Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Имам едно питане. След като съм положил полипропиленовите тръби в банята, трябва ли да ги изолирам с нещо преди замазката, за да не се получава после конденз по плочките?
pipbel - майстор
Микропореста гума (9 или 13мм по твой избор) на тръбите за топлата вода.
Ина4е топлиш стените и губиш топла вода.
крум - специалист
И на тръбите за студена, ако живееш в къща. И... архитектите казват да избягваш външни стени за прекарване на инсталацията.
W123 - специалист
крум написа:
И на тръбите за студена...
[-X
Сега ако кажеш защо и на студената цена няма да имаш.След това аз ще дам моето мнение защо не трябва да се слагат на студената.
крум - специалист
За да не замръзва, естествено.
Тази зима 3 пъти размразявах водопровода и все беше на места, на които няма изолация - колена, снадки с меките връзки за бойлера, самите меки връзки.

Разбира се, все още не е завършен водопровода - предстои обличане на тръбите във вата и затаварянето им в Г-образна кутия, така че замръзването би трябвало да е временен ефект.
А и при цена от 20-тина стотинки (по спомени) на метър за изолация, не виждам защо не.
W123 - специалист
Ето сега и моя довод.
Въпреки че са от полиетилен тръбите му проблемите могат да дойдат с тези на студената вода и то от конденз.Топлата тръба за разлика от студената не кондензира и ако са много на плитко или не са замазани качествено и с подходящите материали точно по студената се образува лек конденз и ще държи стената леко влажна.Ако е чиста тръба в стената влагата ще се разнесе но ако е в изолация ще се събира вътре и в един момент вече ще избие.Не е въпроса за цената на самата изолация а в това дали е хубаво да се използва.
А тръгне ли да замръзва спасение няма.Тази зима беше голям студ наистина.В една баня се беше цепнала стоманена тръба на топлата вода и то не за друго а защото прозореца в бянята го бяха оставили отворен и няколко дена нямаше никой.Тръбата беше вкопана на около 10см в тухлена стна и стената е вътрешнаБеше замръзнала и цепнала на около педя преди батерията а самата батерия се беше повредила и тя,студа беше преминал през батерията и по тръбата й беше намерил слабото място.
Това е мое мнение и не ангажирам никой с него,просто съм виждал такъв ефект.
LazarGanev - "Велик майстор"
W123 написа:
...точно по студената се образува лек конденз и ще държи стената леко влажна...
Точно този конденз предотвратява изолацията, ако се сложи.

Тема "Водопровод в банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: