Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Потвърждавам, освен тоновете, писаното от Мама. С такива съм накачил много не чак толкова отговорни неща.
Тонове силно казано, но държи много, както се вижда на долното видео. Кадрите са крадени, бат кемал- топли/пресни.
https://photos.app.goo.gl/T4MxuueRCuF1ntzQ9

Следващото е само за илюстрация, да се добие представа за издържливостта на обикновено болгче, анкер, арматурка...
https://photos.app.goo.gl/pdXHuz5gJu6LDXjL9
brum - майстор
Собственика каза, че няма щурц над вратата. Ново строителство не значи, че нещата са качествено изпълнени. Зид от тухли нареден без лепило между тях е пример за качеството което може да се срещне :) .

Нормални сегментни анкери мислех да ползвам. Има и неръждаеми даже. Набивните също не са лош вариант.
chapara - майстор
ср мар 12, 2025 10:57 pmbrum написа:
Собственика каза, че няма щурц над вратата. Ново строителство не значи, че нещата са качествено изпълнени. Зид от тухли нареден без лепило между тях е пример за качеството което може да се срещне :) .

Това звучи еретично, ккъв е този ,,собственик''??
MamaMy - майстор
Трифуне, имам малка забележка. Моят съвет е анкера да се ползва като анкер, а не като дюбел както си ги сложил ти. Първо е много плитко и второ резбата ти е къса. Аз не случайно съм предложил шпилка за да мине през цялата втулка и със сигурност да разтвори перата отпред. Имам хванат метален навес с два такива анкера челно в бетонна плоча. Вече 5 години издържа на сняг и вятър. За тест съм се увесвал аз отдолу и не мръдна. Един ден обаче видях съседа отгоре да се разхожда по него. Събирал си човека разпиляно пране. При това рамо да издържи всичко това значи са много яки. Аз съм дал линк за 10мм резба, а моите дори са 6мм. Монтажа е лесен.
В единия край на шпилката навивате две гайки една до друга и ги стягате една спрямо друга. Прекарвате шпилката през шината и завивате 1-2 оборота втулката на анкера. Вкарвате анкера в пробитата в бетона дупка и леко причуквате да влезе плътно до края. След това с гаечния ключ натягате шпилката като въртите върху външната гайка и стягате до упор. Разхлабвате двете гайки и с вътрешната затягате шината към бетона. Това което остане да стърчи над гайката го режете с ъглошлайфа. Работа за 5мин.
brum - майстор
ср мар 12, 2025 11:36 pmchapara написа:
Това звучи еретично, ккъв е този ,,собственик''??
Майка ми. Пенсиониран строителен инженери.

Това за просто наредените тухли е от софийска кооперация. Разбрали за кусура след като паднала стена във входа и после си я вдигнали обратно. Тоя дето го сподели е близък приятел :) .

чет мар 13, 2025 12:01 amMamaMy написа:
Аз не случайно съм предложил шпилка за да мине през цялата втулка и със сигурност да разтвори перата отпред.
Тука ме изненада. Не очаквах набивният анкер да може да се отвори чак толкова. Аз си го навивам докато затегне и до там. Не мърдат после.
Два анкерни болта М 8 х 80 или М 8 х 100. Ако ти се вижда малко, добави още два!
Изображение

Шините са просто транслатори на опорите, които са на тавана.
За допълнително фиксиране може да разпробиеш и към стената. Там правиш отвора на шината продълговат, за да не носи част от товара. Хубаво е да се дозатегнат след натоварване, както се прави при окачване на автомобил, но зависи от това как ще предвидиш самата шина. Монтираш пустия бойлер, закрепен на тавана и забравяш.
Ползваш този тип анкери, защото показания от Мама, както и в моето видео, изискват специално свредло с плосък връх, както и дълбочина на отвора съобразена с дължината на анкера.
Тези, на снимката по горе, се монтират без оглед дълбочината на отвора. Изисква си опит, но това е "твоят" анкер. Единствено внимаваш да не влезнеш в съседа горе.

пп. бат кемал, тия неща ги преписвам от едни крадени книжки.
kozl - майстор
Шините ще пренесат товара от бойлера в анкерите към плочата.
Обаче какво ще поеме усукването от момента получен в точката на окачвене и тежестта на бойлера :?
Участвал съм в строежи на хотели с бойлери и така сме ги окачвали с шини, но стената пак е натоварена с хоризонтална сила, причинена от тежестта на бойлера.
Шината. Зависи от размерите, материала и разположението на опорите.
Освен това, каква стойността на усукването, момента демек?
chapara - майстор
Филмирахте се вече🤔
Монтирай шпилки през цялата стена, 12ки, затегни с широки шайби, направи тест и окачвай.
То че ще те омотат в мисли е ясно, играе се ежедневно😄
brum - майстор
4 сегментни анкера към тавана ще са М8 най-вероятно (или М10). Това е решено вече. Дозатягане и такива неща - айде, няма нужда за 100кг товар :) .

Тема "Монтаж на хоризонтален стенен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: