Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
miroki - майстор
Принципно продават такива конзоли:
https://praktis.bg/kit-za-tavanno-okach ... r-30-150-l
За таван и стена.
Аз си ги правех и на двата апартамента. На единия се падна комина зад бойлера, и го хванах за тавана и по една малка дупка за комина, колкото да го опаянти.
На другия е такава 12 см. стена, която е от новите тухли, които са по-здрави от 4 -ки.
На втория си играх повече, че има окачен таван и трябваше конзолата да заобиколи UD το. Два анкера за тавана на конзола и един дюбел за стената.
Хоризонталните бойлери са малко, като отварачка. И тежат и дърпат. Не са толкова "лесни" като вертикалните, само да тежат. И вместо уши, на този който слагах има отвори. Не става само с разхлабване на гайката, а с махане.
Предвиди си място за изваждане на нагревателят. Някои са доста дълги, а елдом имат само една посока.
kozl - майстор
Нямаше да се намесвам в тази тема ако ...
brum написа:
няма щурц над вратата. Ново строителство не значи, че нещата са качествено изпълнени. Зид от тухли нареден без лепило между тях е пример за качеството което може да се срещне
Тези тухли какво ги крепи, особено над вратата :?
Мазилката мое би :?
чет мар 13, 2025 8:59 amchapara написа:
Филмирахте се вече🤔
Монтирай шпилки през цялата стена, 12ки, затегни с широки шайби, направи тест и окачвай.
То че ще те омотат в мисли е ясно, играе се ежедневно😄
Чапар, чети внимателно!
Над вратата няма щурц.
viewtopic.php?f=4&t=73801&start=20#p1192370
Стеничката, ако я е правил Кольо Фичето, би издържала и 1000л бойлер, но тази е на незнаен майстор и, образно казано, левитираща. Сама себе си носи демек.
zz_stefanov - майстор
чет мар 13, 2025 10:51 amkozl написа:
Нямаше да се намесвам в тази тема ако ...
brum написа:
няма щурц над вратата. Ново строителство не значи, че нещата са качествено изпълнени. Зид от тухли нареден без лепило между тях е пример за качеството което може да се срещне
Отгоре и отдолу им, най вероятно пяна.
Въпросът е много сериозен. И да се закрепи добре към страничката, цялата стеничка в тази зона е съмнителна.
https://photos.app.goo.gl/DNhesRoVcJG6EHJ57

Когато давам идеи за отговорни неща, винаги съм ги прилагал.
Филмчето е крадено, а това не е моята кухня, бат кемал!

Предложението на Миро е идеално, освен цената на готовото нещо. Може да се изработи на десетократно по ниска цена.
brum - майстор
чет мар 13, 2025 10:51 amkozl написа:
Тия без лепилото са на друго място. А тия над вратата как са ги наредили без щурц - идея си нямам. Затова имам леки съмнения в това, че няма щурц. Ама това ми казват, това приемам.
kozl - майстор
Днешните шурцове ги правят с кухи тухли, като в кухините прокарват армировка и заливат с циментов разтвор.
Така "щуреца" мяза на тулите :-D

и нема класически стоманобетонов "щурец" :wink:
brum - майстор
Хммм, като каза това се замислям, че той трудно се вижда реално. И аз го знам това (как изглежда щурца сегашни дни), ама не всеки може да го знае. Та добре, може и да има щурц.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Това са няма и 50 сантиметра някакви тънки леки тухли, какво ги мислите толкова.
И Никой Не Е Проектирал да виси бойлер над тази врата. Някой бил, някой видял, някой казал, някой помислил...
brum - майстор
По проект е там. Ама дали конструктивният инженер го е мислил това - силно се съмнявам. ВиК-то и ел. проекта са в час поне.

Тема "Монтаж на хоризонтален стенен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: