Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
MamaMy - майстор
ср юни 21, 2023 9:43 pmGRENLOULD написа:
Благодаря за инфлацията. Интересува ме, след като бойлера е на 3-тия етаж, там го държите в отделно помещение само него ли, тоест помещението е само за бойлера и там няма баня? И колко литра е самият бойлер? Ние вкъщи също сме на 3-етажа, но на този етап 3-тия етаж не съм го ремонтирал и за това мисля да използвам само 1-ви и 2-ри, като бойлера мисля да стои на 1-ви етаж в отделно помещение извън банята. Иначе знам, че е субективно спрямо домакинството според членовете в семейството, но чисто информативно. В нашето домакинството сме 5 , та и за това си мисля, че 200 литра може и да стигнат.
ср юни 21, 2023 9:51 pmbrassSob написа:
Така и така ще го правиш, защо не си пуснеш и рециркулация, за да не чакаш топлата вода. Ако мислиш да го караш на ток 200 литра мисля, че ще ти е добре. Ако слагаш слънчеви панели занапред по-добре 300л.
+1 за рециркулация щом имаш още един етаж. Сложи и на третия колектор, дебела изолация върху основното трасе между колекторите и връщащата тръба. Другите и без изолация не са фатални. Захранващата тръба до бойлера също я пусни 3/4. Цената не е чак толкова висока и ще се избие от икономиите.
ivanovbg - майстор
Щом растоянието е 7метра защо е нужна рециркулация? Ф20 тръба съдържа около 100грама вода на 1 метър. За 7 метра са 700грама и още толкова ще изтече докато се стоплят тръбите. Колко вода ще спести на месец? Кубик? Колко струва той? А колко струва помпа, колектор, двойно тръба, изолации? А разхода на ток? 20 вата да е помпата - 15 киловатчаса месечно постоянен разход.

При мен си е една тръба обикаля навсякъде. Е докато се къпя като някой пусне топлата вода по силно се усеща, но не е болка за умирачка.

Иначе бойлера ми е 400литра и се топли от слънцето.
brassSob - специалист
Когато има рециркулация топлата вода ще идва веднага. Става дума за удобство, не за прищевки. Относно цената - ще отиде ППР за 30 40 лв. Помпата е 180 лв. Тя не работи постоянно. Ще се включва сутрин докато има хора в къщата, после вечер отново. През деня няма да работи, и то не заради разход на ток, а за да не охлажда водата.
ivanovbg - майстор
Изолацията не си включил в сметката, че иначе ще стопля и студената вода и ще източваш нея за да пийнеш студена водица. Един часовник за командване на помпата също със седмичен програматор, щот събота и неделя трябва да работи целодневно. А какво правим когато реша да се къпя инцидентно когато помпата по настройка е изключена? Ще я пренастройвам ли? Много сложно се получава.

За мен е излишно оскъпяване със съмнителна полза и затова не го направих при мен.
Jacomo - специалист
чет юни 22, 2023 9:51 amivanovbg написа:
А какво правим когато реша да се къпя инцидентно когато помпата по настройка е изключена? Ще я пренастройвам ли?
Ами не, просто тогава по-дълго ще чакаш да дойде топлата вода.
brassSob - специалист
Изолацията не си включил в сметката, че иначе ще стопля и студената вода и ще източваш нея за да пийнеш студена водица. Един часовник за командване на помпата също със седмичен програматор, щот събота и неделя трябва да работи целодневно. А какво правим когато реша да се къпя инцидентно когато помпата по настройка е изключена? Ще я пренастройвам ли? Много сложно се получава.

За мен е излишно оскъпяване със съмнителна полза и затова не го направих при мен.
Сега ти за теб си решил и си направил компромис. Сам си го казваш, че като се пусне водата някъде и намалява в банята...Програматора струва 25-30 лв.
Колко често се налага човек да се изкъпе примерно в 23 часа , ако режима му е да си ляга си 22 и става в 6. Другото решение е датчик по поток.
ivanovbg - майстор
чет юни 22, 2023 10:45 ambrassSob написа:

Сега ти за теб си решил и си направил компромис. Сам си го казваш, че като се пусне водата някъде и намалява в банята...Програматора струва 25-30 лв.
Колко често се налага човек да се изкъпе примерно в 23 часа , ако режима му е да си ляга си 22 и става в 6. Другото решение е датчик по поток.
То не че намалява дарастично, просто водата става по хладна с 2-3 градуса и се усеща под душа, но това го има и в апартамента в София. Пуска жената топлата вода в кухнята и трябва да коригирам водата в банята.

Мисълта ми беше, че даваш едни 400лв и си имаш занимавка. Не е ли по добре да си взема 10 кила луканка и туба вино за тия пари и да изчаквам 20 секунди да ми дойде топлата вода на първия етаж.

Е разбира се кефа цена няма, това е съвет, а не задължително изпълнение. Човека да си преценява.
MamaMy - майстор
Програмируем седмичен таймер е 14 лв. или за помпата към осветлението на всяка баня се слага по едно реле време което я включва за няколко минути след светване за да не върти постоянно. Това са почти още по 5 лв на реле. И кабел още 5 го сложи. Голямото оскъпяване. Може би още трябва да ходим във външни тоалетни след като е толкова скъпо?
Последна промяна от MamaMy на чет юни 22, 2023 3:58 pm, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср юни 21, 2023 9:35 pmGRENLOULD написа:
... къща в случая 1-ви и 2-ри етаж. Смятам, че с 1 бойлер ще е по икономично отколкото 2 по малки да работят нон стоп...
Ха-ха-ха, казвам аз
brassSob - специалист
чет юни 22, 2023 3:11 pmMamaMy написа:
Програмируем седмичен таймер е 14 лв. или за помпата към осветлението на всяка баня се слага по едно реле време което я включва за няколко минути след светване за да не върти постоянно. Това са почти още по 5 лв на реле. И кабел още 5 го сложи. Голямото оскъпяване. Може би още трябва да ходим във външни тоалетни след като е толкова скъпо?
Ти май не разбра, че аз съм поддръжник за този дребен разход. И се опитвам да се обоснова, че разхода е незначителен, а удобството е несравнимо.

Тема "Използване на 1 бойлер за 2 бани?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: