Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон юли 22, 2024 3:43 pmgeromessi написа:
...Банята има един малък вентилатор, който предполагам не може да смогне...
Вентилаторът ти измуква въздуха посока навън. Имаш ли входяща струя въздух в банята?
Питам дали има нова хубава уплътнена и затворена врата, примерно...
Ако сложиш още един вентилатор, който да вкарва въздух в помещението и двата да работят едновременно...
chapara - майстор
Да, Рах-а много, много добър и умен👍
kozl - майстор
пон юли 22, 2024 3:43 pmgeromessi написа:
Идеята ми сега е да направя нов прозорец 90х60см и да сложа някой хубав голям вентилатор. Спрял съм се на Ø 150 мм като максимален отвор
Идеята е подходяща за бързо проветрение, като вентилатора изкарва максимално, а през прозореца постъпва въздух отвън.
Оба
Обаче освен избор на вентилатор трябва да се има и в предвид въздуховода след вентилатора.
chapara - майстор
Е, е ако има вероятност за прозорец, вероятно има външна стена? Тогава защо ще поставя вентилатора на въздуховод, а не директно на вън, като от външна страна постави клапа?
Жегаа, жега😁
Здравейте колеги, съжелявам за късния отговор. В банята си има комин който минава през всички бани в къщата, съответно на него се монтират вентилаторите, включително и моя. Обаче за още по-добра вентилация и проветрение съм решил да си направя допълнителен прозорец, пада се към стълбището не е на вън.
При единия вариант с по-мощния вентилатор ще се справя по-добре от Pax-a до момента до който изключи при зададения % влажност. Pax-a ще се справя по-бавно докато стигне зададения % влажност, обаче след това ще продължи да работи на нисък % и да проветрява помещението. Тук сега не мога да реша, кой вариант ще е по-удачния за изсушаване на банята, което ще я предпази от мухъл.
iliya_i - майстор
ср юли 24, 2024 7:45 pmgeromessi написа:
Тук сега не мога да реша, кой вариант ще е по-удачния за изсушаване на банята, което ще я предпази от мухъл.
Най-удачния вариант против мухъл е да лепиш плочките не до тавана, а само до 2 метра от пода.
И да не затапваш тавана с гипскартон.
Всичко над плочките, вкл. и тавана само на варо-циментова мазилка. Измазана отгоре с вар.
Плочките мисля да са 120х60(2 броя във височина), като окачения таван с ламперия да е на около 2.3м , 2.0м не ли е много ниско ? Иначе ще полсушам съвета за мазилката с вар, още не съм разрушкал но ме съмнява че в момента е точно така - на груба мазилка над окачения таван.
iliya_i - майстор
ср юли 24, 2024 8:28 pmgeromessi написа:
Плочките мисля да са 120х60(2 броя във височина), като окачения таван с ламперия да е на около 2.3м , 2.0м не ли е много ниско ?
Ако си 198 см. 2 метра е ниско. За окачения таван явно не си разбрал какво писах,
Мазилката (ако не я запечаташ с плочки, латекс или блажна боя) поема водни пари и ги връща обратно.
А върху варта мухал не расте.
chapara - майстор
Т'ва са отживели теории на миналия век😉
След такова отрицание, би ли обяснил все пак?!

Тема "Вентилация в баня." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: