• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
kozl - майстор
Писах лепило за полипропилен, но всъщност то бе PU лепило, за което търговците обясниха, че го продават за лепене на полипропиленови фитинги. Търсачката обаче ми предлага само двукомпонентни лепила, които до сега не съм пробвал.
Преди месеци правих тест в-у пластмасови барбакани.
Всъщност барбаканите бяха 2 - с цвят бял и черен.
От какъв материал :? Черния приличаше на PEHD, белия ми го продадоха за PVC.
Питах с какво се лепят и шах :rolleyes:
Продадоха ми някъкъв мастик 300мл, който лепи "всичко" на стойност към 18 стари пари.
И изпробвах всичти лепила, с които разполагах, вкл. Тангит, PU лепило, PU уплътнители на СИКА и Вюрт и разни други мастици.
Не помня дали правих снимки и дали съм писал за това във форума. Но и да съм правил снимки, спадна ми желанието за публикация, защото за да кача снимка, налага се преди това да изтрия.
Та какво значи лепи или не лепи :?
След като пробите престояха няколко дни, всичките приличаха на залепнали :roll:
Със сравнително лек опън се разлепиха всичките лепила. Според моето възприятие нито едино от "лепилата" не става за моята цел - залепване на хидроизолацията към повърхността на барбакана.
Все си мисля, че ако белия барбакан е бил от PVC материал, за какъвто ми го продадоха, Тангита трябваше да се залепи здраво за него, но [-X После поразрових инфо в нета и тези като белия барбакан са за заварка към хидроизолационна мембрана, която пак я наричат pvc мембрана, но не я лепят, а се снажда на заварка :?

Вече минаха години, може би 2 откакто търсих начин да слепя фитинги за канал Ф50 за да получа фитинг с форма, която не се предлага.
Проблема бе в това, че за основа използвах четворник, а такъв фитинг от PVC не можах да открия, само РР. Та именно тогава пробвах това PU лепило и не ми се получи. Не става като Тангит с PVC.
В крайна сметка направих чарка като ползвах полипропилена за кофраж и отгоре залях с лепило + текстилна обмотана армировка. Доста си "поиграх" като предварително фрезовах и повърхностите, за да разчитам на механична кохезия на лепилото.

И все още не съм открил лепило, което да лепи полипропилена с достатъчна по моите представи якост - примерно като Тангит към PVC.
zz_stefanov - майстор
Това периодично го коментираме тук. Аз допреди две години непрекъснато пробвах лепилата, и нито едно не разтвори полипропилена.
Не ми допада да направя такава снадка на разклонение в пода на банята, която разчита само на уплътнението на муфата, а то да се скапе на десетата година. В стените наклоните са големи и уплътняването не създава проблеми, ако няма запушване.

Ще прoбвам пак с ПУ лепило върху ППР, че ми предстои ремонт на баня :)
chapara - майстор
пон фев 09, 2026 11:25 pmzz_stefanov написа:
При муфирана връзка ползваш ли го това?

Да. По някога и външно обмазвам с ПУ. По качествено ми се вижда ако тръбата е разгрята леко. Има и нещо което съм писал назад във времето, че тръбите имат невидима елипса, като преподавател по технологии твърдеше че винаги трябва с нагряване да се калибрират, да се полупи идеален овал. Така се разчита на по тънък слой лепило. Но кой ли си играе да го прави на обект, като съм намирал завряни летвички и какво ли не в тръбите. Най впечатлен бях от шишенце от одикон ,,Тройной'' в тръба за отводняване на вана седяло над 20г. Ваната се оттипала за половин час🤨
Последна промяна от chapara на вт фев 10, 2026 11:37 am, променено общо 1 път.
chapara - майстор
вт фев 10, 2026 8:39 amzz_stefanov написа:

Ще прoбвам пак с ПУ лепило върху ППР, че ми предстои ремонт на баня :)
По добре си намирай ПВЦ тръби и части.
  • 1
  • 2

Тема "лепене тръби обратна вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: