Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Здравейте,
имам проблем с вентилатора в банята на апаратамента и попаднах на тези стилни вентилатори - http://baniabox.bg/product/3693/ventila ... ouble.html , които се оказа, че имат точното червено на моята баня. Имате ли впечатления да ли са читави? Какво да гледам, за да преценя струва ли си цената? Разбира се, като дизайн са страхотни, но не разбирам нищо от клапи и свързване и не ми се иска майсторите да ми се посмеят. Все пак държа да махна грозния, бучащ вентилатор, с който половината блок разбира, че има някой в банята, а пише, че тези са "безшумни".
kozl - майстор
Кво да гледаш - има ли клапа и каква е клапата или е със електро-хидравличен затвор? Как се монтира? Как се уплътнява? За шума трябва да се свърже към инсталацията и едва ли ще стане при търговците.
1. Може и без клапа. Клапата не винаги е необходима.
2. Ако има клапа или затвор, на които се разчита да допринасят полза, трябва и добро уплътняване към въздуховода.
spokomen - специалист
Има много изписано за вентилаторите. Нивото на шума зависи от много неща. Наистина, добре е да го изпробваш в магазина, но няма гаранция, че в банята ти няма да е по шумен. Много зависи и от начина на монтаж. Виж има ли, и какви уплътнения. Някои вентилатори имат пластмасова уплътнителна шайба за монтиране - нещо като федерка за обиране на вибрациите, но тя не винаги помага. Може би малко силикон на подходящите места ще е по-доброто решение. Освен това трябва да си сигурен, че освен цвета, който както разбирам харесваш, този вентилатор е това, от което имаш нужда. Не съм го разгледал подробно, но на първо четене не видях да е с вграден таймер. Т.е. явно ще се "пуска и спира" заедно с осветлението или с отделен ключ за вентилатора, което май е малко досадно. Според мен, по добър вариант е вентилатор с таймер.
Относно клапата. До колкото виждам оскъпяването за клапа е 4 лева, което предполага механична клапа. Тези клапи са потенциален източник на допълнителни вибрации и шум, но това се случва доста рядко. Клапата по принцип в голяма степен ти гарантира, че когато съседът ти под теб използва своя вентилатор, част от парата няма да се "пресели" при теб. Може и без клапа, но аз лично предпочитам да я има.
Здравейте! Аз се сдобих със същия вентилатор, но оранжев. :) Намерих го тук - legato.bg, но го купих от тук - osvetitelnitela.com. Сайтът е още в процес на разработка, но се свързах с продавачите по телефона и те ми обясниха много подробно за всичките технически характеристики. За първи път купувам електроуред от интернет и бях малко притеснен, но всичко мина без проблем и ми го изпратиха още на следващия ден. Аз си взех и клапа, която се поставя допълнително отзад. Вентилаторът е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО безшумен! Имат и модел, който е едновременно и с сензор за влага, и с таймер, но за съжаление в този случай трябва да се пусне още един кабел с чиста фаза, а моята баня вече е готова и нямаше как...
nikolovvd - майстор
На практика всички вентилатори са безшумни или почти в магазина и след като се монтират.
Разликата е само в цената. Едните, които не се водят безшумни са 14-15 лв., а другите са над 40 и ги продават за безшумни. Последните след 1 година работа се вижда колко са безшумни.
Миналата година, докато се занимавах с бани, монирах венилатора в банята на село с един ето такъв маншон за тоалетна чиния.
https://www.masterhaus.bg/bg/products/b ... -alcaplast
Оказа се перфектно решение. Вентилатора е от най-ефтините, които се водят шумни, но до ден днешен от него се чува само шума от съприкосновението на лопатките му с въздуха. Уплътнява се идеално както от страната на вентилатора, така и от страната на тръбата Ф110, а гумата обира всички вибрации.
Е, ако лагерите са калпави и се разбият, тогава ще има доста шум, поради закачането на лопатките в стените, но ако са предварителн смазани добре, може и да не се стигне до там.
radius - майстор
Това е хитро решение. Аз моите съм ги уплътнил с една мека обезшумяваща самозалепваща поодложка за ГК профили. Ако има окачени тавани е възможно да шуми повечко.
nikolovvd - майстор
Особено на новото строителство, където куфара около тръбите е направен от един пласт вместо изискваните два пласта гипсокартон. Чува се поне 3 етажа нагоре и надолу. :-D

Тема "Дизайнерски вентилатор за баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: