• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Christo - майстор
Решението с порестата лепенка има и друго предимство. Ще намали шума, защото вибрациите от вентилатора няма да се предават на стената. Големият луфт показва нивото на производителя..... Дали сме си един-два милиметра, да не би тръбата и тя да не е 100. После този, който е проектирал пресформата е забравил да вземе предвид, че пластмасата се свива при изстиване. За да получиш тръба Ø100, в пресформата трябва да е примерно 101 или 102... Всяка пластмаса си има специфичен коефициент на температурно разширение, който трябва да се взема предвид при проектирането. Дори простата смяна на един вид пластмаса с друг води до промяна на размерите на изделието. Също така и температурата, при която се шприцова пластмасата. И когато проектантът и шприцьорът са едно и също лице и фабриката е някоя сая, или мазе, става това, което е станало.
kozl - майстор
пет май 27, 2022 11:24 ami486 написа:
Сложих CATA и за начало 2 разочарования. Уж 98мм диаметър, а реално 96! Такава простотия не знам как могат да направят. 2мм общо свободно място за монтаж как да е, но те оставили 4. Трябва да слагам някакво уплътнение за да не стои наклонен и да не излиза въздух покрай вентилатора. Втората изненада, че е по-шумен от очакваното. Старият след няколко години работи шуми по-слабо, а тоя уж чисто нов. Не знам как ги мерят тия децибели.
Диаметърът на вентилатора по малък от този на тръбата :? Запълва се с уплътнение.
А ако беше обратното :?
Масово се позват тръби за канализация, които са Ф110 външно, а вътрешно зависи от дебелината на стената на тръбата. Така често срещан вътрешен Ф е 104 - 106 мм.
За това пък има разни уплътнения с различни размери, пък и може по-тънко уплътнение да се навива на два или повече пласта.
Аз като ползвам от някои уплътнения, вентилатора толкова плътно влиза, че няма нужда от допълнително закрепване.
М-у другото съм попадал на проблемни CATA вентилатори. Още от нов издаваше брум като от класически трансформатор. Не ми уважиха рекламацията в гаранцията, щото духа и така и аз го издухах, като го оставих да работи непрекъснато към 60 часа и брума изчезна.
На друг му стържеше перката в корпуса. При него подложих м-у корпуса и ел.мотора, за да се центрират осите на корпуса и на двигателя.
И той беше гаранционен, но след предния гаранционен неудач, не съм повтарял с опити за проверка на гаранцията.
То в общи линии тукашната гаранция важи докато не си я потърсиш...

А защо ползвам и препоръчвам CATA :?
Основно заради малошумящата им обратна клапа. Но не всички модели са с обратна клапа. Така че моделите CATA без обратна клапа ги подминавам.
krasi92 - майстор
пет май 27, 2022 10:28 pmi486 написа:
Въпросът е защо трябва да се пригажда нещо, което се продава за Ф100.
Защото съ предполага че ще ползвате стандартни тръби които външно са 100мм..Е те за това е по малко за да влезе в тръбата. Новият модел шуми повече от стария. Нормално е всичко ново да е по скапано от всичко по старо. Фирмите производители ги боли дедовия. Печалбите им са важни а не клиентите.
i486 - специалист
Някой казвал ли е, че не съм ходил на място в Практикер? Трябваше да ги разопаковам и премеря вярно. Само че виждам вентилатор Ф100, виждам на кутията точни размери - пише 98мм, а не 100. На Бош пишеше точно 100 и си викам тия сигурно са закръглили нещата, а реално е малко по-тънък, докато Cata си казват реалния размер. Да ама не е. То човек вече и батерия АА да си купи, ще трябва да прави проучвания дали няма скрити изненади.
Mitashki_MM - специалист
Моя скромен съвет е вместо да се фокусираш в разликите между тия 2 вентилатора ф100 ако имаш възможност да си разшириш малко отвора в стената и да си сложиш вентилатор ф125. По груби спомени на едни и същи модели на една марка производителността на 125 спрямо 100 идваше близо двойна - съответно накрая и ще се налага да ги държиш пуснати близо двойно по-кратко докато свършат работата.
i486 - специалист
Няма как да стане.
  • 1
  • 2

Тема "Марка вентилатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: