Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
chapara - майстор
Ето ти два жокера, за да не започваме от нулата :wink:
viewtopic.php?f=4&t=39236&start=440
viewtopic.php?f=4&t=30378
iizi - помощник
chapara написа:
Ето ти два жокера, за да не започваме от нулата :wink:
viewtopic.php?f=4&t=39236&start=440
viewtopic.php?f=4&t=30378
Благодаря за жокерите,много хубаво е станало всичко.Разгледах ги внимателно и естествено ги предложих като образец на съпругата ми.След кратко обсъждане,решихме че ще останем на варианта със изграждането на праг за душа.През това време започнах да изграждам преградната стена.Сега вече мисля и за канализацията.Закупих по-голямата част от тръбите,а също и сифоните.Взех модел който е с клапи за да не влизат миризми от канала.Тук не ми дава мира следния въпрос - трябва ли да предвидя и някакъв отдушник по тръбите или този който ще направя на капака на ямата ще е достатъчен. И ако ще трябва да правя такъв,но по тръбите,къде е най правилно да се включи - долу в мазето,най-близо до тръбата която отива в шахтата или горе някъде по етажа.
kalpev - специалист
iizi написа:
...След кратко обсъждане,решихме че ще останем на варианта със изграждането на праг за душа...
Понеже отскоро се радвам на новата си баня с понижено поддушово пространство, ми се ще да ти споделя и моето мнение, с което съвсем не значи, че трябва да се съобразиш. Изграждането на прагове е вече отживелица, които само ще ви спъват. И съвсем друго е усещането с понижено ниво. Дори и да решиш твърдо да има праг, то вече повечето фирми за душкабини и паравани предлагат за монтаж и прагове. Основно са от технически камък, във всякакви размери и цветове, много са естетически и визуално изпипани, особено, че си пасват и на рамката, която влиза към тях. Повярвай ми, при всички положения изглеждат по-добре от изграден праг, налепен с парчетии от плочките на пода. Помисли над това, разходи се, разгледай из магазините наживо как стоят (задължително вземи и жената), нищо не губиш. Пък накрая направи избор за себе си.
tdk 71 - специалист
Прикачен файл:
rsz_wp_20160408_16_24_42_pro.jpg
Както казаха колегите най добре е с понижаващ под
Ей ги последните две

После ще има поръчкови душ кабини

Прикачен файл

rsz_21wp_20160408_16_23_05_pro.jpg

Прикачен файл

rsz_wp_20160408_16_25_18_pro.jpg
Hoвoceлckи - майстор
Не съм привърженик на понижените подове и прагове. В къщи имаше две прагчета. Баща ми го повали инсулт и се наложи да ги премахна скоропостижно. Отделно гости и най-вече деца винаги се спъват. Наклона в банята ми е 8мм на метър и за 20 години никога водата не е стегала до вратата. Знам, че основната идея е другата част изобщо да не се мокри. Всеки прави със своя компромис.
Svetoslavoff1 - майстор
И моите 5 ст:
Има душ кабини 1мх1м, сложихме такава в банята на сина, че 90х90 леко теснее.
Обмисли ел. инсталацията, ако има контакти да са с ДТЗ.
Отопление, май не си споменал как.
Вече ти предложиха да смъкнеш височината на 2.40м, още един глас "за".
Вертикалният клон на мръсния канал трябва да завършва горе(на покрива) с отдушник.
Ако тоалетната ще е с биде, съответно арматура към нея, вградена "врътка" в стената.
Спирателен кран за новия клон на студената вода, че да не спираш от главния за щяло и нещяло.
Аз лично съм привърженик на варианта до около 1,8м плочки, а над тях до тавана вароциментова мазилка. Ако си с душ кабина, в останалата част плочките може да са и по-ниско.
Успех!
iizi - помощник
Svetoslavoff1 написа:
И моите 5 ст:
Има душ кабини 1мх1м, сложихме такава в банята на сина, че 90х90 леко теснее.
Обмисли ел. инсталацията, ако има контакти да са с ДТЗ.
Отопление, май не си споменал как.
Вече ти предложиха да смъкнеш височината на 2.40м, още един глас "за".
Вертикалният клон на мръсния канал трябва да завършва горе(на покрива) с отдушник.
Ако тоалетната ще е с биде, съответно арматура към нея, вградена "врътка" в стената.
Спирателен кран за новия клон на студената вода, че да не спираш от главния за щяло и нещяло.
Аз лично съм привърженик на варианта до около 1,8м плочки, а над тях до тавана вароциментова мазилка. Ако си с душ кабина, в останалата част плочките може да са и по-ниско.
Успех!
Здравейте отново,
За душ кабината - пред седмица ми доставиха душ кабината и тя е точно такава - 1мх1м.Изчаквах каква точно ще бъде за да взема решение за оформлението на банята.Височината ще е друга естествено.Замазката на пода ще е доста сериозна в предвид полагането на канализационните тръби и вероятно ще стане наистина около 2,40м.Започнах да полагам канализацията, а скоро ще почна и водопровода.Правя ги бавничко но ще стане :) .Няма да има биде и други екстри и глезотийки.Просто една обикновена баня с тоалетна. Затова и не залитам по модерни решения и да е стилово издържана.Скромна и семпла, но функционална.Душ кабината е с цел да не се мокри помещението, а не е прищявка.За това и сифоните не са лентови,няма да има вградено казанче или душ,биде или каквото се сетите още. Наистина благодаря на всички за мненията ви,защото така мога навреме да поправя грешките,които трудно бих поправил впоследствие.
В кръга на майтапа,ако исках да направя банята на мечтите ми,вероятно нямаше да я правя аз и би изглеждала нещо подобно на това:
Прикачен файл:
Pasarel123 001.jpg
Pasarel123 001.jpg (64 KиБ) Видяна 2507 пъти
Прикачен файл:
Pasarel123 002.jpg
Но да оставим мечтите и а се върнем в реалността. До тук нещата изглеждат така:
Готова почти наполовина преградна стена
Прикачен файл:
Pasarel123 013.jpg
Pasarel123 013.jpg (101.39 KиБ) Видяна 2507 пъти
А как би трябвало да изглежда с врата:
Прикачен файл:
Pasarel123 010.jpg
По отношение на канала.Тръбите от мивката и от сифона в банята ще вървят заедно,а сифона от душ кабината ще минава отвесно през пода и отдолу в мазето ще се включва в отходната тръба.Така за него няма да се налага да гоня денивелация.Интересува ме на така поставените тръби дали денивелацията е достатъчна или трябва да я коригирам.Дебелината на замазката може да варира максимално до към12-13см,като отделно съм предвидил и 1-1.5см. за плочки( общо до 14см.) Така че за денивелация има място.
Прикачен файл:
Pasarel123 045.jpg
Pasarel123 045.jpg (65.77 KиБ) Видяна 2507 пъти
iizi - помощник
И още няколко снимки,защото в предния пост нямаше възможност:
Прикачен файл:
Pasarel123 042.jpg
Pasarel123 042.jpg (73.02 KиБ) Видяна 2500 пъти
Прикачен файл:
Pasarel123 035.jpg
Pasarel123 035.jpg (56.29 KиБ) Видяна 2500 пъти
Прикачен файл:
Pasarel123 006.jpg
Pasarel123 006.jpg (74.98 KиБ) Видяна 2500 пъти
Ако трябва да коригирам нещо казвайте докато е време :)
И още нещо как е най-добре да се изпълни замазката в моя случай в предвид дебелината която се оформя.Само със замазка ли трябва да подложа фибран примерно.Арматура някаква и хидроизолация? За душ кабината, тъй като ще е най-мократа част трябва ли нещо по-специално.
Поздрави на всички
Svetoslavoff1 - майстор
Ако си вземеш готов праг към кабината, ще си улесниш работата.
За намаляване на височината имах предвид да я ограничиш отгоре, че би допринесло за топлинния комфорт зиме.
Hoвoceлckи - майстор
Добре би било да разполгаш с плочките за пода. Сега е момента да съобразиш точното място на сифона, така че започвайки от него с ъглите на 4 плочки, да завършват до стените добре - не с някакви невъзможно тесни изрезки; към "представителната" стена да си на почти цяла плочка; да се вържат с фугите на стените (ако са пропорционален размер); самите плочки на стените как ще започнат (за да не завършат също с невъзможни/неестетично малки парчета).

Тема "Нужда от помощ при изграждане на баня от нулата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: