Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
vstoykov - специалист
inspo написа:
Аз пък не разбрах като искаш да клякаш, защо си слагаш тоалетна чиния със седалка?
Защото жилището не е мое и не живея само аз там. И няма място да се монтира едновременно клекало и "порцеланов трон".
mim написа:
а римляните защо са измисили седялото преди 3000 години, че и топлата вода :-D
Това не е вярно. Римляните не са сядали, а са клякали.
Wikipedia написа:
Roman toilets, like the ones pictured to the right, are commonly thought to be used in the sitting position. But sitting toilets only came into general use in the mid-19th century in the western world.[21] The Roman toilets were probably elevated to raise them above open sewers, rather than for sitting. Squat toilets are still used by the majority of the world's population.[7]
Изображение

Върху посочените по-горе римски тоалетни хората са ходили по голяма нужда като са клякали отгоре с лице към стената. Мъжете са ходили по малка нужда като са стояли изправени пред дупката (като днешните писоари). Сядането не е било добра идея поради няколко причини (ако седнеш ще си изцапаш краката с урина; не е удобно да се седи на студен (горещ през лятото) камък; сядането не е естествена позиция на тялото при дефекация; неудобно е).

Сядането в тоалетната е измислено в средата на 19-ти век (източник: A History of Technology, Vol.IV: The Industrial Revolution, 1750-1850. (C. Singer, E Holmyard, A Hall, T. Williams eds) Oxford Clarendon Press, pps. 507-508, 1958).

Пълен списък с болестите, които могат да се предотвратят, ако се кляка в тоалетната (вместо да се сяда) може да намерите в сайтовете, които посочих по-горе.
niki_sap - специалист
Май всичко с хигиената започва с клеченето върхи "порцелановия трон". Защото ако всички сядаха нормално и без да правят маймунджулуци хигиената би била много по-добра. По летищата се предлагат едни помпички с препарат, с който да си забършеш преди да седнеш и отделно да си сложиш хартиена поставка. Комбинирано с чистачка на всеки час върши прекрасна работа. Така че ако в офиса ви е мръсна тоалетната първо помолете шефа да издаде "заповед" да не се клечи върху тоалетната (моралната спирачка е най-силната :) ) , а после да инструктира чистачката да минава всеки ден и т.н. Всичко друго е .... селяния.
infomar
Изображение

Японска тоалетна - цена с ДДС - 14900лв

Изображение
housedoktor - майстор
Чудя се как няма пост на един човек,дето ака по всички теми.И точно в темата за акането отсъства :lol: Сори,не се сдържах
vstoykov - специалист
niki_sap написа:
Май всичко с хигиената
Проблемът с порцелановите тронове не е в това, че са мръсни.

За най-мързеливите има кратка версия на обяснението защо трябва хората да акат клекнали, а не седнали.

Когато човек ака седнал (вместо клекнал) се увеличава риска от няколко заболявания:
  • Хемороиди
  • Апендицит
  • Запек
  • Колит и болест на Крон
  • Рак на дебелото черво
  • Замърсяване на тънките черва
  • Дивертикулоза
Списъкът не е изчерпателен (взех го от този сайт; според други източници заболяванията са повече).

Това, че тоалетните чинии са мръсни е мит. В действителност масата в кухнята е по-мръсна от тоалетната чиния (говорим за добре поддържана кухня и добре поддържана тоалетна).

От книгата за гости на squat.beinsa.info:
Emo написа:
Да е жив, здрав и щастлив автора на тази страница! Преди повече от година и половина ми я показа един приятел доктор, и от тогава ми се оправиха хемороидите.
Самуил написа:
Чудил съм се много пъти и до ден днешен не мога да си обясня, как може един съвременен човек да стане толкова добър в професията си че да познава перфектно устройството на колата, да бъде супер математик, физик или счетоводител да речем и в същото време да не знае НАЙ-ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА за собственото си тяло и да го съсипва така безобразно!!!! Благодаря много за изчерпателната статия. Всичко в нея е истина. А истината ще ни направи свободни! Вече преправих домашната си тоалетна. Никога повече седнал на нея! Благодаря още веднъж!
jekasus - майстор
vstoykov написа:
niki_sap написа:
Май всичко с хигиената
Проблемът с порцелановите тронове не е в това, че са мръсни.

За най-мързеливите има кратка версия на обяснението защо трябва хората да акат клекнали, а не седнали.

Когато човек ака седнал (вместо клекнал) се увеличава риска от няколко заболявания:
  • Хемороиди
  • Апендицит
  • Запек
  • Колит и болест на Крон
  • Рак на дебелото черво
  • Замърсяване на тънките черва
  • Дивертикулоза
Списъкът не е изчерпателен (взех го от този сайт; според други източници заболяванията са повече).

Това, че тоалетните чинии са мръсни е мит. В действителност масата в кухнята е по-мръсна от тоалетната чиния (говорим за добре поддържана кухня и добре поддържана тоалетна).

От книгата за гости на squat.beinsa.info:
Emo написа:
Да е жив, здрав и щастлив автора на тази страница! Преди повече от година и половина ми я показа един приятел доктор, и от тогава ми се оправиха хемороидите.
Самуил написа:
Чудил съм се много пъти и до ден днешен не мога да си обясня, как може един съвременен човек да стане толкова добър в професията си че да познава перфектно устройството на колата, да бъде супер математик, физик или счетоводител да речем и в същото време да не знае НАЙ-ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА за собственото си тяло и да го съсипва така безобразно!!!! Благодаря много за изчерпателната статия. Всичко в нея е истина. А истината ще ни направи свободни! Вече преправих домашната си тоалетна. Никога повече седнал на нея! Благодаря още веднъж!
Ти наистина ли повярва на някаква страница в интернета с някакви д-ри, за които няма друга информация в интернета. :? А тия възгласи на въсторг ми приличат на ония телешопинги- " аз си удължих пишката , и съм щастлив вече".А това ти е за студен-горещ камък на древните тоалетни и сега го правим по същия начин, като ползваме тоалетната дъска.
http://sanovnik.bg/n3-14724-%D0%9A%D0%B ... 0%B8%D0%B8
По този начин са постъпвали жителите на възникналите доста по-късно градове в Месопотамия, Азия и Древна Гърция. Древните гърци са пионери в областта на обществените тоалетни – до ден днешен в Ефес за чудо на архитектурата се смята обществена тоалетна, където едновременно са могли да сядат над двадесет души.

Входът в нея бил платен, но точно там мъжете се събирали, за да си общуват, докато се облекчавали. По онова време не е имало прегради на отделните тоалетни, а само кръгли дупки в каменни седалки, върху които е имало кожени постелки, а до тях – малък водоем за измиване.
Chefo77 - майстор
Всъщност, като се замисля - аз не ходя съвсем седнал. Тъй като са ми късички крачетата, си подлагам едно маалко 8 литрово легенче, та бедрата не се сплескват върху седалката, а са в почти нормална форма. НЕудобно ми е, ако са сплескани, тогава наистина ми е по-трудно ходенето!
В 1 посреднощ, вместо да съм върху жената, аз размишлявам над тема за комфортното акане ... :?
quietmadness - специалист
Абе който не им е брал дертовете на хемороидите и ходи в кене..а без проблеми си няма представа за какво става въпрос.
Преди 25 години някъде (мале колко съм одъртял) един доктор ми заяви: "Момче, ако искаш да не те режат преди да навършиш 35-40 години, от тука на сетне ще консумираш по половин кило домати всеки ден и ще ходиш по голяма нужда клекнал, по едно и също време и ще чакаш до като работата стане."
Колкото пъти съм се отклонил от тоя режим, жестоко съм съжалявал.
Както е казано: "Сития на гладния не вярва." или правилното за случая "Здравия на болния не вярва."
Който не го е изпитал на гърба си само той не вярва.
Да не забравяме колко хилядолетия човека си е вършел работата клекнал. Организмът му е пригоден за това.

Който иска да кара по модерния начин си е негово решение. Всеки сам решава и според мен да никой не трябва да убеждава другия кое е по-правилно.
Както е с редовното държане на лаптопа в скута и после след 2 години, ячицата стават само за омплет.
Проблемите с нововъведенията на цивилизацията не са един и два. Всеки трябва да преценява сам за себе си, а останалите да не му казват: "Така е правилно." само защото самите те мислят така.
niki_sap - специалист
Нека поставя така въпроса. Ако съм на 20, живея в града, три пъти седмично не знам къде се намирам от алкохол , през останалото време седя пред компютъра и ям каквото ми попадне дали ще ме навиеш да си избия тоалетната и да си сложа клекало?
А ако съм на 35, прекарвам 12 часа в офиса, ям "био" полуфабрикати и сутрин единствената ми мисъл е как по-бързо да оправя децата за детска и да излеза след сутрешния тоалет, дали ще ме навиеш?
Или ако съм на 68 или 78, току що пенсиониран и не можещ да седи прав, пък камо ли да клечи всяка сутрин?

С две думу -15 минутното ходене до тоалетната седнал едва ли влияе на всички тези описани болести толкова много, колкото останалия ми начин на живот, така че всичко опира до хигиената. А хигиената е свързана с това що за социално животно си и можеш ли да се съобразяваш с останалите хора (да не ходиш клекнал там където другите ходят седнали) и поддържането на чистота от теб и останалите, включително чистачката - което пак си е съобразяване с околните.
А за вкъщи - просто забрави...
nеwage - специалист
Ето какво направих у дома: http://squat.beinsa.info/home_toilet/index.htm
Стойката е много стабилна, ползва се вече 2 години и всички са доволни. Всъщност, дори външни хора, които я ползват искат да им изработя такава - казват, че усещат разликата.

Тема "безопасно клякане в тоалетната - сядането води до болести" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: