавана има гипсова шпакловка с латекс отгоре, която на отделни места беше подпухнала и сме я бутнали, обаче на някои места си стои здраво и не сме я барали засега.

Въпросът е може ли да се шпаклова отгоре в/у нея и с какво? Майсторът вика, че нямало проблеми да шпаклова с гипсова шпакловка на БОРО. Само че аз, доколкото съм чел, е добре в баня да е с циментова шпакловка и мисля да му купя да действа с такава.

Та, ако вземем циментова шпакловка, ще може ли да хване в/у останалите участъци със стара гипсова шпакловка? Може би трябва някакъв специален грунд? Или да си играем и да разкараме цялата останала стара гиспова шпакловка, макар че е здраво закрепена?

Благодаря за съветите предварително! :)
ebahti - майстор
грундирай с Бетонконтакт и после циментова шпакловка......не че нема да фане и без грунд,ама си вържи гащите :wink:
vasko_dinkov - помощник
Мерси за съвета!

Точно на подобен отговор се надявах! :)
pavkatay - майстор
ebahti написа:
грундирай с Бетонконтакт и после циментова шпакловка......не че нема да фане и без грунд,ама си вържи гащите :wink:
+1. Ще 'фане и то добре щом е здрава основата, но си вържи гащите.
А гипсовата шпакловка в банята според мен не е добро решение, защото 'гипцата' и влагата са скарани-не се понасят, ама никак.
PLOCHKATABG - специалист
На гипсова шпакловка, ако се тури директно циментова шпаклова, ги пиши бегали плочките много скоро. Циментова шпакловка без грунд на гипс е равносилно на провал.
Да, може с циментова шпакловка но трябва да са изпълнени няколко условия:
да има грунд, който да ограничи прекомерно бързото дърпане на влагата от цимента, иначе с нокът ще пада.
да се шпаклова веднага след като е нанесен гипса-гипсовата мазилка.
много мокрене преди това на стената, ама много да попива, попива и чак тогава.
Който е нанасял цимент в/у гипс знае за какво говоря!
Циментова шпакловка се нанася най вече върху варова мазилка, но директно в/у гипс ццц, ако не са изпълнени някои от условията по горе.
live1102 - специалист
искам да попитам за шпакловане на баня с теракол като основата на някои места е блажна боя.. казвам на някои места, защото е трудна за премахване изцяло. въпроса ми е следния - мога ли спокойно да шпакловам с теракол отгоре?
pavkatay - майстор
Искам да направя едно уточнение- 'теракол' от последния пост и 'циментова шпакловка 'от първия визират едно и също нещо, а не някакво въображаемо шпакловане с цимент,както мислят някои.
В случая с блажната боя (ако е здрава основата) може да се ползва флексово лепило.
Грундирането с контактен грунд и обикновено лепило също е решение- просто въпрос на икономически разчет.
torbalan - Дървен философ
абе и аз знам, че гипса и цимента не се понасят един друг...

мисля, че плочката е прав... и ако ще се шпаклова с циментова шпакловка върху стара гипсова - най-добре едно хубаво грундиране първо...

Тема "Шпакловка на бяна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: