• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
steves - напреднал
Привет на всички,

имам нужда от съвет относно ремонт на баня. Като цяло нещата,
които четох относно ГК или замазката като дискусия - кое е по-добро
и кое не , опират до начина на изпълнение. Поправете ме ако не съм разбрал нещо
правилно. Доколкото разбирам при направата на баня от ГК трябва да се следва
следната схема :
1) Взима се ЗЕЛЕН ВЛАГОУИСТОЙЧИВ ГК. (не ми е много ясно каква е разликата с водоустойчивия)
2) Закрепя се към стената чрез профили или по метода с кюфтетата.
3) Слага се втори слой гипсокартон пак от същия - за да се постигне по-добра здравина.
4) Грундира се - доколкото разбрах това е пожелателно, но не е задължително
5) Слага се ПВЦ мрежа и се шпакловат всички стени,ъгли(външни и вътрешни) с ТЕРАКОЛ.
6) Слагат се хидроизолираща ленти(мисля че бяха такива) по фугите и между стените и пода.(някъде четох и за хартиени ленти, но не разбрах каква е точно разликата, ако може да ми поясните) и след това се шпакловат отгоре.
7) Всички стени и пода се мажат 3 пъти с хидроизолираща смес.
8) Лепят се плочките.

Искам да ви попитам дали е това е реда, дали пропускам нещо и ако да, какво е то. Също м-ду стената
и ГК дали трябва ли да има вата. За закрепяне вероятно метода с кюфтетата ще се използва.
Мерси предварително за отговорите. :)
VLADO66 - майстор
Това с кюфтетата го забрави -слагай на конструкция.Лентата е хидроизолационна а не стъклена и се захваща с хидроизолационната обмазка между 1-ва и 2ра ръка.Грунда не е пожелателен, а е задължителен.
jekasus - майстор
На конструкция ще ти е по-лесно, първи пласт обикновен картон, втори зелен.
Водоусточив картон няма. Ако ще имаш душ-кабина, хидроизолация и хидроизолиращи ленти само вътре в нея, в останалата част няма смисъл, излишно харчене на пари.
steves - напреднал
Здравеите,

първо мерси за бързите отговори!!!! Искам да ви попитам дали трябва да има
вата/изолация м-ду стената и картона и ако трябва каква трябва да бъде?
Също може ли да ми кажете как се казват тези продукти в листата на Кнауф.
Например хидроизолационната смазка как се води, също и грунда как се казва(дълбокопроникващ,хидроизолационен)?
Мерси предварително!!!!

ПС: за кюфтета се бях насочил, за да спестя пространство. досега с профили не съм работил
и не знам какви трябва да взема,като големина имам предвид. Също ПВЦ мрежата захваща ли се някъде или просто се замазва..
Последна промяна от steves на вт апр 24, 2012 7:36 pm, променено общо 1 път.
tdk 71 - специалист
добре де колега не е ли по удачно да си намериш някой да направи гипсокартона. колегите вероятно ще ме подкрепят че беше хубаво поне да си гледал как се прави гипс картон. не е толковалесно че някой да ти обясни тук и да стане си мисля. аз съм плочкаджия и си викам приятел за тази работа. не че не мога ама всеки да си знае работата.гледай кюфтетата да хванат сдраво и за стената и за гипкартона
jekasus - майстор
tdk 71 написа:
Да те подкрепя ли? Предпочитам всичко сам да направя в банята - от ВиК до монтажа на мивката.
Lube - напреднал
когато си с кюфтета не можеш да положиш вата между тях, за допълнителна здравина може да го укрепиш с дюбели за топло-изолация... аз също си викам човек за тая дейност, както спомена колегата по-горе, не ми е това силната страна в професионален план :)
Върху гипскартона се слага проникващ грунд (по-евтин е) не бетон контакт, говоря преди плочките, иначе хидроизолиращата смес или лепенка е по ъглите операция непосредствно преди плочките
дано да съм помогнал
jekasus - майстор
Lube написа:
когато си с кюфтета не можеш да положиш вата между тях, за допълнителна здравина може да го укрепиш с дюбели за топло-изолация...
Колегата Pooh много обича тази технология :lol: viewtopic.php?f=48&t=36306&p=386221#p386221
Lube - напреднал
абе по-зле не може да стане ? или може - ако напука кюфтето от стягането 8-[
кажи защо не се слага това колега, аз даже съм чувал веднъж че в баня не е добре да се лепи гипскартона заради влагата(но логически погледнато влагата не пречи на гипса) той има свойство да я задържа така или иначе и в последващ момент да я отдава, т.к. се влия от околната среда :?:
От друга страна за влага зад плочките не би трябвало да говорим :)
Последна промяна от Lube на ср май 02, 2012 12:13 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Заради натоварването.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за баня, ГК и замазка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: