Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Kondor1 - специалист
Щом е само странично, има разни свестни паравани с плъзгане. Важното е да не търсиш най-евтиното. Виждал съм и скапани, но има и прилични с цени от 600лв нагоре. Плъзгането пести място - заради отваряща се врата трябва да съобразяваш останалото обзавеждане и накрая може да констатираш колко неудобно е да влезеш в заградената част. Разгледай http://www.keranova.org - мисля че правеха паравани по поръчка. На готовите паравани проблемът е да оцелиш точната ширина, което е въпрос на късмет (късмет с размера на банята).
Yan4o - напреднал
Да, знам, разглеждал съм ги и евтините и по-скъпите. Но с врата ще стои по-изчистено, няма рамки, по се "отваря" банята. А за отварящото се крило - няма какво да съобразявам изрично, тъй като ще се отваря към стената, където така и така няма да има нищо. Няма да е проблемно нито излизането, нито влизането. А и над 600лв за подобен параван ми се виждат необосновано висока цена. Поне за нашата баня :).
Kondor1 - специалист
Щом се отваря към стената бива. Аз останах с впечатление, че ще се отваря на другата страна и трябва да се навреш в ъгъла за да затвориш. Хубавото на вратата с панти е, че с времето по-трудно ще дефектира в сравнение с плъзгащите. Все пак като съвет - гледай непременно да е от закалено стъкло и по възможност 8мм или 10. И 6мм става при височина на паравана под 2м, но по-дебелото е по-здраво макар и на по-висока цена.
Yan4o - напреднал
Аз ремонта може още да не съм го почнал, но вариантите се сменят един след друг.
След малко разговор с фаянсаджията, много обсъждане с половинката и няколко часа игра с 3D дизайнера- ето какво измислихме последно (засега :-D ):
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение

Както се вижда - вратата ще се обръща, защото иначе много тегаво става с отварянето на вътре. Това кубче вляво от вратата е бойлера - Аристон Велис (най-вече заради размерите му) , пасва идеално на мястото, без да се налага местене на вратата.
Параванът е от статична част(дясно) и врата на панти (в ляво), отваряща се към бойлера. Това ми се стори най-удачно, а и най-изчистено. Душът го изместих на лявата страна, за да е по-близо до бойлера, а и по-удобно ми се струва така, имайки предвид чупките, които ще има в другата страна, заради отходните тръби.
"Куфарът", който се заформи от дясно е заради вграденото казанче, но го удължих до края, до колонката, че иначе стоеше прекалено начупено, с много ръбове (колона - нисък куфар-висок куфар). Ще използвам мястото там да се скрие водомера.
Едната ми неяснота е относно тръбите до/от бойлера - има ли някакъв проблем и удачно ли е да минат над вратата, специално тая за мивката? Как е най-рационално да се пуснат, при положение, че водата влиза в банята от срещуположния ъгъл (с колоната)?
И второ - сифоните! Тъй като банята се разделя на 2 части с паравана, се очаква да има 2 сифона, но възможен ли е вариант с дълъг лентов под паравана (от край до край), като от 2-те страни има съотвения наклон , т.е. да обира и от 2-те страни водата? И не ми е ясно как бих могъл да захвана паравана (статичната част) за пода, при този вариант?
Kondor1 - специалист
Ще изредя няколко коментара/забележки по тази схема.

1) Относно паравана - продават се едни прагове, забравих как точно се казва материала. Височина около 3см, заоблен. Придава доста добър естетичен вид и служи като преграда да не прелива водата към сухата част. Единствения недостатък е цената - около 100лв на метър излиза;
2) Мивката както стана дума по-горе като е до стената има опасност да си удряш лакъта в стената (пак зависи колко голяма е мивката);
3) Важно е уплътнението на паравана. Не съм се заглеждал в детайлите, но ми се струва, че вариантите с панти не са много уплътнени. При плъзгащите всички процепи са закрити в гумени лайсни;
4) Тоалетната би било добре да стои диагонално. Така както е на рисунката се опасявам, че ще ти е доста неудобна - освен ако не ползваш повече лявата си ръка... :) Ако върнеш стъклената врата от другата страна с отваряне навътре ще решиш проблема с WC пространството - вратата може да стои отворена, когато не се ползва душът;
5) Доколкото забелязах си решил да слагаш вграден душ. По-добре размисли докато е време - чувал съм оплаквания от несменяемост (ако нещо се развали или ти омръзне трябва разбиване = ремонт). Отделно, че по мое мнение въобще не изглежда добре естетически. От стената стърчи някаква тръба. Ако искаш нещо повече от обикновеното, по-добре си сложи термостатен смесител. Дали ще е със слушалка, душ или и двете е въпрос на вкус & финанси;
6) За сифоните - лентов сигурно е добър вариант за мократа част. Хубавото му е, че има по-голям обем. Аз късно разбрах, че има такива. За сухата част може да си сложиш един специален модел, който автоматично се затваря като се изпари водата. Недостатъка му е, че струва към 90лв.
7) Вграденото казанче също е съмнително решение. При твоята липса на място да заделяш такъв обем заради вградено казанче е чисто разхищение на пространство.

Погледни ей тая баня:

http://www.keranova.org/%D0%B1%D0%B0%D0 ... %8F-__1792

Запазил съм си я като интересен модел, макар и малко мрачен. Но като форма прилича на твоя случай - не знам само като размери доколко се доближава или отдалечава.
Yan4o - напреднал
Мерси за коментарите, имам нужда и от критични мнения.
Ще започна малко отзад напред:
Банята, която си показал е по-широка, повече пространство има, не е съпоставима
Относно вграденото казанче - с тоалетната чиния в дълбочина идва 5-7 см повече, спрямо моноблок. Не са ми фатални, а иначе естетически ми стои по-добре така. Отделно заради нуждата от "стъпало", в което да скрия отходната тръба, има вероятност да не може моноблокът(казанчето) да опре до стената, т.е. нищо да не спечеля в дълбочина като разстояние. Е, във финансов аспект ще ме натовари повече вграденото, спор няма...
За лентовия сифон - идеята ми е ако използвам такъв, да е общ за цялата баня, т.е параванът да е леко повдигнат (да не ляга директно на пода, освен държачите, да няма и праг) и от сухата част, при нужда да се отича водата към него. Той ще е покрай паравана, в мокрото. Поне така си го представям аз.
За вградения душ - нямам такива намерения, просто такава картинка за душ имаше в софтуера. :-D
Тоалетната по диагонал - само ако е моноблок, но няма да е. А и за моноблок няма да е много удобно - идва близо до мивката. Иначе като свободно място отдясно - и сега е на толкова от стената, не ни е неудобно. Слабички сме :-D .
За уплътненията - нямам опасения, където трябва ще е достатъчно добро.
Мивката и сега е на подобно положение - става за ползване.
За прага - ако стане това , което съм намислил за лентовия сифон, няма да имам нужда от такъв. Иначе гледах да продават пвц прагове, с избор на цветове и при нужда бих взел такъв.
Това е от мен засега.
Kondor1 - специалист
Опасявам се, че с общ лентов сифон доста често ще се залива и сухата част. Като се пусне малко по-силно душът, сифонът може да не успява да поеме всичко. А отделно пръскане под паравана - колкото и нищожно да е за 10-15 мин се прехвърля някакво количество влага. Освен някак подвижната врата до душа да е с уплътнение отдолу, а пролука за изтичане да има на другата половина на стъклото - все едно с аварийна цел, ако започне да тече нещо в сухата част. Тогава обаче при миене може да става сложно.
prascho - майстор
Ако ползваш лентов сифон, то по-практично икономически вариант е да бъде разположен само под подвижната стъклена врата. Доста по-изгодно е да вземеш сифон на 80 см, отколкото на 140см. В този случай под статичната част на параване е хубаво да има праг от 4-5см, върху който ще ти легне стъклото. Този праг ще помага водата да не бяга към кенефа и ще позволи да се захване статичното стъкло. При всички положение със сифон под стъклената вода, част от водата ще преминава под вратата. Не съм ползвал подобни сифони и не мога да определя до колко ще ти се залива сухата част.

Втори вариант е да го направиш с общ праг на душовото пространство и два независими сифона. /така е при мен/

П.П. Всичко по банята изглежда добре с изключение на бойлера. Съгласен съм с Чапара. Бойлерът го разположи над кенефа. Имаш структура за вграждане и над нея бойлера. Така ще си решиш проблема с топлата вода до мивката. Запази си душа отляво и стъклената врата да се отваря навън.

Аз постъпих точно така. Монтирах Аристон Велис над моноблок Корона. Бойлерът изкача с 2 см над моноблока малко над нивото на раменете /при мен височината е 220см/ и не бих казал, че има някакъв проблем. Ти може да си дръпнеш вградената структура леко навън /ще имаш място/. Ако не става с вградена структура и бойлер отгоре, аз лично бих жервал вградената структура и бих сложил моноблок. Корона е относително сносен за 240лв. Със структура в най-добрия случай отиваш на 750-800лв. Ти си решаваш. Бойлер над кенеф.. Не виждам друго решение!
Yan4o - напреднал
prascho, съгласен съм с икономически обоснованата част за по-късия лентов сифон - като разгледах цените им, изцяло взех да премислям има ли смисъл да давам толкова пари. Доста са скъпи. Иначе, ако все пак се реша - вариантът, който ми предлагаш (само под вратата) е най-неудобен - така го отдалечавам най-много от мръсния канал, а въобще идеята за лентов беше да нямам праг, който визуално да разделя двете части на банята. По-красиво ми изглежда така. Ако ще има праг - слагам на цяло под паравана, два сифона от двете страни и готово. При лентов на цялата ширина (ок. 1.25 в случая) , ще има нужда от наклон на пода и от двете страни на сифона, НО само в една посока , т.е. само към него.
За бойлера - не разбирам защо това разположение (вляво от вратата), което е на последните картинки, ти се струва по-неудачно от над казанчето? На мен това ми беше най-големия дерт, да го разкарам от там, защото се получаваше голямо претрупване и допълнително затваряше визуално мивката като в ниша. Мога да постна картинка с такова разположение, да видиш как стои претрупано и затворено всичко. Сега има повече "въздух" около мивката(която така или иначе е навряна в ъгъла), а и бойлера не пречи на нищо - мястото в ляво е точно колкото за него. Виж, ако има някакъв проблем с тръбите за водата - да, може да премисля, но все си мисля, че трябва да може да се закарат до/от там.
Относно моноблок или вградена структура - ако мога да си позволя (след финалните калкулации) тези 200-300 лв повече (защото не е повече разликата при двете с тоал. чиния от една и съща серия) , със сигурност ще сложа вграденото. По-изчистено, по-красиво, по-удобно за чистене и поддръжка. Да, както знаем , всяко удобство си има цена. Засега се надявам, че ще успея да я платя. По-скоро от лентовия сифон ще се откажа, но искам да разбера какви за вариантите.

По принцип, ако лентовият е съвсем близо до стъклото, от вътрешната страна, в мократа част, и стъклото е на съвсем малко разстояние от пода (ок. 2 см, без праг), мислите ли, че ще минава вода в сухото - все пак и там ще има обратен наклон, който да я връща в сифона? Т.е. това, че ще мокри малко на 5-6 см, от преминаващи пръски, не ме притеснява, при положение, че няма да се задържа водата, а ще се изтича обратно към сифона...
Това ми е неизвестната към момента и колебанието относно високата цена на "лентата" (за нея ще видя какво ще направи един приятел, който се явява дистрибутор на такива работи).
jekasus - майстор
Yan4o, това е твоя баня - под с различни нива, само разлика с разположението на цукала и мивката.
Може и без лентов сифон. И сухата част нма да се мокри и ще спестиш от вратата.

Прикачен файл

DSC_0739.jpg
DSC_0739.jpg (42.74 KиБ) Видяна 2969 пъти

Прикачен файл

DSC_0740.jpg

Прикачен файл

DSC_0738.jpg
DSC_0738.jpg (72.58 KиБ) Видяна 2969 пъти

Тема "Преустройство на банята - идеи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: