• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Celeborn - специалист
Вентилационният клон е до каналния и е вертикален. Оставена е Т-връзка.

Помещението няма друг източник на въздух, освен вратата, която е директно до вентилационния отвор. Душ-кабината е в срещуположния ъгъл на банята.

Височината след под е само 250см - искам да сложа окачен таван 8 до максимум 10 см.

Тръбите ще се затварят в куфар от гипсокартон.

Въпрос 1: Как да преместя вентилацията над душ-кабината, за да върши някаква работа, но без да ми се налага да пускам 15см окачен таван.

Въпрос 2: Това Т-съединение там не създава ли огромно завихряне и следователно нямалява значително работата на вентилатора? Има ли изобщо вариант за по-удачна връзка? Представям си ако директно забия един вентилатор в това съединение, както уж е замислено по проект...

Благодаря!

Изображение Изображение
radius - майстор
При мен съм го направил с У разклонение, обърнато наопаки. Чисто интуитивно ми се струва по -добре от Т. За въздуховода, има правоъгълни които ще се вместят в 8см, но са по-скъпи.
Andri01 - майстор
Има въздуховоди 55/110мм. и различни допълнения към тях. Не са скъпи. Има и преходници от правоъгълен към кръгъл . Виж в нета-все нещо ще скалъпиш. Правих нещо подобно,но над душ-параван.
chapara - майстор
Изючети малко тази тема :wink:

viewtopic.php?t=39236

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Celeborn - специалист
Много интересно четиво, благодаря! :cool: :cool: :cool:
Spokoiniq - майстор
Вчера правих на приятел окачен растерен таван с изнесена вентилация над душкабината.Въздуховодите добре, и плоски ще намериш, но вентилатор, който да се справи...Обема на помещението Х10 за час трябва да вади, и това чисто, без съпротивление на въздуховод.Намерих почти случайно промоция на канални вентилатори, за да не е реклама пиши ЛС, ако имаш интерес.
Celeborn - специалист
В крайна сметка реших да заложа на по-лесното и сигурно и се спрях се на вариант Г-образен окачен таван с ширината на куфара, който да минава над вратата и да стига до душ-кабината, така че поне да не е захлупено цялото помещение. В него ще вградя луни и ще оставя просека за скрито осветление. Не искам линеен вентилатор, понеже ще трябва да му оставям ревизия, в случай, че нещо се случи и трябва да се ремонтира/сменя. Спрях се на един испански вентилатор 90 кубика/ч, 26 децибела... имат го съседи в блока и вече година казват, че се справя повече от чудесно... ще видим. Благодаря на всички за коментарите и идеите!
nikolovvd - майстор
Celeborn написа:
Спрях се на един испански вентилатор 90 кубика/ч, 26 децибела...
Ако намериш, пусни снимка и подробности, че ми писна да ми вземат пари за безшумен вентилатор, а след няколко месеца се оказва, че само цената му е като за безшумен.
Brigada - помощник
Най-вероятно става въпрос за Soler and Palau S&P Silent серията.
Взел съм 3 такива, но все още не мога да дам мнения, че ремонта не е приключил.
Celeborn - специалист
Brigada, точно така, вентилаторът е S&P SILENT-100 DESIGN 3C - дърпа като за световно, но...

... и НО-то е голямо ...

Тази дълга тръба ми разказа играта - веднъж, че в момента действа като говорна тръба, по която едно време са си разговаряли капитана с машинното в корабите - чувам ВСИЧКО, което съседите си говорят и то защото в същата тръба те са си вързали кухненския аспиратор. Просто са обезщетени собственици на земята и апартаментът са си го преправяли както искат, следователно сега им се тропа на главите, тъй като спалнята им е под хола, а те са безработни и пушат ПО ЦЯЛ ДЕН в кухнята, която отчасти е под банята. Тук идва и проблем номер 2 - тяхната аспирация не работи през цялото време, следователно заради течението димът влиза в банята.

Очевидно този вентилатор, колкото и да е тих мощен, няма как да остане. Тръбата вече е изключено да се пипа където и да е освен в края - ще трябва да се кърти цялата чисто нова баня.

Следователно голямата въпросителна е - какъв вентилатор да сложа, така че да затваря херметически, когато не работи, за да няма шум и течение, което да вкарва цигарен дим? От CATA, които сами те отварят и затварят не съм доволен - двойно по-шумни са и просто не дърпат - няма да се справят на Ф110 в тази баня с 3 колена и 4 метра тръба...

Благодаря!
Последна промяна от Celeborn на ср дек 16, 2015 3:41 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за въздуховод в банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: