Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
i486 - специалист
VLADO66 написа:
Фишер е добра марка http://www.kam04bg.com/?page=product_de ... anceID=202
Ако 2 такива се забият на 5-6 см един от друг дали има опасност да се напука тухлата примерно и в крайна сметка тоя, който първо е забит да се разхлаби?
VLADO66 - майстор
i486 написа:
VLADO66 написа:
Фишер е добра марка http://www.kam04bg.com/?page=product_de ... anceID=202
Ако 2 такива се забият на 5-6 см един от друг дали има опасност да се напука тухлата примерно и в крайна сметка тоя, който първо е забит да се разхлаби?
Има опасност защото ще ги вкараш по всяка вероятност в една кухина на тухлата и може да се счупи цяло парче между двата дюбела.
a3ot - напреднал
batvenko написа:
Тези куки най-лесно се завиват с тръбичка. А дали не е удачно бойлера да се закачи, чрез дълги шпилки минаващи през цялата стена и по-големи шайби, а куките заварени на шпилката ....
Поздрави!
Хахахах с по една планка б=6 мм, 100/100 мм става най-яко:)
Последна промяна от a3ot на пон окт 14, 2013 9:10 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Аз се чудя как тая тема така се протегна-бият се две куки леко под ъгъл/да не могат да се измъкнат/и туйто
i486 - специалист
Идеята ми беше да сложа 2 видии-куки и над тях още 2. Бойлера се закача на долната двойка, а на горните един синджир, който минава под планката в хлабаво състояние. Ако по някакъв начин се извади някоя от носещите куки, бойлера увисва на синджира и горните. Съответно ще застане в ненормална позиция и ще се забележи инцидента. Шансът да се случи може да е много малък, но пък и цялата "защита" е елементарна за изпълнение.
brad4edat - специалист
Привет!
Малко да възродя темата. Днес монтирахме един 120L бойлер на Елдом на тухлена стена от тухли четворки, като тухлите са наредени прави и са дебели около 13-15см, а стената заедно с мазилките, лепилата и плочките е около 20см. дебела. Това което ме притеснява е че захванахме бойлера само с два дюбела за тухла. Самия винт е ф10, като дюбела е мисля Fisher за тухли го водят и е ф12 или 14, не помня точно. Дупките се паднаха така, че са точно между два реда тухли, не в самата тухла а между тухлите, но доколкото огледах с фенерче, ми се видя че дупките са плътни и оформени добре и в двете тухли. Притеснява ме дали тези два винта ф10 са достатъчно здрави, че да издържат 120l бойлер (при земетресение особено) или да свалиме утре бойлера и да биеме още две дупки в стената и за долната закрепваща планка на бойлера. Бойлера е предвиден с две планки за общо 4 дюбела. Друго интересно нещо е, дори и да издържат само двата горни винта, то дали пък самата планка която е захваната за бойлера с два болта (предполагам ф8 с якост 6,8) ще издържи усилията и дали тези два болта който я държат са достатъчно здрави?
Дюбелите са дълги до отсрещния край на стената!
VLADO66 - майстор
Можеш да си изчислиш силата на срязване на куките http://m-djulgerova.hit.bg/srqzwane.htm ще останеш приятно учуден от резултатине :)
i486 - специалист
За 120л хората са предвидили 2 планки (4 куки), така че по-добре се подсигури. Ако бойлерът е на 50см от земята или в някоя маза как да е, но при по-голяма височина в баня не си струва икономията - а залогът е сериозен. Едно време с поцинкованите тръби можеше да се разчита, че самите тръби ще държат, но при сегашните меки връзки или PVC тръби няма допълнителни укрепвания.
brad4edat - специалист
Минаха вече тия години когато можех да смятам такива засукани формули, не съм правил подобни сметки с годнини. Нищо няма да изчисля :lol: за съжаление нещо което не се практикува с години се забравя :sad:
Ама и аз си мисля утре докато не е вързан бойлера, да го смъкнеме и да го хванеме с още два дюбела и за долната планка, че на тия китайски стомани и нямам хич вяра вече.
:partyman:
kozl - майстор
В тухла четворка съм пробил дупки около Ф40, които напълних с бърз цимент и анкерирах шпилка предварително начукана в мястото на анкериране. О тогаз три пъти го свалям бойлера заради вентилатора зад него. :wink: Проблема в газобетон и тухла, е че ако първия път стане монтажа, то след демонтажа дюбелите не държат за втори монтаж.

Тема "Закачане на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: