Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
jekasus - майстор
prascho написа:
Махането на фугата е доста тегава работа.
СЕ 40 лесно се маха и след една-две години :-D
За мен проблема е в "отлепени плочки" или линейни разширения на замазка заради тръбите за парно.
tanosliven - специалист
На последната снимка виждам лошо ,много лошо фугирване с ниско качествен материал.
Едва ли има нещо сериозно зад плочките .
Махане на фъгите и наново .Могат да се махнат с Дремел и фреза и по още много начини .
Препоръчвам ти да вземеш продукт на керакол или мапей.
Успех!
infomar
Ако е ново строителство и плочките са залепнали здраво, то може да е и от улягане на блока.
Supercoooooool - специалист
jekasus написа:
За мен проблема е в "отлепени плочки" или линейни разширения на замазка заради тръбите за парно.
Ако е линейни разширения на замаската заради тръбите това оправия няма, като се префугира след известно време пак ще стане така, нали?
tanosliven написа:
На последната снимка виждам лошо ,много лошо фугирване с ниско качествен материал.
Възможно ли е проблемът да не е от самия материал, а грешна пропорция с водата и да е била разредена прекалено много фугата и от това да се получават тези неща?
tanosliven написа:
Препоръчвам ти да вземеш продукт на керакол или мапей.
Още не съм решил дали да се префугира само участъците с процепи (които са по една фуга - 30-40см) или целите помещения. Предполагам че на мапей фугата примерно няма да има същия цвят като тази на церезит и ще си личи много ако се прави само частична кръпка.

Имам и един друг въпрос отновно пукнатините основно в баните, където има вода - не много, защото не са директно в мокрите части, но от плиски и миене попада вода на тези участъци. Има ли опастност от проникване на вода под плочките и развиване на мухъл и други проблеми?
geniya - специалист
И аз се прецаках с фугомаса СЕ40 на Церезит, бълен боклук излезе.И от Церезит идваха представители да я гледат вдигат рамене и си отиват.Много вероятно плочките да бият на "кухо" на пода,поради лоша основа и не добре залепнало лепило и оттам да се цепи фугата.Едва ли проблема идва от тръбите на парното, защото има пукнатини не само там където са.Ако плочкит не бият на "кухо", тогава проблема е само във фугата, викни си майстора да си я оправя, нали си плащал пари :axe:
imegogo - специалист
от моят опит в лепенето на плочки мога да каже че се дължи на няколко неща
- некачествена или стара фугираща смес
- незалепени плочки
- неправилно полагане на фугата има много варианти
как я полагам аз първо почиствам фугите после издърпвам прахта с прахосмукачка забърквам сравнително малко фугираща смес за да не седи докато ги изкусурявам,сместа правя сравнително рядка,но не течлива така че да се мазни между пръстите,а не да става на топка задължително навлажнявам фугите преди да започна да фугирам
фугираща смес съм ползвал isomat съм много доволен вече над 5 години не е мръднала,а е изложена на външните атмосферни влияния
kalin72 - майстор
Аз пък съм доволен от Церезит, както и от Изомат. Имам плочки на много места, и вън и вътре, от 3 години не са мръднали, все едно са лепени вчера и фугирани днес ;) Според мен проблема е в сместта - стара или неправилно разредена, или пък направо сменена, тоест, купил си Церезит, ама са ти сложили нещо друго.
Supercoooooool - специалист
явно е некачествена фуга, защото днес проверих всички плочки с проблемните напуквания и нито една не чука на кухо..ако изолираме и тръбите като причинителм, защото не минават навсякъде където е напукано остава да е фуга менте. Сега се чудя две неща - имам останала от тази фуга - има ли смисъл да префугирам с нея или да купувам нова (с надеждата да е по-качествена) или да избирам друг материал - ардекс или мапей, но тогава дали цветово ще си паснат или трябва да се префугира всичко.

Вие какво бихте направили в тази ситуация?
prascho - майстор
Ами аз в ъглите на места имам напукване на фуга Ардекс /тази фуга смело мога да заявя, че е доста качествена в сравнение с българските еквиваленти/. С две думи си е и до майстор. Инструкциите върху материалите трябва да се четат!
tanosliven - специалист
Supercoooooool написа:
явно е некачествена фуга, защото днес проверих всички плочки с проблемните напуквания и нито една не чука на кухо..ако изолираме и тръбите като причинителм, защото не минават навсякъде където е напукано остава да е фуга менте. Сега се чудя две неща - имам останала от тази фуга - има ли смисъл да префугирам с нея или да купувам нова (с надеждата да е по-качествена) или да избирам друг материал - ардекс или мапей, но тогава дали цветово ще си паснат или трябва да се префугира всичко.

Вие какво бихте направили в тази ситуация?
Префугирване на всичко е правилното решение.Почистване -аз използвам винаги прахосмукачка,мокрене и спазване на опътванията за дозите на фирмата/марката която ще вземеш.Виж в описанията колко работно време на готовия материал дава производителя ,ако ,,дръпне '' материала се изхвърля !
Аз използвам Мапеи и Керакол защото съм 100% сигурен а при нас разликата в температурата сутрин до след обед е около 17-20 градуса и трябва качество.

Тема "Напукани фуги в банята само няколко месеца след полагането?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: