Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
deniss - специалист
Здравейте хора,

Днес случайно се натъкнах на този метод на фугиране, засега само като картинка (по-долу) и понеже не съм специалист ми се ще да чуя вашите мнения. На пръв поглед ми изглежда доста примамливо, така чистичко, бързо и предполагам надеждно - разтопената пластмаса после като изстине предполагам се втвърдява и запечатва добре. Предполагам, че е и по-износоустойчива от фугиращите смеси и силикони. Но това така на картинка и според моите си мечти, а реалността може и да е друга :)

Изображение

п.п. Ако правилмно се ориентирам по картинката под тази пластмаса все пак си има положена фугираща смес.
daniel.genchev - напреднал
Здравей колега
Ето малко информация (тази която аз намерих)

Изображение

Заваряване на пластмасови материали с добавъчен материал
Този метод на заваряване се прилага при надлъжно съединяване – най-често при различни подови покрития от мек или твърд PVC. Така се получават на практика непрекъснати, прахо- и водоплътни покрития. Заваряването им силно наподобява заваряването на метални конструкции с добавяне в заваръчната вана на метал от същия вид под формата на пръчки. При пластмасите нагряването се извършва с горещ въздух и специален накрайник, който през тясна плоска дюза подава въздуха в мястото на заваряване. Същевременно през него се подава и пръчка от същия вид пластмаса, каквато е и заваряваната. Преди да се пристъпи към заваряването двата съединявани, да ги наречем детайла, трябва да бъдат положени един до друг, ако са гъвкави да бъдат добре изпънати, а допирните им кантове обезмаслени. При заваряване на по-дебели детайли, за получаване на необходимата дебелина, оттук и здравина на шева и съединението, се препоръчва скосяване на горния ръб (взимане на фаска), така че да се получи фуга с V-образно напречно сечение. Работи се при температура на въздуха 250–400 °C. Умението за заваряване се свежда до съчетаване на подходящо избрана температура и скорост на движение на накрайника, така че едновременно да се стопяват повърхността по кантовете на двата съединявани детайла и пръчката добавъчен материал. Той трябва да изпълва равномерно фугата, при което полифузионно се свързва здраво със съединяваните детайли.
Подобно на челното заваряване и съединяването на листови материали чрез припокриване и тук се изисква определено майсторство, което се постига чрез тренировка върху непотребни изрезки от материала. Качеството на заварката се изпробва както и при листовите материали – чрез разкъсване на заваръчния шев по дължина и появата на белезникаво оцветяване по повърхността му. Заваряването може да се извършва и с редукторна дюза Ø9, като пръчката се държи с ръка. За тази операция също задължително се използва пистолет с електронно управление.
Източник: http://napravisam.net/?p=14129
bulhomes2 - майстор
Изглежда интересно. Не съм сигурен обаче дали пластмасата ще се залепи така надеждно към плочките.
deniss - специалист
Да подобно инфо и аз намирам, но ми беше по-интересно как стоят нещата на практика, дали някой има опит с подобно нещо и най-вече какви са резултатите.
daniel.genchev - напреднал
bulhomes2 написа:
Изглежда интересно. Не съм сигурен обаче дали пластмасата ще се залепи така надеждно към плочките.
Този метод на заваряване се прилага при надлъжно съединяване – най-често при различни подови покрития от мек или твърд PVC.
Не знам дали ще е подходящ за теракотни плочки(даже мисля, че не е подходящ).
VLADO66 - майстор
А аз се набутах при екструдерите щото гледах как заваряват една винилова настилка :) http://kobo-bg.bg/%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0 ... 1%82%D0%B8
deniss - специалист
Ами ако се съди по снимката това са си плочки, а и то "ляга" върху фугираща смес ... знам ли

Тема "Фугиране с пластмаса и пистолет за горещ въздух" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: