Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
muhala - майстор
Моето мнение по въпроса:
- кабел 3х4мм2
- твърда връзка вместо контакт
- задължително ДТЗ.
- ако нямаш трипроводна инсталация, вържи жълтозеления кабел към нулевата шина на отделна клема.
abracadabra - специалист
пет сеп 30, 2022 9:39 ammuhala написа:
Моето мнение по въпроса:
- кабел 3х4мм2
- твърда връзка вместо контакт
- задължително ДТЗ.
- ако нямаш трипроводна инсталация, вържи жълтозеления кабел към нулевата шина на отделна клема.
Добре, но имам въпроси:
-3х4mm2 не е ли много защото там откъдето ще взема ток е плътна медна жица(дали е 1mm2 или друго не знам но си е от старите инсталации, класически кабел)?
-Там проводниците са два. Търдата връзката - мисля да сложа ключ за бойлер, който ще го монтирам(там където беше контакта преди, може ли да не изкарвам чак от бушоните жица)?
-ДТЗ, тя къде се монтира, - преди ключа за бойлера? И с какви параметри да е този прекъсвач?
шоп - майстор
съб окт 01, 2022 10:20 amabracadabra написа:

-3х4mm2 не е ли много защото там откъдето ще взема ток е плътна медна жица(дали е 1mm2 или друго не знам но си е от старите инсталации, класически кабел)?
Тогава слагай 2х2.5мм2
Ако наистина захранващият ти кабел е 1мм2 то по-добре пускай нов от таблото. То за осветление се пуска 1,5мм2....
При такава слаба инсталация си го карай нагревателя на 1200 вата.
Lutchezar - майстор
Там сигурно е от старите кабели, те са с повече мед в тях :-D.
Рано или късно ще се сменя цялата инсталация, нека сега си пусне дебел кабел, за да не го сменя после и него.
tzetz009 - специалист
съб окт 01, 2022 10:20 amabracadabra написа:
...., може ли да не изкарвам чак от бушоните жица?.....
Най-доброто и най-сигурното нещо , което може да направиш е точно това. Отделен три-проводен кабел от таблото до бойлера. Не се скъпи и дано си намериш опитен човек да ти го свърже.

:partyman: :partyman: :partyman:
i486 - специалист
Вместо щепсел и контакт мисля, че е по-добре да се сложи един ключ за бойлери (примерно Легранд) на мястото на контакта. Контактът предполагам ще е предназначен само за бойлера и няма да се вади щепселът от време на време. За кабел 2х2.5/3х2.5мм стигат. В дупката в стената сложи гофриран маркуч, а не плътно зазидан кабел.
  abracadabra - специалист
Ходих в магазин и гледах, и мислих... :rolleyes: :-)
Сега, от бойлера ще взема силов кабел (черния) устойчив на атм.влияния 3х4mm2. Белия ми казаха че не е толкова устойчив.
Кабела ще е дълъг между 5 и 5,5m. Ще минава по ъгъла на тавана на банята. Ще го сложа в кабелна кутия от правоъгълните.
В стената ще сложа дупка и гофриран маркуч(както по-горе ме бяхта посъветвали), ще стига до например една двойна кутия за прекъсвачи. Там ще сложа ДТЗ или автоматичен прекъсвач(или и двете-посъветвайте ме)-като и двата ще са по 25А. В кутията с лустер клема(~6mm2) ще си наставя плътния меден проводник (който го мерих и се оказа определено не 1,0хmm2 както бях споменал) с парче със същата квадратура до кутията. Сравнявах кабела в контакта и беше по-дебел от кабела на който има надпис че е 1,5mm2. Намерих парче кабел, на което не знам дебелината но съответства и е както гледам между 1,75(ако има такъв р-р) и 2,0 mm2. -Тоази квадратура на плътния кабел добре ли е? Защото ако е малко или рисково ще прекарвам(но ще е много трудно да го докарам до бушоните и кабела ще е отвън сигурно с кутия и там...). Но, аз на този контакт включвам бързовар по 3kW за по 25мин. за да загрея една кофа с вода, плюс след малко още една и няма проблем. ....-Та затова си слагам бойлер.... А той е макс. 2,4kW по инструкции.
Сега ако ви се струва добре като изпълнение до тук, споделете как да вържа прекъсвача в кутията(която ще монтирам в ъгъл на стената до контакта).
Ще начартая схема, но вие ме посъветвайте прекъсвач 25А или ДТЗ 25А или и двата. И ако е прекъсвач, виждам че на 25А има два или три вида...(на снимката). Също тука искам да изпълня съвета даден ми от форума: "- ако нямаш трипроводна инсталация, вържи жълтозеления кабел към нулевата шина на отделна клема." Е, това на отделна клема как да го разбирам.
Изобщо как да организирам кутията вътре.
П.П.
Видях че има дори с размерите на прекъсвача и мини електромер, не е ли кеф да си монтира човек?
Мисля че моя бойлер ще има такава функция през интернет.

Прикачам снимки от кабелите, прекъсвача и ДТЗ-то, както и др. мат'ряли:

Сравнявам с мой(по-червеникавия)кабел и този така небрежно захванат с болта на контакта...

Прикачен файл:
кабел контакт и сравнителен-min.jpg

Прикачен файл:
кабел2мм-min.jpg
кабел2мм-min.jpg (54 KиБ) Видяна 1284 пъти

Прикачен файл:
контакт-1 или 1,75мм-min.jpg

С шублер не е точно, защото е пластмасов и не може да е сигурно колко е точно диаметъра.

Прикачен файл:
кабел-min.jpg

Електромер:

Прикачен файл:
електромер...-min.jpg

Ще прикача в следващия пост още снимки.
Последна промяна от abracadabra на нед окт 02, 2022 4:13 pm, променено общо 2 пъти.
abracadabra - специалист
Таблото ми в коридора:

Прикачен файл:
табло-min.jpg

белия кабел който не е бил толкова издръжлив на атм. влияния. Аз решич че щом ще е в кутия, ще сложа черния...

Прикачен файл:
бял3х4мм-min.jpg

Кутия за два прекъсвача която ще монтирам в ъгъла на стената:

Прикачен файл:
IMG_20221002_093302-min.jpg

Авт. прекъсвач 25А:

Прикачен файл:
авт прекъсвач 25А-min.jpg

ДТЗ -25А:

Прикачен файл:
IMG_20221002_093104-min.jpg

И, още един пост(само по 5 снимки може да се качат).
abracadabra - специалист
Бойлера, ще е така-вертикално:

Прикачен файл:
IMG_20221002_094427-min.jpg

Ето го черния кабел 3х4mm2 който е по-устойчив(така ми казаха).

Прикачен файл:
черен 3х4мм-min.jpg

Прекъвачите: Аз реших да взема 25А, но вие си кажете мнението.

Прикачен файл:
авт прекъсвач 25А-min.jpg

Бих искал да дадете съвети. Ето че аз тръгнах от щепсел в контакта и .... ето сега ми се поизясни как ще се изпълни свързването.
От помощ сте ми голяма и наистина ми е нужно мнението Ви... За което съм благодарен!

Често във форумите хората се наричат "колеги" къде вярно, къде е така защото всички пишат тук. Аз никога няма да ви нареча колеги, защото знаете мноооого повече, това ви е професия (на повечето) и аз дори и любител от уважение няма да се обръщам така.

Както и да е, чакам мнения и съвети ако може.

Благодаря предварително.
iliya_i - майстор
Самото ДТЗ е 2 позиции (колкото 2 прекъсвача). Та ако ще слагаш бушон (или прекъсвач, както го наричаш) + ДТЗ в една кутия, тя трябва да е 3 позиции.

Кабела - черния.

А онносно сечението - ето ти една табличка.
Диаметър и сечение на проводник
Диаметър d, mm Сечение S, mm2
0,797885 0,50
0,977205 0,75
1,128379 1,00
1,381977 1,50
1,784124 2,50
2,256758 4,00
2,763953 6,00
3,568248 10,00

Как искаш да се познае по линията, като разликите в диаметрите са под 0.5 мм. Колкото и да е неточен този шублер, със сигурност е по-точен от ролетката, дето се опитваш да мериш.

Контакта ти вече е претърпял злополука. Кабела на фазата му също, та е с намалено сечение.

Тема "Захранване на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: