• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Тани - модератор
Лепил съм ламперия и с пяна за панел в панелен блок - става . Но малко по-бавно. При мен имаше нужда и от изправяне на стените , че панела беше ... , та затова използвах пяната. Ако е достатъчно дебела мазилката може и направо винтове да се хване ламперията . Става достатъчно здраво. За да не "хлопа" при облягане на нея аз слагам по няколко ленти от най-евтиния акрилен силикон между стената и ламперията. Колкото и да е и той държи !
pif4o - специалист
Здравейте, темата е малко стара ама за да не пускам нова ще питам тука.
Тази година на село вече ще се хванем да направим вътрешна баня. Принципно там не живее никои и банята ще се ползва много рядко, има няма 10 пъти в годината, за това и аз си мисля за ламперия, хем по бързо и лесно. Стените ще са итонг, как е наи добре да се хване? лепене с монтажно лепило, лепене с пяна, или с дюбели, а и тези дюбели не се ли виждат грозно от вън, нямам си представа как се захваща с тях, все си мсиля че трябва да е лепена. И последно долу в ъгъла към пода дето ще легне върху плочките на пода, някъв перваз ли се ползва или ? Другото което е , банята е висока 2 метра а тези ПВЦ плоскости са по 2,70 това значи тея 70 сантиметра ще ми отидат фира ??? едва ли се наслагват при монтажа. Благодаря предварително :)
jekasus - майстор
Ако ги сложиш "легнали"?
Тани - модератор
Може да си захванеш ламперията към Итонга направо с по-дълги винтове с едра резба. Например 4(3,5)х50 за дърво. Ето няколко снимки за да се ориентираш как се захваща ламперията!
Остатъците може да ги ползваш за тавана. 200 см височина , обаче ми се струва прекалено ниско за баня!!! Спокойно, няма да се вижда нито един винт :wink: За пода и тавана има всякакви профили. Като идеш в магазина да ги видиш на живо, всичко ще ти се изясни, ако погледнеш и снимките по-долу:

Прикачен файл

а1.jpg

Прикачен файл

а2.jpg

Прикачен файл

а3.jpg

Прикачен файл

а4.jpg

Прикачен файл

а5.jpg

Прикачен файл

а6.jpg

Прикачен файл

а7.jpg
mininova - напреднал
Искам да ви попитам, между самите листи ламперия слагате ли силикон за уплътняване и против преминаването на вода във фугата-там,където се свързват една към друга?
Аз година по-късно съм само на половина готов с ламперията в банята си. Просто е доста далече от мястото, където живея и нямам възможност да действам бързо. Стените , както съм писал вече,са с варова мазилка,която обаче не е никак равна :(.Това създава известни грижи и затруднения за мен. Иначе слагам ламперията направо с дюбели за стената. Без скари и т.н. Само,че се сетих за този силикон и сега ми е мисъл,дали пък не трябваше да слагам :( .Иначе на пода и по ъглите ще сложа накрая със сигурност.
pif4o - специалист
Тани благодаря за бързия отговор, вече ми е кристално ясно защо не се виждат видиите, не съм обръщал внимание че там има толкова място за тях. Банята е 2 метра понеже помещението е такова, това е изба в селска къща и тавана ми се чини че не е повече от 2,20, реално тои ще определи височината на банята, а и на долу немога да слизам въпреки че е пръст щото съм зависим от нивото на тръбата че наклона ми ще е на милимунди от допустимото и всеки сантиметър в височина ми е важен :) Понеже банята ще е в единия ъгъл си мислех да ползвам съществуващите каменни зидове да се измажат и ламперия от горе, но маи маи ще я изградя цалата с 4 стени от итонг (две от тях ще играят ролята на облицовка на зидарията) и после лесно лесно ще напляскам ламперията :) Само да питам долу пода не е нужно да има перваз към стените и тогава ламперията, гледам на снимките тя е стъпила направо на пода. Аз имам идеята да сложи 5-7 см первазче от теракота които ще е и на пода, и ламперията ще тръгва от перваза на горе мисля ще е предпазена от влизане на влага зад нея. Общо взето това е плана :) ще се радвам ако мога да направя снимки на процеса на изграждане и краиния резултат :)
pif4o - специалист
Хрумна ми една странна идея (извинявам се че ползвам темата на колегата ама от едно питане сега ми доиде друго на ум а тук в предните постове разясних всичко по проекта :) )
Както казах банята ще е в приземно помещение с каменни зидове, ще се ползва единия ъгъл от помещението и ми хрумна има ли някакъв препарат или лак или грунд с които могат да се грундират тея каменни стени да се запечатат и да седят така ефектно лъскаво, и да си останат така автентични каменни, малко странно като решение за баня, но в комбинация с другите две стени и подходящ цвят ламперия може да стане инересна комбинация, къпеш се с гръб гелдаш модерна стена обръщаш се под душа гледаш камена все едно в пещера хаха.
Сериозно може ли тези стени да се запечатат и тва че ще се мокрят 10 тина пъти в годината но с подходяща вентилация след банята ще им стане нещо?
Korohulio - специалист
Колеги, може ли PVC ламперия да се реди хоризонтално? Направо от пода ли трябва да за почва ламперията или е хубаво да се лепне половин /или една/ плочка в основата на стената и на горе с ламперия?
VLADO66 - майстор
pif4o написа:
Хрумна ми една странна идея (извинявам се че ползвам темата на колегата ама от едно питане сега ми доиде друго на ум а тук в предните постове разясних всичко по проекта :) )
Както казах банята ще е в приземно помещение с каменни зидове, ще се ползва единия ъгъл от помещението и ми хрумна има ли някакъв препарат или лак или грунд с които могат да се грундират тея каменни стени да се запечатат и да седят така ефектно лъскаво, и да си останат така автентични каменни, малко странно като решение за баня, но в комбинация с другите две стени и подходящ цвят ламперия може да стане инересна комбинация, къпеш се с гръб гелдаш модерна стена обръщаш се под душа гледаш камена все едно в пещера хаха.
Сериозно може ли тези стени да се запечатат и тва че ще се мокрят 10 тина пъти в годината но с подходяща вентилация след банята ще им стане нещо?
Виждал съм такава комбинация на камък и дърво в банята и е много красиво.Лакове,импрегнанти и безцветни /прозрачни/ хидроизолации има бол пък и едно водопадче може да сътвориш :)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FNLLMk8T64o[/youtube]
mininova - напреднал
Korohulio написа:
Колеги, може ли PVC ламперия да се реди хоризонтално? Направо от пода ли трябва да за почва ламперията или е хубаво да се лепне половин /или една/ плочка в основата на стената и на горе с ламперия?
Аз мисля, че би трябвало да може. А колкото до реда с плочки долу-незнам. Може би е въпрос на естетика,а може би си прав-така няма да може да влиза вода зад ламперията.То силикон се слага,но плочката е друго :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "PVC ламперия или фаянс в банята?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: