• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
ivanvasilev1970 - специалист
Здравейте колеги,
Предстои ми ремонт на новозакупено жилище (ново строителство).
Ще започвам от банята. тя в момента е на една гола мазилка. Предвидили сме монтиране на душ кабина. Четох, че е много важно да има прав ъгъл.
в един от големите строителни маркети видях да се прадават приспособления за измерването на ъгъла (странно ми стана , че му викат екер). Има и метални прави ъгли с цена от 40 лева и нагоре. Видя ми се скъпо? Такава ли е цената и в другите магазини? Покупката на тази джаджа неизменна ли е ...или има и други практични методи за измерване?
Ще ви бъда благодарен да ме посъветвате в случай на неправ ъгъл каква е най лесната техбика за постигането му при лепене на плочки.

Благодаря ви предварително,
Иван
LZ - специалист
Правилото 3-4-5
Идва от Питагоровата теорема
Правоъгълен триъгълник с катети дължини 3 и 4 и хипотенуза с 5
3^2 + 4^2 = 5^2
Прилага се по следния начин. Взимаш едно въже и го разпределяш по следния начин. Изпираш си единица дължина, няма значение колко, може и 10 см. може и 1 м и т.н. Правиш възел след 3 дължини от началото, после на 4 дължини от първия възел и после края е на 5 дължини от последния възел. Като направиш триъгълник с така разделеното на 3 въже, ще получиш правоъгълен триъгълник. Правия ъгъл си го раполагаш където и както искаш
Rumen Iankov - специалист
Два мастара и една плочка пак стават.
chapara - майстор
Парче фибран-стиропор с фабрични ръбове :wink:
chapara написа:
Това ми се струва, че е чудесна хрумка :wink:
А не се ли деформира лесно?
housedoktor - майстор
Можеш спокойно да си направиш винкела от 3 летвички и да си го запазиш за по-нататък .Използвай и правилото 3-4-5 ,както споменаха .
chapara - майстор
ivanvasilev1970 написа:
chapara написа:
Това ми се струва, че е чудесна хрумка :wink:
А не се ли деформира лесно?
С него само мериш, а и ... правият ъгъл трябва да е хоризонтиран инак вече не е прав. :roll:
mitko64 - майстор
Навремето, когато учих геодезия и фотограметрия, за верни прави ъгли за полетата на картите, ни караха да ползваме правилото на диагоналите на квадрата или ромба( то колкото и да се стараеш да начертаеш квадрат, се получава лек ромб при липса на точен прав ъгъл), че се пресичат под прав ъгъл. Оттам с ножица изрязвахме шаблона за правия ъгъл.
Здравейте отново,
днес в един от големите строителни хипермаркети мернах този метален прав ъгъл на фирма Stanley (made in USA) с размери 400х600 мм.
Прикачен файл:
Image188.jpg
Цена 16.99 лева.

От двете страни на ъгъла има изписани много неща за ъгли, тръби и т.н.:
Прикачен файл:
Image190.jpg
Почти същия прав ъгъл (400х800) на black and decker струва 54 лева.

Коментари? Да си го купя ли?
Иван
kiroslavov - специалист
STANLEY е хубава марка, според мен си заслужава.
  • 1
  • 2

Тема "Измерване / постигане на прав ъгъл в бянята???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: