Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
mikeangel - специалист
Така де, то преди няколко хиляди години и римляните са правили ВиК от олово преди някой "многознайко" да е открил, че то май е отровно. Същата работа с новите матеряли и технологии. Дай сега да правиме хоросана с яйца, понеже преди 100 години така пак ставало най-яко.

Не е срамно и голям майстор да си признае, че не разбира и че го мързи да чете от това как работят някъде другаде и как ре развива занаята. Но тама нареченото активно войствено невежество против нови идеи или поне въпроси си е направо просто...
Тани - модератор
mikeangel съгласен съм с тебе , трябва да се застраховаме и да хидроизолираме фугите на картона - за всеки случай - ако по някаква причина плочките не се поставят качествено!А и винаги има вероятност с течение на времето да се напукат фугите между плочките и влагата да проникне под тях!

Стефане , не ми отговори за варта!
Теди - специалист
mikeangel
Кажи човек какво искаш да ти се напише та да го направим! Виждам, че не вярваш на български майстори, ами тогава тези за 5000 евро могат да ти отговорят задоволително за теб. Изолация на пода е "задължително" да си вържеш гащите. Достатъчно е някои от разтворимите които като изсъхнат се гумират. За стените ми обясни по законите на земното притегляне какво те притеснява? Плочките да не прогизнат ли или фугите? Има фуги и "фуги" взимай или на Ceresit(в кофичките!) или двукомпонентни за басейни щом се притесняваш. Това за чуждите майстори и качеството им го разправяй на такива които не са ги виждали :wink:
mikeangel - специалист
Това за чуждите майстори и качеството им го разправяй на такива които не са ги виждали Wink
хе хе , двойното отрицание в българският език е отделна дискусия:)

подозирах че 5000 евро ще се превърнат в центъра на темата :) така че приключвам с хидроизолацията (която ще я направя по начина описан по горе) обяснена на:
http://www.isomat.eu/aspweb/isomat_bg/lisi.asp?id=17
http://www.boro-bg.com/articles.php?ArticleGroupID=16
http://www.terazid.com/?act=content&rec=48

и обяснявам тази сума, която и на мене на първо четене ми се стори главозамайваща. Всъщност дадох не 5000 а 7000. И то не само аз ами целия блок от към 80 апартамента. В това влизаше:
1. Изграждане на временна тоалетна и баня за целия блок
2. Опаковането на целия коридор, асансьор и общи помещения.
2. Изхвърлянето на всичко от банята и сауната (до банята има сауна, в апартамент от 47.5 квадрата, банята е към 4 квадрата, сауната 1.5) и изцяло ново облицоване с гипсокартон или нешо подобно.
3. Изграждане на изцяло нови ВиК инсталации в банята включително сифон. От някакви тънки дръбички които дори минават отгоре върху плочките. Отходните тръби не се виждат.
4. Преместване на лирата в банята от на другия край на помещението.
6. Изцяло нова облицовка на сауната.
7. Цялостна хидроизолация. Стени и под. Само хидроизолацията отне 2 седмици.
8. Всички стенни плочки и подова теракота.
9. Нова окачен таван от дърво.
10. Монтирана на тоалетни, душове, мивки. Закачане на всички шкафове.
11. Прибиране на опаковката от коридорите в апартамента, почистване на мърсотията и от общите помещения. Прибирана не всички боклуци възстановяване на тревните площи пред блока, върху които пребиваваха работилниците на майсторите.

т.е. това е цена от начало до край. Вижте крайния резултат. Забележете сифона е банята, който по незнайни причини в България не присъства в артикъла на повечето магазини.

Целият този ремонт отне към 1.5 месеца. Работа от 08:30 до 15:30. Две почивки за кафе по 15 мин и обедна почивка от 45 мин. И майсторите бяха "местни", т.е. не руснаци и не поляци. Прави го фирма, т.е има фактури за всяко винтче и всички от майстора до чирака плащат данъци...

Като цяло за български заплати както на майстори така и на клиенти за ремонт на баня толкова пари са безумие. Но като се има предвид, че това са 3 средно месечни заплати за държавата където това се случва, нека някой ми обясни как в България, с 900 лева може да се направи такъв ремонт с всичките процедри и технологии.

А за майсторите които досега коментираха сложнотиите и безсмилието на етапа на хидроизолация, моят коментар е, че рано или късно и в България клиентът ще изискта качеството и гаранцията която заслужава, дори и затова да се заплаща долълнително. Не е въпроса за български майстори или немски, ако се спазва технологичен ред и има отговорност при работа всеки може да постигне отлични резултати, но за съжаление дори е в този форум където би трябвало да има приемственост и доброжелателност на нови идеи (направи си сам като заглавие) получавам само няколко конструктивни коментари и най-странното е, че никой не се е занимавал да работи по начина за който питам и вместо да има любопитство поне за нови технологии, има само злорадство.

С това приключвам темата и пожелавам на истинските майстори успех в кариерите им.

Прикачен файл

Copy of DSC_7867.jpg
Copy of DSC_7867.jpg (35.09 KиБ) Видяна 15500 пъти

Прикачен файл

Copy of DSC_7868.jpg
Copy of DSC_7868.jpg (35.07 KиБ) Видяна 15500 пъти

Прикачен файл

Copy of DSC_7870.jpg
Copy of DSC_7870.jpg (37.54 KиБ) Видяна 15500 пъти
Time2Burn - специалист
Вижте крайния резултат. Забележете сифона е банята

Да, определено това е крайния резултат.
80 апартамента за месец и половина, е това е вече работа.
Не съм казвал че не съм правил хидроизолации, казах че който иска и си плаща му рисувам и хризантеми на тавана.
Би ли ми обяснил факта, че в една баня на мозайка, която от 20 години си се къпеш върху мозайката и не е протекла на комшията... та по твоята логика, след като директно върху мозайката налепя плочки, и ако не съм правил хидроизолация ще протече??? Е ще протече ако дойдат партизаните...
Като се учиш от немски майстори - пробвай в napravisisam.de
Успех в начинанието, но не разбрах друга баня ли правиш, сам ли си я правиш или търсиш кусури на немците???
Стефан - майстор
Time2Burn написа:
Вижте крайния резултат. Забележете сифона е банята.....
Като се учиш от немски майстори - пробвай в napravisisam.de
mikeangel написа:
...... има само злорадство.

С това приключвам темата и пожелавам на истинските майстори успех в кариерите им.
Вместо да кажем "Браво", ние казваме "От Витоша по-високо нема"
Time2Burn - специалист
Стефане, поста ти е неуместен... На кое да кажем браво???
Че човека провокира със всеки свой пост? Направо си е за ЕВАЛА...
Тани - модератор
Стефане вместо да се заяждаш с хората , направи това с мен! Трети път те питам би ли си сложил вар във банята ?
Теди - специалист
Тани написа:
Стефане вместо да се заяждаш с хората , направи това с мен! Трети път те питам би ли си сложил вар във банята ?
:-D :-D
Kuncho - напреднал
Вижте сега, обръщам се не към майсторите във форума, а към обикновените "потърпевши", т.е. клиенти.

Баня? С гипскартон? Ама дори и зеленопембян? Не, не и не!

Ооо- бързичко и равно, модерно и по- така... Глупости! Ако трябва и сто торби теракол хвърлете върху стените, но да създавате уютно жилище на хлебарките е тъпо.
Аз, новодомец от 3 години що дупки изпаткахме из нашата баня и кухня и що хлебарки живеят там из стените- ужас. Тоя гипсакртон ше го сръфат за закуска еййй. Голяма мизерия!!! Недейте хора, вярвайте ми. Ако не ми вярвайте напийте майстора с ракия и тогава го попитайте.

Тема "хидроизолация на стени от гипскартон и под на замаска" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: