• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Elvis - специалист
"Необходимо залепване" В смисъл лепило в/у винтовете? Предполагам трябва да използвам Tangit PVC-U на Henkel, но това няма ли да се окаже проблем, ако се наложи да сменям пантите (повреда, корозия...).
Що се отнася до големите размери, аз си мислех, че точно поради тази причина трябва да ползвам по-тънки плоскости, за да са по-леки и да не натоварвам връзките. Не знам дали е добра идея да се подсили само в областа на пантите с по-дебело парче или по-скоро ивица, която да се залепи в/у основната плоскост.
vlado-rs - помощник
Ползвай си 15мм за вратата със 4 или 5 обикновенни панти, както си решиш. Наклона на материала внимавай да го сложиш нагоре. Гледай видийките за пантите и към страницата на шкафа да ги завиваш само по 1 път, че ако ги завиеш и развиеш, на второто завиване вече няма да държат толкова здраво.
Elvis - специалист
vlado-rs за какъв наклон на материала точно говориш?
Броя на пантите ми се иска да е две, за да ги напасна по точно и лесно. Хубавите панти са достатъчно здрави. Единственото слабо място е монтажа им към самите плоскости и се чудя, дали не е добра идея да ползвам от тези малки втулки, които имат резба и от вън и от вътре. Тях мога да завия в плоскостите с някакво подходящо лепило и да си осигуря гнездо с метална резба. Така монтажа хем ще стане по-здрав, хем ще имам възможност за многократно завиване и развиване на винтовете на пантите. Не съм сигурен само, дали пантите не изискват прекалено близко разполагане на винтовете, което да направи невъзможно използването на тези втулки (не знам точно как се казват). Другото, което ми е неясно е какво лепило да сложа на метал-pvc.
vlado-rs - помощник
Ако ще си правиш и шкафа от ПВЦ, сложи поне 3 панти, аз бих сложил 4 или 5. Самото ПВЦ не е право като ПДЧ а е по-мек материал и като изправиш 1 по-голямо парче все едно се целиш с мерник ще видиш как прави лек завой.... :? примерно го обяснявам. Е те за този наклон е по-добре да го сложиш да е нагоре и на такава врата по-вече панти, че като регулираш вратичката фугата да ти е равна. Иначе става грозно. И пак за видиите. Случвало ми се е на второ или трето завиване на едно и също място пантата да ми изкъртва видия направо със парче ПВЦ. А пък превъртят ли... няма завиване после.
Elvis - специалист
Това е малко отчайващо. Аз си мислех, че е малко по-плътен този материал. Не знам каква друга алтернатива има за употреба във влажни условия... Гледах по магазините разни шкафчета от PVC и не ми се сториха чак толкова меки... Трябва ми не влагоустойчив, а водоустойчив материал. Не знам дали някъде мога да намеря по-плътни листове.
vlado-rs - помощник
Не не, по принцип няма проблеми с материала, аз просто ти дадох пример където ми се е случвало 1-2 пътя на фона на много шкафове. А за мекотата по магазините... ако шкафа е наистина от ПВЦ а не от полистирол, на ръба на вратичката натисни с нокът и ще видиш какво ще стане :) Просто ПВЦ-то се ползва, защото големите вериги магазини искат голяма бройка за кратко време, а шкафовете стават много бързо така и я няма играчката като с полистирола.
Elvis - специалист
А какви точно са проблемите с полистирола?
Аз попрочетох малко и не ми се сториха много положителни отзивите... Доколкото разбрах:
1) Листовете са по тънки и трябва слепване и съответно китване на кантовете...
2) Старее по-бързо и пожълтява.
Други има ли?
Вече се замислям, дали е добра идея да подложа алуминиева шина от вътрешната страна под пантите. Ще подържа конструкцията права, ще разпределя натоварването от пантите по цялата височина на вратичката (шината може да се хване с доста повече винтове за плоскостта, за разлика от пантите). Това определено ще ми усложни задачата (ако шината е съвсем тънка 1мм не знам дали ще оказва реален ефект при монтажа на пантите през нея...) и мисля да не го правя за сега.

ПП: vlado-rs, благодаря ти много за съветите и за това, че ме ориентираш в материята!
колев - специалист
Според мен с врата с такива размери ще имаш сериозни проблеми. Или вътрешна конструкция трябва или да разделиш вратата. Скица на шкафчето има ли. От към устойчивост ако са боядисани плоскостите няма проблем. Иначе ако е голо ПВЦ от УВ лъчите пожълтява, но в мокро помещение от къде ще се вземат ув лъчи...
Elvis - специалист
Аз за пожълтяването имах в предвид полистирола, не PVC-то, но май всички полимери са скарани със слънчевата светлина. Изобщо има ли смисъл да обмисля полистирола, като възможна алтернатива?

Ами схема нямам, а и това няма да е точно шкафче а вратичка която ще се затваря в/у щранговете за парно в банята и ще служи, като параван (това ще е при съседите - душа им бие точно в тръбите и при нас тече... Подробности за проблема съм описал в тази тема viewtopic.php?f=4&t=39441).

Накратко идеята ми е:
да направя нещо, като шкаф без задна, горна и долна стена и този шкаф (по-скоро "П" образен параван) ще е в/у тръбите. Дори Мисля една от страниците на шкафа - противоположната на пантите, да е част от вратичката... така вратичката, ще е на буквата "Г". Другата страница ще се монтира към стената с дюбели (тръбите са в ъгъла на банята). В крайна сметка се получава "шкаф" с една стена и "Г" образна вратичка. Така съседите, ще могат да отварят зимата вратичката (важно тяхно изискване), за да се топлят от тези щрангове...

ПП: Надявам се, че не се отклоняваме много от темата. Все пак така определяме до къде могат да стигнат възможностите на този вид плоскости...
колев - специалист
Май точно полистирола(HIPS) трябва да гледаш. Разпененото ПВЦ не става щото от топлината на тръбите ще се размекне като кашкавал. Друг вариант е да видиш фирмите за пвц дограма какво ще ти предложат.

ПП
В другата тема говориш за прахово боядисани тенекии. Има един материал който се казва еталбонд. Алуминиев сандвич панел е и го има с цветове по РАЛ. Мисля че той би ти свършил най-добра работа.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Шкаф за баня от разпенено PVC" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: