• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
atanasovpetko - специалист
Имаме спор със сина ми за външините ръбохранителите (както той има вика :mrgreen: ) на фаянсовите плочки. Показва ми някакви клипчета в ютюб. Така и не постигаме съгласие относно поредността на операциите при лепене. Гледахме и статията на SHL за лепенето на плочки. На една от снимките се вижда, че пластмасовата лайсна е монтирана още с първата плочка....
1. Лайсната се слага с първата плочка или след като се направи целия ръб по височината на стената?
2. Ако се слага с първата плочка над кърпежа-докъде надолу се пуска. Нали ще има под, а лайсната би трябвало да стъпи върху него? Пуска се до полу и после се режи според височината на пода ли?
3 Ако се ръбохранителя се слага най накрая-то основата на лайсната как се подпъхва под плочките-нали там има лепило? И как се преценява на какво разстояние да се залепят двете плчоки образуващи ъгъла-така че лайсната да пасне после с необходимата фуга??
jekasus - майстор
atanasovpetko написа:
Имаме спор със сина ми за външините ръбохранителите (както той има вика :mrgreen: ) на фаянсовите плочки. Показва ми някакви клипчета в ютюб. Така и не постигаме съгласие относно поредността на операциите при лепене. Гледахме и статията на SHL за лепенето на плочки. На една от снимките се вижда, че пластмасовата лайсна е монтирана още с първата плочка....
1. Лайсната се слага с първата плочка или след като се направи целия ръб по височината на стената?
2. Ако се слага с първата плочка над кърпежа-докъде надолу се пуска. Нали ще има под, а лайсната би трябвало да стъпи върху него? Пуска се до полу и после се режи според височината на пода ли?
3 Ако се ръбохранителя се слага най накрая-то основата на лайсната как се подпъхва под плочките-нали там има лепило? И как се преценява на какво разстояние да се залепят двете плчоки образуващи ъгъла-така че лайсната да пасне после с необходимата фуга??
1 - Целия ред на плочки от едната страна, лайсна и се обръща от другата страна.
2 - Последното или се прави след пода, най вече при обръщане на АЛ. или ПВЦ врати.
3 - Гледаш точка 1.
jekasus написа:
1 - Целия ред на плочки от едната страна, лайсна и се обръща от другата страна.
2 - Последното или се прави след пода, най вече при обръщане на АЛ. или ПВЦ врати.
3 - Гледаш точка 1.
От обясненията ти за монтиране на лайсната да разбирам ли, че ти лепиш плочките стена по-стена (т.е. първо лепиш едната стена, после лайсна и прескачаш на съседната?
Аз доколкото съм чел-препоръките казват плочките да се лепят ред по ред, по целия периметър на помещението...Сега като се замисля-да това, което казваш може да се приложи около врата отваряща се навън. Но ако имаме външен ъгъл по средата на помещението - как става номера?
jekasus - майстор
Всеки си има начин на работа и е свикнал с него.
Аз вдигам стена по стена или две наведнъж(зависи от ситуация) и ми е по-лесно така. За полагане на лайсна почнах една тема и към края на тази седмица ще има още снимки с пояснения.
Тани - модератор
atanasovpetko написа:
Здравейте, разглеждайки сифоните показани от Jekasus, видях, че има такива, които могат да поемат вода не само от решетката, но и от допълнителен подземен вход:
Прикачен файл:
sifon.JPG
Та моята баня изглежда така:
Прикачен файл:
Capture.JPG
Кафявото кръгче е 110-ката, Белите са двата( сифона. Нарисувал съм 2 варианта: червен (с два сифона без допълнителен вход) и черен (един сифон без доп вход и втори сифон с допълнителен вход). Кой вариант е за предпочитане. Защо?
Ако все още не си сложил сифоните ти препоръчвам черния път на водата. Така освен че имаш два пълноценни сифона печелиш и няколко предимства -

1. основното предимство е, че сифона на душкабината се използва често и ще пълни и сифона в банята, и няма да му позволява да мирише. Съответно си спестяваш клик-клака , който осакатява сифона , защото като е затворен все едно го няма и като ти протече бойлера( а той ще протече, повярвай ми) водата няма да може да влезе в сифона на душкабината , заради бордюра и най-логичния път на водата ще е през прага на вратата по коридора , та докъдето стигне докато разбереш за теча!
2. Ще имаш ревизия по средата на тръбата и ще можеш да я обслужваш много по-лесно ако се наложи.
3. Освен ревизия , втория сифон се явява и като шахтичка и ако случайно при почистването на сифона в душкабината си изтървеш венчалната халка , то тя ще иде в шахтичката и няма да продължи пътя си към канализацията.
4. Спестяваш тръби , фитинги , време и пари! По-малкото тръби по пода - по-малка вероятност да ги продупчиш при следващи ремонти или монтаж на тоалетна чиния.

За недостатъци освен малко по-голямата височина , която изисква леко вкопаване в плочата отдолу - не се сещам!
Здравейте,
днес започнах да лепя плочки на една от стените в банята. Натъкнах се на следните ситуациии.
1. Минавам с 8 мм гребен на стената. Слагам плочката. Лек натиск. чуквам тук там, за да отвесирам правилно плочката и готово.
2. Минавам с гребена по стената. Слагам плочката. Лек натиск. чуквам тук там, за да отвесирам правилно, но плочката хлътва твърде много.
3. Минавам с гребена по стената. Слагам плочката. Лек натиск. чуквам тук там, за да отвесирам правилно, но плочката все още стърчи. Позлвам гумирания чук още по усилено. Плочката или се пука или показва, че няма да се отвесира спрямо другите.

Какви практически съвети бихте ми дали за ситуация 2 и 3?
Това, което аз правя (не знам дали е правилно)
В ситуация 2 -смъквам плочката-нанасям още един гребен на самата плочка-пръскам малко вода с пулверизатора по стената и отново слагам плочката.
В ситуация 3 -смъквам плочката-с една тясна шпакличка отнемам 2-3 хоризонтални линии от лепилото от плочката или стената -пръскам малко вода с пулверизатора по стената и отново слагам плочката.
Надявам се , че ще споделите някои тънкости, които биха ми помогнали в ситуация 2 и 3.
jekasus - майстор
Това с пулверизатора за какво е?
Иначе само по рекламни клипчета става всичко лесно.
jekasus написа:
Това с пулверизатора за какво е?
Иначе само по рекламни клипчета става всичко лесно.
това с пулверизатора е за да възвърна малко от мекотата на лепилото. Нали докато се мотам стената е дръпнала част от влагата и лоя лепило вече не е толкова мек. Та затова...грешно ли е? Ти как процедираш про ситуация 2 и 3?
emosms - специалист
chapara написа:
рашкета написа:
, ако е ГК преди.
Винаги монтирам картона след завършени стени ,не се бъзикам ,дори можеш да поприкриеш туй - онуй с изсукан таван ,ако се налага, помисли :wink:
Стара тема, но точно си мисля как може да се изгради куфар върху съществуващи плочки, баня.
Куфара е хоризонтален, като трегер под тавана и по протежение на стена с плочки до тавана.

Как го правите този номер и презастъпването на плочките с гипсокартона?
Мислих си за ..... санитарен силикон под поцинкованите профили (монтирани върху плочките),
после шпакловка до плочката, зачистване на плочките, и .... санитарен силикон.....

Специална шпакловка трябва ли наистина? Смятам да си го оставя по шпакловка и боядисано.
Мазах един подобен таванен куфар с мрежа, теракол и после отгоре... сатен гипс..... Държи 5 години без изменения.

Със сатен гипс (нямаше какво друго под ръка) замазах отвън и разкъртено при смяна на дограма и след години стои ярко бяло, та се къса. Направо като фина мазилка си остана, без боядисване.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Въпрос за баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: