Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Здравейте,
чудех се дали да пусна тук темата или в раздела за гипсокартон, но все пак се отнася за банята, затова пиша тук.
Проблемът ми е следният - скоро сменихме жилището и в банята и тоалетната (те са заедно) на новия апартамент, мирише на цигари. Установих, че това идва от отдушника. Не знам защо, но вместо да дърпа въздух, той връща. Всъщност това се появява в определено време на деня - предимно вечер. Предполагам, че някой отдолу или отгоре е с вентилатор и пуши в тоалетната. Ако вентилаторът му е с голям дебит, когато го включи, всичко започва да идва при мен.
Реших и аз да си сложа вентилатор и да го пускам, когато започне да мирише, но се натъкнах на друг проблем. Тук всички стени са от гипсокартон, а в банята - и таванът, защото е двоен. Когато сложих вентилатора, всичко започна да вибрира и просто не се търпи. Като ярмомелка е.
Въпросът ми е има ли начин да намаля вибрациите или да ги избегна по някакъв начин? Надявам се, че ще има някой, който е имал подобен проблем. :)
Благодаря! :)
sstefanov - майстор
Балансирай си вентилатора.
VLADO66 - майстор
Предполагам,че въздуховода е от PVC 110мм. и е вързано/опряно/ за някой профил на гипсокартона.Пробвайте да изолирате корпуса на вентилатора от тръбата с нещо меко-например от тези фолия с които опаковат новите телевизори и при монтажа му сложете възвратна клапа.
Стефанов, не знам как точно да балансирам вентилатора. Той е с турбина...

Владо, въздуховода е 110 мм. метални тръби, а изходът от вентилатора е 100 мм. Има една централна тръба, която върви отвесно нагоре и на всеки етаж има изход за съответната баня. Но то не е директно, една тръба минава точно през двойния таван на банята и излиза по средата на тавана. Направих го с преходник и мека връзка - от тези алуминиевите въздуховоди, но не там е проблемът. Проблемът е, че вентилаторът е закрепен директно за тавана, който е от гипсокартон и целият таван вибрира, както и стените. Хубавото е, че има клапа на вентилатора и сега почти не връща. :) Но вибрациите така или иначе си остават и те са много силни.
Мисля си дали да не пробвам да го направя висящ от тавана, т.е. да вържа вентилатора с въженца за тавана... Но сякаш ще седи смешно... Ако има все пак други решения ще е по-добре. :)
Благодаря ви!

Тема "Нежелани вибрации на гипсокартон." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: