Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
MamaMy - майстор
Напротив, разбрах много добре. Показвам, че може да се изгради съвсем евтино. Дори няма нужда от някаква скъпа автоматика или кой знае каква помпа. Най-евтината рециркулационна помпа. Обратната тръба също не е нужно да е с голям диаметър. Реално най-скъпото са колекторите ако са от хубавите и изолацията ако е от микропореста гума.
Последна промяна от MamaMy на чет юни 22, 2023 7:18 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
чет юни 22, 2023 3:25 pmn_a написа:
ср юни 21, 2023 9:35 pmGRENLOULD написа:
... къща в случая 1-ви и 2-ри етаж. Смятам, че с 1 бойлер ще е по икономично отколкото 2 по малки да работят нон стоп...
Ха-ха-ха, казвам аз

Не се смейте!
1 бойлер е винааги по-икономичен от 2 бр такива с 1/2 от обема на първият.

Сметнете площа на един водосъдържател с обем 200 литра и площа на 2 водосъдържателя с обем х 100 литра.

Увеличената площ увеличава топлозагубите. Отговора е кристално ясен и физиката го доказва.
Нарича се икономия от мащаба. Има и друго, по-големият бойлер се предполага да е и по-висок и ефекта от "разслоението" е по-силно изразен.
Това също е голям +, особено ако има и серпентина.

П.П. по темата. Няма никакъв проблем. У нас един бойлер от 650л захранва 3 бани и 3 кухни. Рециркулацията е хубаво нещо, дори и без таймер. Помпите за рециркулация са с консумация на ел. енергия 3-5 вата:-)))))))))))))))))))))))
kozl - майстор
Подведох се по заглавието на темата и я подхванах, че трябва да изпълнявам и аз един ел.бойлер за 2 бани, но на отделни верт. щрангове и топла вода от ТЕЦ.
Обаче в тази тема случаят е друг.
Та като прочетох за циркулацията да питам къде се свързва тръбата от циркулационната помпа към подгревателя на водо, в случая ел.бойлер?
Доколкото помня в хотели на Банско бяха монтирани локални системи за СПА центрове, ресторант и общи WC, захранвани от един бойлер, на който имаше извод за циркулация от по-високо ниво спрямо входа на студената вода.
Ако бойлера няма такъв извод циркулацията мисля ще трябва да се свърже към входа за студена вода :?
Как обаче ще се отрази циркулацията през бойлера на обема на гоплага вода :?
Вероятно ще се увеличи, защото освен конвекцията ще има принудително разбъркване с помпа.
Както и да го мисля циркулацията ще оскъпи топлата вода, все пак за комфорта се доплаща :roll:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет юни 22, 2023 6:39 pmшоп написа:
чет юни 22, 2023 3:25 pmn_a написа:
ср юни 21, 2023 9:35 pmGRENLOULD написа:
... къща в случая 1-ви и 2-ри етаж. Смятам, че с 1 бойлер ще е по икономично отколкото 2 по малки да работят нон стоп...
Ха-ха-ха, казвам аз
Не се смейте!
1 бойлер е винааги по-икономичен от 2 бр такива с 1/2 от обема на първият.
Не знам, не знам, икономичен е изключеният бойлер... Смехът и коментарът ми са извън темата, извинете ме, моля
MamaMy - майстор
пет юни 23, 2023 7:12 amkozl написа:
Вероятно ще се увеличи, защото освен конвекцията ще има принудително разбъркване с помпа.
Както и да го мисля циркулацията ще оскъпи топлата вода, все пак за комфорта се доплаща :roll:
Ти уби всичко детско в мен с логика. По-точно с антилогика. Все едно си затоплил допълнително вода, но тя няма да се употреби ами ще се загуби по някакъв начин :shock: :?
Ако водеше в крайна сметка до загуба, а не до икономия, дали щеше да се вгражда още от ено време във всички нови сгради?
chapara - майстор
Избира се по макото зло(загуба), да разхищаваме питейна вода😉
То когато се е вграждало цената на водата и тока бяха хилядокртно смешно евтини. Сега обаче по мои сметки, подгряването на вода така е надписана, че при ТЕЦ, си изключих топлата вода.
Сборно, вода ток, сметката ми падна с около 30лв. Двучленно семейство, бойлера не се гаси, освен ако ни няма най малко два дни. И топл.вода е гореща, голямо разхлаждане, за разлика от преди😊
ivanovbg - майстор
Топлата вода не се увеличава много, но температурата се изравнява в целия бойлер. В момента тествам дрейн бег система на къщата на сина. Бойлер няма, но има 200 литров буфер. Засега работи нонстоп, защото не съм монтирал бойлера и подовото не съм свързал още, че го правя в момента и няма разход. На буфера имам датчик и горе и долу. И двата показват 59 градуса сутринта към 9 часа като отида и стига до 70 като си тръгна към 18часа. Панела е с 20 тръби. Тръбния път е 16 метра в едната посока. Много ми се струват загубите. Тръбите са с изолация от тези цветните с алуминиевата вложка. Като ги пипна се усещат топли. Буфера и колектора на пипане са студени. Явно трябва да увелича изолацията на тръбите.
chapara - майстор
Това, че температурата горе и долу, при загрят болер, без консумация е различна са меко казано...
Просто има минимална консумация от циркулацията. Сложи 4см. изолация и толкоз. Ако циркулацията е гравитчна, загубите почти ще изчезнат🙂🤔
ivanovbg - майстор
Дадох за пример колко ми е загубата само от циркулация. 2,5 киловатчаса дневно загуби на топлина. Добре че за сега слънцето ми е безплатно. Помпата харчи 25 вата или 0,6 киловатчаса или общо 3,1 киловатчаса загуби на ден или около 90 киловатчаса месечно. Колко е сега тока? Без рециркулация като източвам вода по литър и половина за всяко пускане няма да е повече от кубик месечно. Водата при нас от първи юли я направиха 4 лева кубика. Излиза, че ако си направя рециркулация топлата вода ще ми се оскъпи от загубите поне с едни 20лева месечно.
MamaMy - майстор
Тези сметки са абсолютно без кръчмар. Той един бойлер харчи 20лв на месец. Ти изкара тая система ламята Спаска :lol: . Ще помоля без такива изказвания. Не, че мен лично нещо ме вълнува, но ще откажете хората от нещо полезно с глупостите си.

Тема "Използване на 1 бойлер за 2 бани?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: