Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
kozl - майстор
За първи път го срещам този жаргон. Иначе ромб е успоредник с еднакви по дължина страни.
Hoвoceлckи - майстор
Изобщо не е решение реденето на плочките по диагонал! На мен лично такива изпълнения изобщо не ми харесват. Друг е въпросът ако допадат на клиент. В подобна стуация взимам къртача и местя сифона където трябва.
Всъщност не е фатално ако не е на четири ъгъла. Проблемът основно е естетически.
kolcho - специалист
dbenz написа:
Майстора ме уверява, че няма друг начин да даде наклоните.
Майсторът греши. Лепенето на плочките в една баня задължително започва от сифона. Като те трябва да са ориентирани така, че центърът му да е точно в мястото, където се събират ръбовете на четири плочки, а всеки ръб на сифона да попада между краищата на две съседни плочки. По този начин стените на сифона / ако е правоъгълен, като твоя/ са симетрично разположени под ъгъл от 45 градуса спрямо фугите на плочките. Т.е. - ако искаш сифонът ти да остане ориентиран така, както е на снимката / с краища, успоредни на стените/ то плочките трябва да се лепят под ъгъл 45 градуса спрямо стените на банята / това е лепенето "на ромб", както казват някои/. Ако предпочиташ фугите на плочките да са успоредни на стените - сифонът трябва да се завърти на 45 градуса спрямо сегашното му положение. Въпрос на вкус.
Майсторът ти не е знаел това и е направил нещата по "свой" си начин. Ако е дал правилни наклони и водата се оттича добре - технически проблем нямаш, само естетически. За успокоение ще ти кажа, че при така избраната схема, с рязане на плочките по неправилни диагонали, коментираният майстор си е играл с часове, докато я измисли / измислял е топлата вода, и то като глупак!/, а после още време, докато я изпълни . Ти се набутваш с естетиката, той - с ненужно загубено време!
Това е!
Наздраве :partyman:
Antonii - майстор
Това което е сътворил вашия майстор е някакво негово свободно съчинение.
Аз където не се пиша майстор съм лепил плочки 33х33cm в подобно помещение по правилата и не е имало проблеми с наклона, и оттичането на водата.
kozl - майстор
Ako материала беше гранит или мрамор и изпълнени по същия начин наклоните, тогава де е естетическото :?
roland - специалист
Прилагам снимки на подобен клозет с размери 1.20 на 1.50. Сифонът предварително е заложен приблизотелно в центъра на помещението. Плочките не се знаеше какви ще са като габарити, но както някои по-горе казаха, това е без значение. На колегата, който твърди, че плочи наредени на ромб били естетически непривлекателни, му пожелавам да пие една студена вода.
Прикачен файл:
rsz_img_20160819_162836.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20160819_162827.jpg
kozl - майстор
Е тука къде се види ромб :? Тука плочите са нафъргани на кьостерме :roll:
Всъщност на левото фото си ги докарал ромбовете :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Hoвoceлckи - майстор
roland написа:
плочи наредени на ромб били естетически непривлекателни, му пожелавам да пие една студена вода.
"Въпрос на вкус" - казало кучето и се облизало под опашката :-D
roland - специалист
Hoвoceлckи написа:
roland написа:
плочи наредени на ромб били естетически непривлекателни, му пожелавам да пие една студена вода.
"Въпрос на вкус" - казало кучето и се облизало под опашката :-D
Не знам дали е въпрос на вкус. Право ориентирани плочи може да се наредят в кухня, в коридор, но в баня се редят на ромб поради куп причини, една от които е естетическа, друга е заради сифона и неговото местоположение, трета е заради наклона и неговото прецизно разоределяне в 4 равнини. Относно естетиката, според теб плочите на автора са по - привлекателни от тези в моя клозет? Шегуваш се, нали? :?
Hoвoceлckи - майстор
Не, не се шегувам. За моето виждане съм го написал по-горе, а клиентът винаги има право. Аз евентуално разяснявам някои неща и предупреждавам за евентуални проблеми.
И вземи да научиш що е ромб. Квадрата е негов частен случай, но както и да го засукваш в пространството си е квадрат. Виж, "на 45º спрямо стените" е друго нещо :wink:
"Клозет" не най-красиво да се казва, колкото и да е красив :idea:

Тема "Моля за мнение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: