Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
MASTER - специалист
Освен МОНТАЖ, съществува и думичката ДЕмонтаж.
И те за там са измислени и се ползват тези дюбели.

А който го прави за 100 години напред, и си фантазира че и правнуците му ще серат в това цукало - да кара с полиуретаня -здраво е, нема да мръдне.
VLADO66 - майстор
А-a-a рeжe сe,рeжe сe aмa трябвa дa имa фугa мeжду цукaлото и плолкитe. А чинии сe лeпят и зa друго-хвърлил си eдни 100лв. зa хидроизолaция/обмaзки,лeнти/ и зорлeм дa я дупчиш.Колкото и дa пълниш дупкитe със силикон ,водaтa можe дa тръгнe от мaйнaтa си прeз някоя фугa и aйдe нa долния eтaж.
GROHE Bs - специалист
Сладури мивките се залепят брутално щото има голяма повърхност отзад а гърнето е само ръб.Моноблок съм лепил но с монтажния на FIX и то май въобще не е силикон.А има и редки случаи санитарния да държи кенефа без крепежи амаааааааааа трябват идеални условия като сухи обезпрашени и идеално равни плочки.Не разчитайте на това.А темата беше за хипер странния монтаж с планки за пода ми ста ва ама иска малко мерене и числяване.Поздрави.
gunoff - специалист
Е, тогава да Ви попитам и аз - Как да залепя отлепилия се от пода на банята ( теракот ) моноблок, който беше залепен с най-най-най-скъпото и качествено и подходящо точно за тази цел полиуретаново лепило ?
Проблема идва от това, че контактната площ е твърде малка - 1 см е ръба на моноблока...Планки с дюбели е невъзможно да се използват ( при все, че ми се иска, но отдолу минавата тръбите за мръсната вода и 100% ще ги уцеля...). Спрял съм се на вариант, който ми се вижда единствено възможен - Покупка на най-евтиното гърне и поставянето му на мястото на моноблока (МБ) ; запълване отдолу на МБ с к'во да е циментово лепило или дръг подобен бъркоч и след щателно почистване и обезвлажняване ( лесно е - спирт ) залепване на обработения МБ. Тук вече се чудя - дали да го залепя със силикон за монтаж на огледала ( супер-дупер здрав и еластичен ), предварително ще трябва да се обработи лепилната площ на гърнето с грунд..., или дали да го залепя с "флексово" лепило (-кол), като този път се грундира пода с грунд от типа на мурексина за плочка върху плочка ( щото прехваления розов е водичка...).
Моля господата участвали в по-горните постове да се включат с актуални и подходящи работещи предложения !
Благодаря предварително !
VLADO66 - майстор
Никакви грундове!Зачистваш старото лепило,изшкурваш контактните повърхности,минаваш ги с коресилин(спирт),налагаш на сухо,очертаваш,полагаш лепилото фи 6мм.,слагаш дистанционери,така че като поставиш моноблока да има около 2мм. лепилен слой.
gunoff - специалист
VLADO66 написа:
Никакви грундове!Зачистваш старото лепило,изшкурваш контактните повърхности,минаваш ги с коресилин(спирт),налагаш на сухо,очертаваш,полагаш лепилото фи 6мм.,слагаш дистанционери,така че като поставиш моноблока да има около 2мм. лепилен слой.
Никакви грундове означава и никакво запълване на моноблока с пясък и цимент, така ли е ?
Имаш предвид пак да залепя МБ само по едно-сантиметровия долен ръб ?
С какво лепило или уплътнител ?
VLADO66 - майстор
Да,това имам впредвид ,ползвам ПУ лепило(уплътнител) на EMFI,въпреки че и на други фирми може.При теб има нещо сбъркано при подготовката,нанасянето на лепилото(трябва да е поцелия диаметър) или липса на лепилен слой.
Тани - модератор
Тани написа:
Доколкото знам професионално се занимаваш с това. Досега виждал ли си случай в който добре залепена тоалетна чиния да се е разлепила? Налагало ли ти се е да демонтираш такава и как процедира - просто я дръпна и тя се разлепи :?
На мен ми се е случвало да не може да се залепи, защото основата беше влажна въпреки, че уж я забърсах. Оттогава винаги суша плочките и чинията с пистолет за горещ въздух!

Виждал съм Мивка , която само е залепена със санитарен силикон без никакви други крепежи. Лично аз никога не бих си го позволил но е факт , че не беше мръднала. От този момент нататък вече се доверих на това закрепване и не съм ползвал крепежи поне за тоалетни чинии и моноблокове! Все пак натоварването е само надолу , докато при една мивка е конзолно!
Лепенето става със санитарен силикон, защото след това ще е по-устойчив на мухъл. Не се ползва ПОНЕ 24 часа , за да дръпне добре силикона. При лепенето с ПУ лепило технологията е съвсем друга. Двата детайла се намазват с лепило , допират се един до друг , разделят се , изчаква се няколко минути и тогава отново се притискат един ким друг. Предишния ти опит е бил несполучлив заради не добре почистени/подсушени повърхности!
gunoff - специалист
Тани, при 1 см ръб, наклон на пода и крива (като "псилютно" всяка ) керамика е мааалко трудна операцията с двете повърхности, но не е невъзможна. Варианта със силикона е по-лесен, но не знам дали ще стане здраво. И в двата случая ще трябват дистанционери, които сега се сещам, че може да се заменят от двойно залепваща лента. Сетих се, че МБ се допира до стената отзад - санитарен силикон би бил добре дошъл.Ще предпазва от клатене, а от там и от отлепяне!

ПП Здравината на силикона на оцетна основа ми е добре позната...И аз съм лепил мивки и бордове по пода и стените на бани със силикон. И огледала без други държачи съм слагал...Идеята е супер и сега дори съм убеден, че със силикон ще е по-добре. Ако се сложат дистанционери 2-3 мм може после (след втвърдяване) да се оканти отново със силикон и да стане още по-здраво..
Благодаря за идеите !

Употребата на полиуретанов пълнител не предвижда залепяне и отлепяне, а запълване, т.е контакт с двете повърхности едновременно и пак т.е. не е необходимо разделяне и изчакване. Още повече ако нямаш проблем с времето за втвърдяване - ако ще го ползваш след два дни не е необходима тази операция ! А при наличие на дистанционери за какво притискане си говорим...! Направи си експеримент ако искаш !

А предният ми опит беше перфектно изпълнен, просто лепилата са прехвалени ! Беше чистено с химикали, ацетон, спирт и накрая ( по идея от форума ) даже сушено с пистолет за горещ въздух...Такава е истината...На пръв поглед лепилото си седи добре по пода и по гърнето - разкъсано е. Възможно е от влагата и химикалите на жената да е причината. Но при премонтажа най-ясно ще се разбере !

Тема "Лепене на тоалетна чиния..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: