• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
shotik - майстор
VLADO66 написа:
По-принцип не се разкъртват-тръбата на вертикалния щранг се реже отгоре и отдолу и се набива с къртач отгоре така че да излезе и на нейно място се вкарва полипропиленовата.

Точно така правих - отрязах тръбата в банята за да има на къде да слезе от горе ,срязах и горе така,че да може с чук да удрям и избих тръбата на долу.Сигурен съм ,че и щранга при теб е замазан ,а не е бил при изливането на плочата.
Новата полипропиленова тръба е с по-малък диаметър/няколко мм/ и влезна леко и от горе с редко объркан разтвор от теракол и пясък го запълних и замазах .Предварително от долу запуших с вестник ,за да не изтече.
marc - специалист
Благодаря на VLADO66 и shotik за разясненията.
Да вярно е, помня че след като стигнаха до покрива дойдоха чешмеджиите.
Да бе, няма да е цяла свадба, а само половина и малко екстри отгоре. :-D
Тези разяснения ме поуспокоиха малко, благодаря ви момчета . =D> :partyman:
marc написа:
На първия етаж съм в 8 етажен блок.Над мене са всички и при консумация на питейна вода на моя щтранг, да кажем около 2 цола, се образува конденз. Тръбата е боядисана и уж няма проблем. Но от 1-2 месеца забелязвам, че в долния край до теракота има кръг от ръжда. Идеята ми е да подсуша тръбата, да я обработя с ръждопреобразовател, да я намажа с подходящ грунд и боя, да я изолирам по някакъв начин от влага точно там.
След това мисля да направя някаква шапка над това место, така че там да няма постоянна влага. Е, разбира се когато се къпем там пак ще има влага,но няма да е денонощно поне.
Лошото е, че точно над тази шапка може да се получи същото с ръждата.
Друга идея е да изолирам изцяло тръбата... ама с какво ?Дали пък ще е удачно ?
Имайки предвид, че конденза по тръбата не мога да го избегна, моля за помощ и идеи.
Благодаря оюпредварително.
Сменяи с полипропилен това е решението
galin56 - специалист
marc написа:
galin56 , вътрешната ВиК инсталация съм я сменил преди 7-8 години. Става въпрос за централния захранващ щранг за целия блок от мене нагоре. Това да го направя си е цяла свадба. засега не се предвижда.
Аз точно за нея ти говорих - за щранга. Апартамента ми е на 2-я етаж и за 140лв. и час -час и половина един водопроводчик ми смени и двете тръби, понеже имам 2 щранга. Ти си на 1-я етаж. Намираш един водопроводчик - даваш му 70-80лв. отиваш да пиеш едно кафе и като се върнеш тръбата ще е сменена. Не знам за какви сватби говориш. Процедурата е следната. Отива водопроводчика в мазата, спира водата, реже тръбата, отива отгоре при теб в банята реже и там и я избива с един чук или къртач на долу. Прекарва другата и както казва момчето от рекламата "Това е". Ако иска от съседа над теб пускаш тръба нагоре до него, ако не иска режеш 1-2 педи под тавана и я снаждаш там. После един ден като иска там се слага муфа и се продължава нагоре. И това е работа за не повече от час. Няма никакви сватби.
marc - специалист
galin56 , благодаря за информацията. =D> Това е конкретен и ясен отговор. Ма то не било толкова страшно. #-o
chapara - майстор
По принцип не е страшно, когато намериш конкретния и разбиращ си човек от работата. Ремонтите са необходимо нещо, а манталитета на българина трябва да се промени. Това ще рече, че всички текущи ремонти са неотложни и са необходими професионалисти, поне за определен вид дейности. Не е необходимо да се влиза в излишни филми и да се открива топлата вода. Да вярно е , че сме финансово зле, но има една стара английска поговорка:"Не съм толкова богат за да си купувам евтини работи!" :cool:
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с ръжда по щранга за питейна вода в банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: