Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Каква е височината на помещението?
Не мисля, че от влагата ще вземе да ти пада кирпича. А ако се случи, кирпич се кърпи точно за нула време. И не забравяй да варосаш!
Takezo Sensey - модератор
Милен написа:
От влагата кирпича ще вземе да пада и ако изгният гредите ще пропадне целия таван след време. Гредите са 40 годишни обелени валки диаметър около 80мм, без абсолютно никаква допълнителна обработка.
Идеята ми беше да го запечатам с някаква изолация и картон плътно без допълнителна въздушна междина. А конденза е ясен - добро проветряване с вентилатор, прозорец.
Когато банята се ползва пара има и ще има - може да се избегне ако се ползва студена вода :wink:

От влагата кирпича няма да вземе да пада , щото над тавана не е желателно да имаш влага :!: . И все си мисля че няма как да я имаш , какъвто и таван да сложиш . :wink:
Ако гредите ти загният , тавана отвавна ще е паднал .Иначе няма как парата да отиде до тях .

Щом имаш достъп до гредите , почистиги до кокото можеш и импрегнирай със затоплен ленен безир , или "горЕло" масло (отработено).

И да не се притесняваш , сложи вата (да поема конденза) , пароизолация ( обикновен найлон) , и отдолу каквото искаш но все си мисля че картона не е подходящ колкото и влагоустоичив да е .

Идеята на n_a , за пръскана мазилка на тавана е добра но пак зависи от основата :wink:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Пръскана мазилка?? Няма лошо, но не е моя идея. Пръсканата мазилка е финишен слой, като боята, та даже не мисля, че сме стигнали да го коментираме това :) .
Милен - майстор
Помещението е високо 2.80м. височина има достатъчно и за замазка на пода и за допълнителен таван. Кирпича не е проблемен за кърпене, притеснява ме да не прогният летвите и гредите. Тогава някой хубав ден ще ми се срути целият покрив вътре в банята. :-D

Помещението до сега е било вътрешна тераса и не е имало влага която да загнива гредите.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
2,80 е добре.
Гредите загниват когато ги задушиш. Именно затова съм твърдо против всякакви фолиа били те паропропускливи. Затова съм против и затваряне с въздушна възглавница.
Пак наблягам, че гредоред с кирпич или с мрежа и варова мазилка си е СИСТЕМА. при това проверена с времето.
Варта е важна част от тази система. Обикновена вар. Прави достатъчно и плътен и дишащ слой. Поема част от влагата и после я отдава. Гредите ти ще са си ОК.
Влагата в една баня спокойно може да се сравни с влагата в една кухня. В баня парата е повече, но наведнъж, не с дълго действие. Неминуемо ще кондензира по плочките и ще се стече. Няма да действа дълго върху тавана.
По-опасна е в помещения с двойни картонени тавани. Влиза си над картона и няма къде да отиде.
Абе наистина ли никой не е виждал компрометирани картонени тавани на баня??? А стига бе!
Милен - майстор
Гредите няма как да се задушат, от към тавана са си напълно открити, летвите са под тях и са обмазани с кирпича - от горе е сипван а от долу замазван - така каза че го е правил човека преди 15год. а гредите са 40 годишни.
Ако го оставям така няма да е зле да му сложа мрежа и да го замажа по финно че в момента е много груб и не изглежда добре.
Мислех си и друг вариант - да му сложа отдолу един зелен картон хванат директно за гредореда, без разните му там хидроизолации.

Това за варта е вярно. Точно под въпросната тераса която ще става баня, тавана е претърпял доста интервенции. Първо беше с блажна боя, после латекс върху нея и едва когато махнах всичката та я гадост и го направих с варова мазилка изчезнаха големите капки конденз по него.
housedoktor - майстор
Мястото над тавана на банята-освобождаваш от всички кирпичи и боклуци до откриване напълно на гредите.Импрегнираш с 2 ръце импрегнационен грунд за дърво .поставяш между гредите вата ,НО тя да не опира тавана на банята(например използваш ПВЦ мрежа закована за гредите за да поддържа ватата).Тавана опция 1 гипсокартон влагоустойчив, фугиран с зелен фугенфюлер .Грундираш и 2 ръце боя за влажни помещение с добавки против образуването на мухъл.2 опция-Растерен таван с изолация който е специално за бани (има ги в продажба).3 вариант ПВЦ ламперия (има ги в Практикер)
Милен - майстор
До тука се оформиха два напълно противоречиви подхода. Единия на n_a да не запечатвам и другия в няколко разновидности на всички останали да запечатвам помещението. :?
housedoktor - майстор
Ти си направи избора ,само да спомена ,че на запад не знаят думата "вар" ,освен историците сигурно :lol:
tassel - специалист
Ако си направиш прозорче, няма да имаш проблем. :)

Тема "Баня - таван - гредоред ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: