Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Теди - специалист
Emerald Най-именития дизайнер на света Е потребителя и ти го знаеш примири се с различния вкус, избор или както и да го наречем.
Emerald - модератор
Теди написа:
Emerald Най-именития дизайнер на света Е потребителя и ти го знаеш примири се с различния вкус, избор или както и да го наречем.
Вкуса на потребителя най-често няма нищо общо с дизайн. Не защото не го иска (кой не иска красиво и функционално жилище?), а най-често защото няма знанията и информацията. Много години в България единствения източник на информация за естетично издържан интериор беше списанието "Наш дом" без конкуренция. Което пък от своя страна не показваше чужд опит. И до ден днешен то демонстрира по-скоро архитектура, отколкото дизайн, скъпоструващи решения за интериор на голяма площ. Това създава усещането у хората, че дизайн не може да има в панелни гарсониерки, което е просто абсурдно. И хората живеещи в обикновени жилища черпят единствения опит за красиво обустройство на жилищата си от съседи и приятели, а те често не са идеалния съветник.
kiril - напреднал
Вкуса на потребителя най-често няма нищо общо с дизайн. Не защото не го иска (кой не иска красиво и функционално жилище?), а най-често защото няма знанията и информацията
Абсолютно подкрепям. Естетиката и добрият вкус се моделират с години. Много хора не са на ясно, що е това дизайн и в представите им се въртят картинки от "наш дом".
Компромис със собственото си чувство за добър вкус ли трябва да правим, когато небрежно избираме ПВЦ или алуминиева врата за банята? Тук дори не става въпрос за по-добрата цена, защото аз лично избрах едни немски интериорни врати, включително и за банята, които са на същата цена, предлагана ми за алуминиева врата. Значи имам избор :wink: А всъщност техническият ръководител, занимаващ се със строежа правеше непрестанни опити да ме убеждава да сложа алуминиева...понеже вече всички така правили :shock: Теглих му една майна. Освен това, аз нямам коридор и банята се намира в една част на хола. От хола се влиза също в спалнята. Тоест, имам три врати и никак не е маловажно как изглеждат.
Няма нужда да обяснявам точно на вас, че вратата освен функционалност, е и много важна част от интериора.
Тани - модератор
Емералд, докато бях в Либия се пошегувах с един либиец - мой пръв приятел - бяхме почти денонощно заедно . Попитах го на шега защо майка му да не носи къси гащи , като навън е 60 градуса? Преди това говорихме за различията в културите! Ако не бях Българин и не му бях пръв приятел сигурно щеше да ме убие в буквалния смисъл! И най вероятно нямаше и да го съдят ! Е разминах се с това да не ми говори една седмица и да се опитват да му обяснят , че не су се опитвал да обидя майка му , а просто съм дал пример. Дори майка ми , която постоянно беше по къси гащи , като всички българи там не можа да го убеди че не е обида и той в знак на приятелство ми ОПРОСТИ ГРЕХА!

Оттогава това ми е обица на ухото и много внимавам какво и на кого говоря! Дано да ме разбереш правилно! Това , което за тебе е правилно и нормално от твоя гледна точка , не значи че за всички е така! Лично аз не знам как да се доверя на професионалист в България след последния брой на "Дом и градина" или нещо от сорта беше - ще сканирам специално за тебе , като го взема от майка ми!
Emerald - модератор
Тани, ти още малко ще изкараш алуминиевата врата на банята- българска културна особеност. :-D Направо част от традиционния фолклор. :lol:

Недей сравнява две несравними неща! Говорим за нещо, което няма нищо общо с културни традиции. Та българина от вчера както се казва заменя старата дървена дограма с пвц, каква култура намесваш?
Това е един период в момента, през който Русия мина преди около 10-ина години и който тогава там наричаха "евроремонт". С използване на нови материали в ремонта се асоциираше цялата представа за дизайн въобще.
Не мога да кажа, че изцяло са зачеркнали някои лоши стереотипи, но се поотърсиха от по-кичозните неща. Ние сме още на пика на гипсокартонени конструкции с лунички и тези врати са също част от тази вълна. Когато премине (а ще премине задължително), хората ще се чудят как са могли да правят такива неща с дома си. Помни ми думата!

В края на краищата, доколко нещо е актуално или не в дизайна (защото както и дизайна на дрехи, промишлен и друг вид дизайн, и интериорния е подвластен на модни течения), се показва на международни дизайнерски изложения, където са представени международните тенденции и творбите на най-известните. Извън чисто националното, автентично фолклорно течение, което си има своите закони, правила и традиции, дизайна е подчинен на световни тенденции. Това е.
Тани - модератор
Само един въпрос - може ли човек да каже : От утре ще имам вкус на дизайнер !

За всичко което си написала трябва ВРЕМЕ , а ти искаш всички да се променят ВЕДНАГА
Е , няма да стане! И недей се подиграва и обижда всички които по една или друга причина им трябва повече или по-малко ВРЕМЕ за да достигнат твоето ниво на мислене!
Калфа - помощник
Интересна дискусия се заформи, но ми се струва, че не давате отговор на автора , по темата му. Останах с впечатление, че искания съвет е за нещо практично и функционално, с компромис към актуалните дизайнерски решения, за които модовете ни просветлиха. Та така - съвет за врата на баня ...? Аз също ще се възползвам от мненията. Идеята ми е да бъде на плъзгащи механизми, за да не губя пространство в антрето, но на този етап не съм се спрял на нищо конкретно. Предложете някакви варианти на плъзгащи механизми. Желателно е при плъзгането им да не се чува в цялата панелка, че влизам в бокса :-D
Emerald - модератор
Не се подигравам и не обиждам нищо и никой. Изказвам си мнението.
В крайна сметка, оформянето на вкуса на хората наоколо става с достъп до информация. Е, имам малко наблюдения относно световни тенденции и предлагам информация. Пък който както иска и ако иска да използва.

Не може да се каже "от утре ще имам вкус на дизайнер". Дизайнерската професия изисква не малко години обучение. Това е и теория на дизайна, история на изкуството, стилове, цветова хармония и т.н. Това е сериозна наука, което и аз нямам претенции да знам.

Но честно казано...аз лично забелязвам и сред българските специалисти незнание и непознаване на основни неща, което най-много шокира. :? Освен задълбочено изучаване на тези неща, се изисква постоянна и непрекъсната актуализация на знания и умения и следене на модните тенденции. А тъй като това е творчество все пак, си трябва и природни вродени дадености. Някой си го има, друг и цял живот да учи, пак няма да го има.
Emerald - модератор
Калфа написа:
Интересна дискусия се заформи, но ми се струва, че не давате отговор на автора , по темата му. Останах с впечатление, че искания съвет е за нещо практично и функционално, с компромис към актуалните дизайнерски решения, за които модовете ни просветлиха. Та така - съвет за врата на баня ...? Аз също ще се възползвам от мненията. Идеята ми е да бъде на плъзгащи механизми, за да не губя пространство в антрето, но на този етап не съм се спрял на нищо конкретно. Предложете някакви варианти на плъзгащи механизми. Желателно е при плъзгането им да не се чува в цялата панелка, че влизам в бокса :-D
Въпросът беше за вратата. Аз си казах мнението- обикновенна интериорна врата. Плъзгащия механизъм може да бъде и с такава. За вида на механизъма трябва да се ориентираш според предлагането на пазара.
много странно на всякъде където предлагат врати казват, не ви препоръчваме интериорна врата за баня, направете си пвц.Едва ли не не искат да ни продадът врата

Тема "въпрос за врата за баня?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: