Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Time2Burn - специалист
Аз съм направил километри водопровод, и изолация не съм слагал. Не е имало нито конденз (по хоризонталните разводки) нито влага. Или имаш некачествена заварка на по тръбите, или ти тече някоя тапа или кран. Изолацията не е необходима въобще. Не е грешка ако я има, но не е грешка и да я няма.
galin.com - специалист
dalaka72 написа:
..капчици но има..и на тръбата за студената и на тръбата за мократа вода....
Съвсем си се ошашкал. Разбирам те. Помисли и прецени трезво от какво може да е тая влага в стената. От новите тръби - едва ли.
dalaka72 - напреднал
Здравейте, относно стената тя е мокра сигурно от както е станало баня..Когато купихме апартамента, ни обясниха че банята е отремонтирана, защото преди това се е ползвала от наематели, т.е имало е квартиранти. Нанесохме се плочките бяха стари но все пак бе чистичко. След известно време фугите на плочките , положени на въпросната стена се напукаха и започнаха да падат. След това и плочките..Комшията се обади, че когато ползваме банята у тях тече.Премахнах плочките и изненада..цялата стена беше мокра, на места е като сиренце..Предположих , че е от тръбите или от просмукване на вода в стената от пода (плочките бяха положени до самата мозайка и имаше някаква тераколена замазка отгоре им).Старите тръби бяха метални, целите покрити с ръжда и на пипане мокри. Сменихме ги с ПВЦ по описания в горните постове начин. Незнам дали влагата па тръбите в момента е конденз или от самата стена..и идея си нямам. Търся разрешение и съвет.. :?
galin.com - специалист
Щракни няколко снимки на тази стена и окло нея и дай план на банята, водопроводи, канали, ТЕЦ и скица на съседни помещения. Да не се окаже че със съседа сте баня до баня или банята да е до асансьорна шахта и тече между нея и стената. Така както го описваш много прилича на сълзене от снадка или направо теч от изгнила тръба. Минават ли през стената тръби за кабели ? Защото ако има теч някъде другаде те стават като дренажи. При съседа отдолу къде точно му тече ? Все въпроси на които трябва да имаш ясен отговор.
Хич не е здравословно стената да стои мокра. Ако има сълзене скоро може да има и голям теч. Не бързай да затваряш с картона. В най-тежкия случай ми мирише на събаряне и наново. Предполагам не е носеща.
И изобщо как е възможно да построят баня със стени от гипсови блокчета ????
dalaka72 - напреднал
Първо всички преходни стени в са от такива блокчета. Стената е мокра до половината. На съседа му течеше от отвор в самата мозайка , който се получаваше зад тръба за мръсна вода. Други никакво тръби няма. Стената на банята е вътрешна т.е гръб на детска стая.Няма в близост шахти или други мокри помещения. Мокро е най-вече в средата където преди е бил душа, т.е мокрило се е при къпане и т.н. Самата стена е доста тънка и няма как вътре да има тръби. ТЕЦ нямаме. Комшията я е зазидал с тухли, затова реших да положа картон.. :? За съжаление нямам възможността да ползвам друго жилище и да я оставя да си съхне на воля година две..
Time2Burn - специалист
Съветвам те да потърсиш консултация със специалист. От София ли си?
Няма за кога да бавиш и да търсиш решение на проблема сам. Причинените вреди ще се увелиат.
dalaka72 - напреднал
Не не съм от София . От Стара Загора съм..снощи се чух с човека който поставя тръбите ще дойде да погледне какво став. Интресно, че там където открих и имаши влага сега ваче няма..т.е стената е студена напоения гипс се усеща, но по самите тръби няма капчици..Майстора се съмнява ,че след полагането на пяната е възможно да се е намокрило и така да се е получили капчици който си мислим че са конденз.. :?
dalaka72 - напреднал
Такаа, точно си отида мойсторът, който пополага тръбите. Обяснението му е следното...значи понеже стената е от влажни гипсови блокчета , при съхненето си гипса развивал температура, при запечатването на стената с гипсокартон не може да се изпарява нормално и при преминаването на студената вода по пластмасовата тръба тя се овлажнява. Според него това не е проблем и предлага от понеделник да продължим с полагането на кратона и плочките. На въпроса ми какво ще стане с този конденз и ще се увеличи ли след като пуснем топлата вода ми каза че ще спре. Незнам какво да правя...да му се доверя ли....Вие какво мислите... :idea:
masterval - майстор
Каква е хронологията?
Кога е купен апартамента, кога паднаха плочките, кога смени тръбите?
Може пък ако е минал само месец-два все още да съхне подгизналата стена?
hkoko - специалист
Изолацията не е необходима въобще. Не е грешка ако я има, но не е грешка и да я няма.
А някога ей така без да искаш не си ли си се замислял,че тази изолация не е измислена да пази тръбите от замръзване а,за да направи кухина м/у тръбата и мазилката която да поема големите линейни разширения които има полипропилена :?: .И че няколко лева икономия водят до големи главоболия и доста повече разходи след време.

Тема "Съвет относно ПВЦ тръби в банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: