• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
velsi - Почетен майстор
Вчера монтирахме аспиратор директно в АЛ профилите на една тераса. Но за мивка ми се струва, че ще е прекалено тежка. Не, че ще падне, но най-малкото ще се клати. Колко напред се предвижда да бъде мивката спрямо стената на банята? И какви са приблизителните размери на "нещото" от АЛ профили? До тавана ли трябва да стига или не?
velsi - Почетен майстор
stil написа:
Става въпрос за панелка. Сега правя ремонт и ми се иска да предвидя евнтуалното саниране, т.е. да не се налага да къртя (е, поне не много) след 5-6 години.
Мисля си за някаква конструкция от стандартни Al профили, която да се отваря лесно почти по цялата височина на банята. Ще и сложа огледало и ще я боядисам в цвета на плочките.
Какво мислите?
Сега като се замислих.... какво е това саниране в банята?! И то отвътре?! Доколкото ми е известно в панелните жилища обикновено банята е вътрешно помещение. Но и да не е така защо пък саниране на банята?
Гост
velsi написа:
Колко напред се предвижда да бъде мивката спрямо стената на банята? И какви са приблизителните размери на "нещото" от АЛ профили? До тавана ли трябва да стига или не?
С цел минимизиране на разходите ще се използва стандартна мивка с размери около 55х45 sm.
"Нещото", колкото по-голямо, толкова по-добре. В смисъл по-лесен достъп до тръбите. Но не може безкрай. Без да съм запознат с "технологията" за смяна на вертикалните щрангове, мисля, че все пак не е необходимо "нещото" да опира в пода и тавана. Отстояние примерно 40-50 sm от тях мисля, че няма да затрудни фатално достъпа.

velsi написа:
Сега като се замислих.... какво е това саниране в банята?! И то отвътре?! Доколкото ми е известно в панелните жилища обикновено банята е вътрешно помещение. Но и да не е така защо пък саниране на банята?
Ами процесът на саниране няма да обхваща само поставяне на топлоизолация, а и подмяна на водопроводни и отоплителни инсталации на сградите. Естествено там, където е неогбходимо. За панелките със сигурност е наложително, защото използваните в миналото поцинковани тръби са с в по-голямата част с лошо качество и вече в края на ресурса си.
stil
Мислил съм да използвам за позиция на мивката и вариантът предложен от EDI, но се въздържах, защото тази стена е на спалнята и ме притеснява шумът от течащата по тръбите вода да не бъде прекалено силен. Ако някой има наблюдения - да сподели.
velsi - Почетен майстор
Идеята на въпроса ми беше дали не може да се предвиди захващане на мивката към стената посредством конструкция от стоманени профили (тръби, вкл. квадратни, винкели и т.н.) а алуминиевата конструкция да бъде само декоративна. Както и да се подходи обаче "нещото" от алуминий ще излезе скъпо, а при определени условия може да се получи и грозно. Аз бих постъпил така. Някаква конструкция от метални профили , която да покрие пространството на тръбите. Отгоре влагоустойчив гипскатрон и някакво финишно покритие, примерно тапети за баня. Впоследствие тапетите се свалят, гипскатрона се размонтирва и се осигурява достъп до тръбите. Имайки впредвид ниската цена на гипскатрона мисля това е разумно решение като за временно такова.
гостенка
Какви са тези местения, чудеса? Вместо да се чудиш къде да ходи мивката, обърни си тоалетната чиния на 90 градуса, с гръб към стената, прилежаща на вратата. Удължената тръба може да се вкопае на пода и се покрие след това с теракота/гранитогрес.
Гост
гостенка написа:
Какви са тези местения, чудеса? Вместо да се чудиш къде да ходи мивката, обърни си тоалетната чиния на 90 градуса, с гръб към стената, прилежаща на вратата.
Не мога да я обърна, защото се получава едни 4 sm до преградата и става малко тесничко.
Изображение
EDI - майстор
Не се притеснявай за шум на водата.Направи инсталацията с полипропиленови тръби.С тях не се чува никакъв шум от течаща вода.На една от стените на спалнята ми също има такива тръби и няма проблем с течащата вода.
Duke_BG - специалист
и една идея от мен - в4ера го видях по некакжа реклама :
след като ще правиш конструкция (а ве4е се уточнихме че е най-добре гипс картон) можеш да сложиш едно кръгло огледало на две оси (горе и долу) като на гърба му има малка етажерка за четките за зъби, самобръсначки и т.н. дребни работи
като натиснеш в единия ъгъл огледалото се завърта и взимаш каквото ти трябва :)
загледай се по рекламите по БТВ - ще видиш какво имам пред вид .
диаметъра на огледалото трябва да е съобразен с дълбочината на свободното пространство вътре. а може и да не е кръгло :roll:

това е при положение че мивката остане на преградата
а за закрепването и не мисля че има нужда от притеснение - конструкция с винкели ще ти реши проблема
  • 1
  • 2

Тема "скриване на тръбите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: