Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
gogo7777 - майстор
Добре ти е казал майстора. Ще ти трябват два листа ламарина 1000х2000. От тях ще излезе малко повече от 300 литров бойлер без съществена фира.
Ако намериш тръба DN500 с един метър от нея ще излезне 200 литров бойлер, но без бомбетата. Този вариант е малко по-скъп, но ще улесниш майстора доста защото тръбата е по-дебелостенна и спестяваш една заварка и други работи.

Обсъдете го с него преди да започнете. Ако майстора разполага с нужната техника (вал, преса и др.) ще знае най-добре кое е по-удачно.

:drinkers:
ismail_123 - напреднал
Разбира се че няма шанс 2 кв.м. Соларен панел да ти стопли 300 л бойлер, моя бойлер е 300 л неръждавейка със 1 цол серпентина горна плюс 3/4 долна и съм сложил 3х2,7мм2 панели вярно лятото идва малко силен през юли и авгус но останалото време дори и за 2-3 часа слънце зимата го прави на 55 градуса.
Сега обаче имам малък проблем и моля колегите да изкажат мнение, в момента системата е с кестак неръждаема тръба 1/2 и идва не достатъчна мисля понеже само при първо тръгване докато превърти върви до 100 градуса и после вече си влиза в норма. Имам също меднни тръби ф15 свободни ако сложа тях дали ще е по добре работата да не се набутвам с нови тръби.
gogo7777 - майстор
Това не е в моята компетенция.
:drinkers:
LazarGanev - "Велик майстор"
чет фев 19, 2026 4:58 pmismail_123 написа:
Разбира се че няма шанс 2 кв.м. Соларен панел да ти стопли 300 л бойлер, моя бойлер е 300 л неръждавейка със 1 цол серпентина горна плюс 3/4 долна и съм сложил 3х2,7мм2 панели вярно лятото идва малко силен през юли и авгус но останалото време дори и за 2-3 часа слънце зимата го прави на 55 градуса.
Сега обаче имам малък проблем и моля колегите да изкажат мнение, в момента системата е с кестак неръждаема тръба 1/2 и идва не достатъчна мисля понеже само при първо тръгване докато превърти върви до 100 градуса и после вече си влиза в норма. Имам също меднни тръби ф15 свободни ако сложа тях дали ще е по добре работата да не се набутвам с нови тръби.
Съвсем нормално се държи системата с преоразмерени панели, особено ако датчикът не е на най-подходящото място, а почти съм убеден, че е така. На 300л бойлер му трябват 2 такива панела, а не 3.

Тема "Бойлер за система за БГВ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: