Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Посъветвайте ме как да източвам бойлера през зимата! Той има комбиниран вентил, който, както знаете, не трябва да бъде развиван, а отворът на този вентил е прекалено малък за да бъдат източени 80 л. вода.
Освен това трябва да бъде монтиран и редуцир за вода с по-високо налягане. Къде по-точно трябва да се монтира той, преди водомера или преди комбинирания вентил на бойлера!? Препоръчайте качествени вентили!
Благодаря!
ivtabov - специалист
Аз съм монтирал между бойлера и клапана един тройник/тещек/, на който съм навил кран - чучур. Така, освен за източване , когато ми спрат водата, използвам тази от бойлера.
Редуцира съм монтирал преди водомера, т.е по посока на водоподаването : спирателен кран - редуцир - водомер - спирателен кран с пробка за източване и т.н..
nikivelinov - специалист
ivan4o написа:
Освен това трябва да бъде монтиран и редуцир за вода с по-високо налягане. Къде по-точно трябва да се монтира той, преди водомера или преди комбинирания вентил на бойлера!? Препоръчайте качествени вентили!
Благодаря!
Да не би налягането във водопровода да е по-високо от допустимото за бойлера?

НАРЕДБА № 4 от 17 юни 2005 г. за проектиране, изграждане и експлоатация на сградни водопроводни и канализационни инсталации

.....
Чл. 10. (1) Максималното допустимо налягане в най-ниско разположения водочерпен кран или арматура на водопроводната инсталация не трябва да превишава 600 kPa
....

Чл. 39. (1) Налягането във водопроводната инсталация не трябва да надвишава допустимото работното налягане за водопроводните тръби, водочерпните кранове и арматури.
(2) За защита на водопроводната инсталация от налягане, по-високо от работното, както и в случаите, когато е необходимо неговото постоянно поддържане (за намаляване на колебанията на налягане в инсталацията), се проектират регулатори на налягане.
(3) Регулатори на налягане се предвиждат:
1. на сградното водопроводно отклонение след общия водомерно- арматурен възел, когато входното налягане превишава работното налягане на водопроводната инсталация;
2. на сградното водопроводно отклонение към черпателен резервоар;
3. за намаляване на налягането пред водочерпните кранове, арматури и съоръжения, ако то надвишава 0,5 MPa или ако водочерпните кранове, арматури и съоръжения могат да работят само при по-ниско налягане;
4. при байпасни връзки;
(4) Не се допуска предвиждане на регулатори на налягане в инсталацията за пожарно-аварийно водоснабдяване.
Чл. 40. За техническото обслужване на регулатора на налягане се предвиждат два спирателни крана и изпускател на налягане.
......

За източване на бойлера можеш да сложиш вентил с изпразнител преди комбинирания вентил.
ivtabov - специалист
nikivelinov написа:

За източване на бойлера можеш да сложиш вентил с изпразнител преди комбинирания вентил.
...... и нищо няма да източиш!
Изпразнителят се слага след винтила по посока на водоподаването, тъй като в "комбинираният винтил" има клапан, който пропуска в едната посока водата, а в другата я спира.
nikivelinov - специалист
ivtabov написа:
nikivelinov написа:

...... и нищо няма да източиш!
Съгласен, идеята е лоша.

Може да сложиш изпразнител между комбинитрания вентил и бойлера както ivtabov обясни, само обърни внимание, че там е недопустимо поставяне на спирателна арматура (кранове, вентили)
Osiris - специалист
нещо не можах да схвана преди водомера може да има сам кран за централно спиране на водоподаването :? а източването на бойлера става лесно като развиеш меката връзка на студената вода и отвориш крана на топлата да да влиза въздух за целта трабва да имаш спирателен кран на студената вода преди бойлера или да спираш централно :?
ivtabov - специалист
Osiris написа:
нещо не можах да схвана ........:?
Става въпрос за източване на цялата инсталация без бойлера, тъй като клапана пречи. При мен водомерната шахта е в най -ниската точка на инстацията. Затова централният спирателен кран съм дублирал с втори - след водомера, който е с вграден източвател. Бойлера го точа самостоятелно с кран след клапана. Гъвкавата връзка като я развиеш два-три пъти и спира да държи, пък с крана си точа вода, когато я спрат централно.

nikivelinov, обясни защо е "недопустимо" поставяне на спирателна арматура "там". Нима смяташ, че гъвкавата връзка е по - здрава от един сферичен кран, например.
nikivelinov - специалист
ivtabov написа:
Osiris написа:
нещо не можах да схвана ........:?
Става въпрос за източване на цялата инсталация без бойлера, тъй като клапана пречи. При мен водомерната шахта е в най -ниската точка на инстацията. Затова централният спирателен кран съм дублирал с втори - след водомера, който е с вграден източвател. Бойлера го точа самостоятелно с кран след клапана. Гъвкавата връзка като я развиеш два-три пъти и спира да държи, пък с крана си точа вода, когато я спрат централно.

nikivelinov, обясни защо е "недопустимо" поставяне на спирателна арматура "там". Нима смяташ, че гъвкавата връзка е по - здрава от един сферичен кран, например.
ivtabov, няма какво да обяснявам - просто цитирах инструкция за свързване на бойлер.

Пък и не виждам причина хората да установяват кое е най-слабото място в арматурата около бойлера.

P.S./ Спирателна арматура между бойлера и комб. вентил е такава, която може да спре потока между бойлера и вентила. Друго нещо е да направиш отклонение и да сложиш канелка за източване или нещо от този вид.
ivtabov - специалист
nikivelinov написа:

P.S./ Спирателна арматура между бойлера и комб. вентил е такава, която може да спре потока между бойлера и вентила. Друго нещо е да направиш отклонение и да сложиш канелка за източване или нещо от този вид.
Съгласен.
Аз съм монтирал там тройник/тещек/, на който съм навил кран с чучур. При мене е често явление да спират водата, та в тези случаи, това върши добра работа.

Тема "Бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: